[GTI mk3 ] Angelleyes Projekt: Suzuki Swift 1.3 GTI '93 Black Edition
-
Witam:) wkoncu przyszedł czas aby przedstawić Wam moje GTI .Po dość długich poszukiwaniach udało mi się nabyć odpowiedni egzemplarz. Decydując się na zakup własnie tego autka postawiłem sobie cel: Kupić samochód w jaknajbardziej oryginalnym stanie- bez żadnych przeróbek-z oryginalnym lakierem oraz z udokumentowana historią i przebiegiem.Nie było to łatwe zadanie znaleźć w Polsce taki egzemplarz ale ....udało się!-Stałem się posiadaczem Czarnego GTI mk3 z 93 roku -w zadbanym jak na swój wiek oryginalnym stanie-z kompletem nalepek i emblematów oraz autentycznym 100% udokumentowanym przebiegiem 171tys. km :)Poniżej kilka zdjęc :
W związku z tym, że Suzuki nie jest pierwszej młodości mimo oryginalnego stanu i dbania o autko przez wcześniejszych właścicieli-jest do zrobienia troche rzeczy, dlatego tez renowację i późniejsze ewentualne modyfikacje podzieliłem na następujące części:
ETAP 1 BLACHARKA
- wymiana błotników przednich+ lakierowanie
- Wymiania reperaturek tylnich+lakierowanie
- "wyklepanie drzwi" po wgniotkach parkingowych+ lakierowanie
- Pełna konserwacja podłogi-Wewnetrznie i zewnetrznie
- idealne spasowanie zderzakow po " obcierakach parkingowych"
ostatecznie: polerowanie całego auta.
ETAP 2 UKŁĄD HAMULCOWY + ZAWIESZENIE
- Wymiana przednich tacz + klocki
- odświeżenie i regeneracja zacisków
- wymiana ewentualnych zuzytych częśći eksploatacyjnych zawieszenia (najprawdopodobniej tylko gumy stabilizatora -zobaczy się w "praniu")
ETAP 3 SILNIK
-wymiana paska rozrządu z napinaczem,
-wymiana uszczelki miski olejowej,
-wymiana Kabli WN +swiece
-bycmoze lekkie dłubniecie silniczka- głowica-planowanie,pierscienie?...ETAP 4 UKLAD WYDECHOWY
-Kolektor -4-2-1,
-Kat off,
-Tlumik odpowiedniej srednicy z nierdzewki.....TO tak po krotce na poczatek Wszelkie renowacje, modyfikacjie i zmiany bede staral się opisywac na bierzaco w miare mozliwosci -dokumentujac zdjęciami
-
Kupić samochód w jaknajbardziej
oryginalnym stanie- bez żadnych przeróbek-z oryginalnym lakierem oraz z udokumentowana historią i przebiegiem.najlepsza jest lepka na klapie :]
Młodsza niż cały swift ( 2006-2009 z takiego przedziału może być :] ) -
To fakt:) jest kilka nieoryginalnych detali ) W tym notabene chinski znaczek na masce, nalepka -na szybie"dziecko w samochodzie", tandetna antenka imitujaca nawigacje na tyle...nie moglo byc idealnie Obiecuje jednak ze te wszystkie "wynalazki"znikną na dniach -kiedy ruszy ETAP 1:)
-
Bardzo ładny egzemplarz. Po komorze silnika zwłaszcza widać. Aż miło patrzeć. Biegi, silnik i ogólnie mechanika bez zarzutu?
-
No i elegancko:) zauwazyc mozna ze na forum ostatnio pelno jest projektow odnosnie GTi i to sie ceni, znaczy ze ludzie probuja ratowac te autka;]. Z tego co rozmawialem z włascicielem to zapowiada sie naprawde dobrze a nie jakies partactwo. Kolejny swift dołaczy do najladniejszych w PL:]
-
Mmmm kolejne czarne Mk3, czyli to co najlepsze
-bycmoze lekkie dłubniecie silniczka- głowica-planowanie,pierscienie?...
Ja troche dlubnalem glowice i roznica jest wyrazna i co najwazniejsze mierzalna Mozesz jeszcze do tego zapodac przepustnice z dwu litrowego Nissana (SR20DE).
ETAP 4 UKLAD WYDECHOWY
-Kolektor -4-2-1,Masz jakis namiar na kogos kto zrobi customa? Bo w Szczecinie jest 3 chetnych na 4-2-1
-
Cześć, co konkretnie zrobiłeś z głowicą? I jakie tego koszty? Pytam bo na wiosnę tez mnie to czeka bo jest delikatny wyciek spod głowicy.
-
Bardzo ładny egzemplarz. Po komorze silnika zwłaszcza widać. Aż miło patrzeć. Biegi, silnik i ogólnie mechanika bez zarzutu?
Co do skrzyni biegów to od czasu do czasu mam problem z trójką -powyzej 6,5k obrótow- przy szybkim wbijaniu - podejrzewam synchro- nie ma zgrzytu tylko trudno wcisnac. Najpierw jednak zamoerzam zmienic olej na Castrol TAF-XS-moze to rozwiąże mój problem. Silnik seryjny-serwisowany w niemczech do 130tys., w polsce -także w autoryzowanych punktach. Generani chodzi bardzo ladnie- jedyne co zauważylem to lekko cieknący simering miski olejowej i delikatne stukanie któregos z popychaczy na zimnym silniku. GTI jezdzi na półsyntetyku- ostatnio załem Mobila-jednak z tego co wyczytałem na forum niebyl to dobry wybór-dlatego wkrótce mam zamiar zmienic na Castrola (rozlewanego w niemczech ) lub Valvoline MAXLIFE.- moze ta wymiana rozwiaze problem popychacza. Od strony mechanicznej auto w dobrym stanie-nie ma luzów wszystkie mocowania w świetnej kondycji-pozostaje dobre zabezpieczenie antykorozyjne. Z wstepnej analizy do wymiany bedą przednie tarcze- naprawdopodobniej lekko skrzywione- odczuwam "bicie"przy ostrzejszym hamowanku z wiekszych prędkości.
-
Zgadzam się;) Nie umnejszając białemu i czerwonemu- CZARNY pasuje do GTI najbardziej :cool:
Ja troche dlubnalem glowice i roznica jest wyrazna i co najwazniejsze mierzalna Mozesz jeszcze do tego zapodac przepustnice z dwu litrowego Nissana (SR20DE).
Co konkretnie procz planowania Robiles? Z tego co czytalem przepustnica pasuje p&p?
Masz jakis namiar na kogos kto zrobi customa? Bo w Szczecinie jest 3 chetnych na 4-2-1
Jak narazie to tylko plany - zaczynam się rozglądać za odpowiednią osobą w mojej okolicy- choc zapewne pozostanie jechac do Poznania lub Wroclawia- pozyjemy zobaczymy
-
Masz jakis namiar na kogos kto zrobi customa? Bo w Szczecinie jest 3 chetnych na 4-2-1ile macie zamiar przeznaczyc na kolektorki bo moze cos pomoge w tym
-
Zgadzam się;) Nie umnejszając białemu i czerwonemu- CZARNY pasuje do GTI najbardziej :cool:
Otoz to
Co konkretnie procz planowania Robiles? Z tego co czytalem przepustnica pasuje p&p?
Przepustnica pasuje prawie p&p. Trzeba rozwiercic kolektor ssacy na 60mm czyli pod srednice nowej przepustnicy, przelozyc mocowanie linki od gazu ze Swiftowej przepustnicy i skalibrowac TPS`a. U mnie sa wypolerowane kanaly, dopasowane oba kolektory (usuniete progi z odlewu), nowe uszczelniacze i dopasowanie przylgni zaworowych zeby calosc byla szczelniejsza. Dol i srednie obroty raczej bez zmian, przynajmniej ja nic nie czuje, za to na gorze duzo plynniej przyspiesza prawie do odcinki ciagnac. Tak jak dostawalem calkiem sporo z Mk2, tak teraz to Mk2 dostaje wyraznie
Jak narazie to tylko plany - zaczynam się rozglądać za odpowiednią osobą w mojej okolicy- choc zapewne pozostanie jechac do Poznania lub Wroclawia- pozyjemy zobaczymy
Zawsze przy wiekszej ilosci zamowien jest taniej, jakbysmy brali 4 kolektory to na pewno bedzie lepsza cena.
Fetor pisz wprost ile trzeba dac za customowy kolektor
-
ile macie zamiar przeznaczyc na kolektorki bo moze cos pomoge w tym
Z mojej strony Tyle ile bedzie trzeba aby było dobrze. W gre wchodzi także sprowadzenie odpowiedniego kolektora z Anglii.:) Jeżeli jest nas wiecej- jest szansa ze ceny byłyby niższe.
-
Fetor pisz wprost ile trzeba dac za customowy kolektor
cena ustalana jest od tego czy jestes ze mna czy przeciwko mnie
serio mowiac to ciezko ustalic cene bo to jeszcze uzaleznione jest od kursu $
ale napewno ponizej 1k zł -
Z mojej strony Tyle ile bedzie trzeba aby było dobrze. W gre wchodzi także sprowadzenie odpowiedniego kolektora z Anglii.:) Jeżeli jest nas wiecej- jest szansa ze ceny byłyby niższe.
bardzo chetnie zobacze jakiegos linka z UK gdzie mozna kupic oem'owego
-
cena ustalana jest od tego czy jestes ze mna czy przeciwko mnie
tak, tak Ty i te Twoje skróty myślowe
Na pw nic nawet nie odpisujesz już -
tak, tak Ty i te Twoje skróty myślowe
Na pw nic nawet nie odpisujesz jużjuz ci odpisuje
-
Gratuluje sztuki obys zrobil to co piszesz do konca i dobrze
-
jeśli była by jakaś przystępna cena to i ja bym sie skusił na 4-2-1:D
-
ETAP 1 BLACHARKA
- wymiana błotników przednich+ lakierowanie
- Wymiania reperaturek tylnich+lakierowanie
- "wyklepanie drzwi" po wgniotkach parkingowych+ lakierowanie
- Pełna konserwacja podłogi-Wewnetrznie i zewnetrznie
- idealne spasowanie zderzakow po " obcierakach parkingowych"
ostatecznie: polerowanie całego auta.
No i zaczęło się GTI już u blacharza.
Zdecydowałem się na kompleksowe podejscie do sprawy- i mimo tego,ze tylne reperaturki dałoby się jeszcze wyszpachlowac( nie są w bardzo zlym stanie)- wolę je przy okazji wymienic aby mieć spokój na dłużej:)W związku z tym, mam do was pytanie odnośnie części blacharskich. Zamierzam wstawić zamienniki błotników przednich i wspawać reperaturki tylne. Jakie Macie doświadczenia z zamiennikami? które bedzie najlepiej założyć? W inernecie znalazłem kilka ciekawych ofert- róznią się jednak cenowo. Jaka jest Wasza opinia i doświadczenie w tym temacie? Lepiej kupic tańsze tzw."no name" i dobrze zagruntować czy jako zamienniki o podwyzszonej jakości lu pseudo firmowe? Poniżej linki:Nie ukrywam że chcę to zrobić jaknajlepiej możliwie na jaknajdłuższy czas.
-
Ja brałem 2 razy części z 4cars'u i było ok, jest rabacik przy następnym zakupie no i jakoś nie mam zastrzeżeń do nich(poza ost. zamówieniem,które szło z Łodzi do Katowic przez Słupsk ) A tak nawiasem mówiąc większość takich części jest z Polcaru