Nie odpala na cebłym silniku - pompka paliwa?


  • Użytkownik archiwalny

    Witam mam problem z moim swiftem 1.0
    Otóz nie odpala mi na ciepłym silniku
    Przeszukałem juz forum i pare osób miało z tym problem ale oczy wicie nikt nie napisal jak go wyeliminował
    :O

    Podejzenie jest w pompce paliwa ponieważ silnik działa na LPG ,obroty są poprawne

    TAK wiec wymontowałem przewód paliwowy doprowadzający paliwo do silnika i zastąpiłem go przezroczystym
    Pompka paliwa pompowała paliwo jak by chciała ale nie mogła
    słychać ją było ale paliwo bardzo wolno wypychało powietrze
    kręciłem kluczykiem potem rozrusznikiem

    CZy to normalne ze układ tak długo się odpowietrza?
    czy padnięta jest pompka?


  • Użytkownik archiwalny

    CZy to normalne ze układ tak długo się odpowietrza?
    czy padnięta jest pompka?

    Jak jeździłeś na LPG to zawsze miałeś pół baku benzyny czy tylko jakieś resztki? <img src="/images/graemlins/hmm.gif" alt="" /> Pewnie pompa Ci padła bo nie miała dobrego chłodzenia...


  • Użytkownik archiwalny

    Jak jeździłeś na LPG to zawsze miałeś pół baku benzyny czy tylko jakieś resztki? Pewnie pompa
    Ci padła bo nie miała dobrego chłodzenia...

    Lub też bak skorodował i coś się zapchało.


  • Użytkownik archiwalny

    Lub też bak skorodował i coś się zapchało.

    A czy uszkodzona popma zachowuje sie tak jak opisalem wyzej czy powinna podpąpowac od razu?


  • Użytkownik archiwalny

    A czy uszkodzona popma zachowuje sie tak jak opisalem wyzej czy powinna podpąpowac od razu?

    Są dwie możliwości, najtańsza to wymienić filtr paliwa, bo może jest zapchany.
    Jak to nic nie da, to trzeba bak wyjąć.

    Jedyne urządzenie dające ciśnienie paliwa to pompa, skoro ma za słabe ciśnienie to trzeba sprawdzić układ paliwowy razem z pompą.

    Bo inaczej to możemy gdybać do $()$^& śmierci.


  • Użytkownik archiwalny

    A czy uszkodzona popma zachowuje sie tak jak opisalem wyzej czy powinna podpąpowac od razu?

    tak <img src="/images/graemlins/skromny.gif" alt="" /> podobny przypadek mialem w uno pompa chodzila, wolne byly, ale juz w czasie jazdy(czytaj ogien) cisnienie paliwa spoadalo az silnik zgasl <img src="/images/graemlins/oink.gif" alt="" /> najlepiej jak bys mial manometr i zmierzyl cisnienie paliwa jesli je wogole podaje <img src="/images/graemlins/waytogo.gif" alt="" /> mozliwe ze pompka sie przytarla lbu jej jakies lopatki sie powylamywaly <img src="/images/graemlins/hmm.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Jak jeździłeś na LPG to zawsze miałeś pół baku benzyny czy tylko jakieś resztki?

    Z tą połową baku przy jeździe na LPG to moim zdaniem mit, bo skoro da się jeździć "na oparach" to od tego pompa paliwa nie padnie. Bardziej prawdopodobne jest to, że zapchała się jakimś syfem z benzny.


  • Użytkownik archiwalny

    Z tą połową baku przy jeździe na LPG to moim zdaniem
    mit, bo skoro da się jeździć "na oparach" to od
    tego pompa paliwa nie padnie.

    Pompa paliwa jest chłodzona samym opływającym paliwem... Standardowo po przełączeniu na LPG i tak pracuje. Resztkę Ci i owszem - będzie podawać ale chłodzenia należytego nie ma. Jak się jeździ na resztkach cały czas to w końcu musi paść...


  • Użytkownik archiwalny

    Nie wiem tego ale prawdopodobnie poprzednia właścicielka tak śmigała tzn bez paliwa

    Po zakupie odrazu wymieniłem filtra paliwa i wyczyściłem zbiornik wymieniając przy tym przewody pod zbiornikiem na gumowe (stare były zardzewiałe)

    teraz po przekręceniu kluczyka w ogóle nie podaje... czyli padła...
    na dniach ją wymienię sprawdzając czy czasem to nie przekaźnik ale raczej nie bo pompkę słychać jak coś tam mieli XD


  • Użytkownik archiwalny

    Pompa paliwa jest chłodzona samym opływającym paliwem...

    Zgadzam się

    Jak się jeździ na resztkach cały czas to w końcu musi paść...

    No tak, nic nie jest wieczne <img src="/images/graemlins/gris.gif" alt="" />

    Nie to żebym jakoś specjalnie upierał się przy swoim zdaniu, bo z pewnością jest wiele czynników które moga negatywnie wpłynąć na żywotnośc pompy paliwa, ale podam Ci przykład:
    Odkąd założyłem instalację LPG, w zbiorniku mam zwylke ilość paliwa nie przekraczająca 10 litrów (może nawet nie ma 6 litrów), w Corsie należącej mojej dziewczyny, [też zagazowanym], stale było pół baku.
    W zeszłym tygodniu pompa paliwa padła... <img src="/images/graemlins/pad.gif" alt="" /> w Corsie
    u mnie hula <img src="/images/graemlins/yay.gif" alt="" /> [jak narazie]<img src="/images/graemlins/cool.gif" alt="" />
    Wnioskuję po tym, że nie ma reguły.
    Ja leję do baku tyle paliwa, żeby pompa nie chodziła na sucho.
    Pozdro-zdrów!


  • Użytkownik archiwalny

    Sprawa okazała sie banalna otóz nie miałem już paliwa w baku :O

    trochę to dziwne bo po ostatnim zdjęciu zalałem z 10 litrów a auto stało i było tylko odpalane i przygazowywane no może do tego z 1km przejechałem :O


  • Użytkownik archiwalny

    Sprawa okazała sie banalna otóz nie miałem już paliwa w baku :O
    trochę to dziwne bo po ostatnim zdjęciu zalałem z 10 litrów a auto stało i było tylko odpalane i
    przygazowywane no może do tego z 1km przejechałem :O

    Widocznie paliwko wyparowało <img src="/images/graemlins/gris.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Widocznie paliwko wyparowało

    nie wiem ale znikło 9 litrów..

    czy przy odpalaniu samochód więcej pali?
    bo robiłem to bardzo czesto :O


  • Użytkownik archiwalny

    nie wiem ale znikło 9 litrów..
    czy przy odpalaniu samochód więcej pali?
    bo robiłem to bardzo czesto :O

    Z pewnościa przy odpalaniu Łyknie więcej, szczególnie jeśli silnik jest zimny zasysa więcej paliwka - no ale żeby aż tyle...
    Dla własnego spokoju sprawdziłbym czy benzyna się gdzieś nie wylewa. (chociaż nie wiem ile jeździłeś/odpalałeś na benzynie).
    Wiesz, ja śmigam na gazowni - i jakoś nie zwracam uwagi ile i jak często dolewam benzyny. Ale tak dla orientacji mogę Ci podać, że przy codziennej jeździe dolewam ok. 6-8 litrów na dwa miesiące, i wskaźnik paliwa utrzymuje się na mniej-więcej stałym poziomie.


  • Użytkownik archiwalny

    Panowie pomóżcie o znienawidzę te auto
    <img src="/images/graemlins/sick_.gif" alt="" />

    Zalałem pusty bak paliwem ( 10L ) pompka pompuje (w trzy przekrencenia kluczyka zapełniła 1/3 butelki 1,5L) Ale auto po przejechaniu około 2km nie chce zapalić kręce kręce z dodaniem gazu i nic

    Na LPG zapala od razu

    Resetowałem kompa odłączałem tps odłączałem czujnik temperatury powietrza i nic :O

    Co jeszcze warto sprawdzić? <img src="/images/graemlins/hmm.gif" alt="" /> I jakim cudem pali na LPG a na benie nie

    Dodam ze na stacji zapalił mi na benzynie przy czym przełączył się na gaz i zgasiłem go. Okazało sie ze wywaliło mi przezroczysty węzyk dopływu paliwa przy silniku szybko wymieniłem go na standardowy i odpalił jeszcze raz pochodził z 2 minuty i zgasł
    potem pojechałem do domu na LPG i kaplica nie pali dalej...

    <img src="/images/graemlins/confused.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Teraz tzn wieczorem gdy auto ostygło

    spróbowałem je odpalić i tak jakby na 2s zapaliło
    potem odpaliłem na gazie - odpaiło

    potem o dziwo odpaliło mi na benzynie ale miało strasznego mula słabo reagowało na dodawanie gazu tak jakby się dławiło

    Panowie pomóżcie

    to musi być coś co nie pracuje przy lpg
    powiedzcie co nie pracuje

    wtryski?
    tps?

    czy może to być sonda lambda kiedyś mi mrugała?

    <img src="/images/graemlins/confused.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    A masz dobrze ustawiony zapłon? Jeśli działa Ci na LPG to może być tak, że gazownik go przemajstrował za bardzo na gaz. A może dostaje za mało powietrza? Dla gazu wystarczy, a dla benzyny już nie? Gazownik nie zmniejszył średnicy dolotu?
    Ja bym się doszukiwał czegoś w regulacji silnika pod LPG.
    Może zmień gazownika?


  • Użytkownik archiwalny

    A masz dobrze ustawiony zapłon? Jeśli działa Ci na LPG to może być tak, że gazownik go
    przemajstrował za bardzo na gaz. A może dostaje za mało powietrza? Dla gazu wystarczy, a
    dla benzyny już nie? Gazownik nie zmniejszył średnicy dolotu?
    Ja bym się doszukiwał czegoś w regulacji silnika pod LPG.
    Może zmień gazownika?

    powietrze dostaje bo próbuje odpalać bez filtra i jest to samo...

    nie mam pojęcia kupiłem auto z gazem ale były momenty kiedy dobrze palił na benzynie
    Coś musi bardzo mieszać bo raz działa a raz nie...

    ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?


  • Użytkownik archiwalny

    powietrze dostaje bo próbuje odpalać bez filtra i jest to samo...
    nie mam pojęcia kupiłem auto z gazem ale były momenty kiedy dobrze palił na benzynie
    Coś musi bardzo mieszać bo raz działa a raz nie...
    ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?

    jak jest cieply, i jest na benie nie odpala? ogarniasz co to plak(takie cos do czyszczenia deski rozdzielczej <img src="/images/graemlins/myjzeby.gif" alt="" />)? psiknij w dolot plaku tak przez 4-5 sek i sprobuj odpalic, jak odpali nie ma paliwa, jak nie odpali dostaje za duzo paliwa. ogolnie przegrzebalbym cala wiazke z miernikiem albo oddal komus kto ogarnia takie rzeczy <img src="/images/graemlins/waytogo.gif" alt="" /> moze cos nie laczy, sprawdz jeszcze przelacznik gaz-bena, i przekazniki od gazu powinny byc dwa przy parowniku gdzies <img src="/images/graemlins/waytogo.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Gdzie taki przełącznik się znajduje? dokładnie to ten odłączający benzynę?

    Na parowniku są dwa Elektro zawory i one wydają się być ok

    dzisiaj zrobiłem taki myk - odpaliłem na gazie i przełączyłem na bene trzymając gaz samochód chodził ale z opóźnieniem reagował na gaz prace jego można było podtrzymać tylko pompowaniem gazem

    Jakie ciśnienie powinna dawać pompka paliwa bo skombinuje jakiś manometr tylko jeszcze nie wiem skąd

    co jeszcze mogło nawalić może być tak ze iskra jest za mała i do gazu starcza a do benzyny nie?

    wie ktoś jak sprawdzić czujnik temperatury?

    Pozdrawiam

    proszę o jakiekolwiek sugestie bo mi juz ręce opadają :

    <img src="/images/graemlins/confused.gif" alt="" /> <img src="/images/graemlins/confused.gif" alt="" />


Log in to reply