Alternator i filtr paliwa.
-
o filtrze paliwa bylo ostatnio opisywane, jest z nim duzo
zabawy, bo jak nie byl wymieniany to bedzie pordzewialy,
mocowania zapewne pourywasz wiec jakies nowe bedzie trzeba tam
dorobic. wiec jak bedziesz sie bral za wymiane to zarezerwuj
sobie wiecej czasu.hmm ja ostatnio wymieniałem filtr i z samym filtrem nie ma aż tak źle jedynie przy wymianie przewodów jest trochę więcej bo trzeba bak zrzucić
-
Ale Ty masz 10 lat mlodszego Swifta, a to robi roznice przy odkrecaniu srub
-
Ale Ty masz 10 lat mlodszego Swifta, a to robi roznice przy
odkrecaniu srubza 10 lat wspomni moje slowa!
-
ja nie mogłem odkręcić śrubek od kloszy z tyłu i żarówki zmienić nawet wiertarko wkrętarką nie poszło dopiero olbrzymi śrubokręt z długa rączką i olbrzymi mechanik pomogli ;D jak przyłożył śrubokręt to swift się poruszał w przód i w tył jakby był na luzie a był na biegu i na ręcznym
-
głupie pytanie - wie ktoś jak jest z wydajnością altka w Suzach ?
Tzn. jaka jest moc max. i przy ilu Voltach ( choć pewnie na nim jest podane przy 14,2 jak zazwyczaj to bywa ) ?
-
Z tego co czytałem na forum zagranicznym to Alternator ma moc 50Amper przy okolicy 2.5tys/obr ma pełną moc.
p.s ludzie zmieniają na 120-200Amper ale to biorą z Jakiś amerykańskich aut i rzeźbią :lizulizu:
pozdro -
Od kiedy to moc wyraza sie w amperach?
-
Co za problem podstawić do wzoru :
P=U*I, gdzie
P - moc
U - napięcie
I - natężenietakie trudne
p=14,2*50
p=710 moc -
dzięki Zurex ... 50A to troszkę mało ... szkoda że nie jest to chociaż 60A co by dało większą moc ... a tak lipa ...
W sumie diesle mają fajne altki - 100-120A -
Co do tego filtra to jest jakaś zardzewiała pucha ale co z ni zrobić? wywalić i wpiąć w to miejsce jakiś filtr paliwa z pierwszego sklepu samochodowego czy musi być to bardziej wyrafinowany filtr(orginalny)?
-
nie no musisz go wyjąć, oddać do blacharza żeby wyczyścił rdzę, potem lakiernik żeby zabezpieczył powierzchnię a następnie do ASO na czyszczenie z regeneracją..
chłopie nie załamuj mnie, filtr należy wyjąć najlepiej tak żeby mocowania nie urwać następnie w jego miejsce należy zamontować identycznie wyglądający filtr paliwa dostępny w każdym sklepie z częściami do autek (najwyżej ci go sprowadzą jak nie będą mielina miejscu), i tyle...
może być rzeźba jeśli mocowanie zardzewiało, tak jak u mnie i teraz mam filtr przymocowany na szarą taśmę montażową -
nowy filtr do swifta kosztuje 20-24zl wiec proponuje taki nabyc i wlozyc na miejsce starego ten,
Stary filtr nie moze zostac wyrzucony do smietnika, musi zostac odany do utylizacji poniewaz jest w nim pelno zwiazkow szkodliwych- tak powinno byc w teorii. -
teraz mam filtr przymocowany na szarą taśmę montażową
montaż "na rajdowca"?
-
Nie będę już zakładał i zapytam tutaj. Zamierzam zrobić w swoim swifcie podłogę i chce ją wyciszyć oraz przegrodę silnika i moje pytanie jest takie jak w miarę tanio to zrobić? Maty bitumiczne z Allegro są coś warte? Jakim klejem kleić maty żeby przy kontakcie z wodą wszystko mi nie pływało? Ten klej już na matach wytrzyma? Wpadłem na pomysł żeby już po zaklejeniu mat wszystko ładnie odtłuścić i pomalować grubą warstwą bitgumu. Pomyślałem o tym bo nie dość że odizoluje wodę czy i ogóle to też coś wyciszy samochód. Jak myślicie?
-
Nie będę już zakładał i
zapytam tutaj. Zamierzam zrobić w swoim swifcie podłogę i chce ją wyciszyć oraz przegrodę
silnika i moje pytanie jest takie jak w miarę tanio to zrobić? Maty bitumiczne z Allegro są
coś warte? Jakim klejem kleić maty żeby przy kontakcie z wodą wszystko mi nie pływało? Ten
klej już na matach wytrzyma? Wpadłem na pomysł żeby już po zaklejeniu mat wszystko ładnie
odtłuścić i pomalować grubą warstwą bitgumu. Pomyślałem o tym bo nie dość że odizoluje wodę
czy i ogóle to też coś wyciszy samochód. Jak myślicie?kumpel ma w aucie ala mugena, matami wylozyl bagaznik i miejsce pod kanapa, juz na tylniej kanapie tak nie dudni. Chyba najlepiej matami 4,7zl za 25x50cm taniej nie widzialem. Odklejac sie to nie powinno a jak jeszcze zalejesz to boltem to ladnie powinno to wyciszyc autko. Wiadomo auto troche na masie dostanie;]