[GTi mk2] Przemask84 Projekt: Renowacja Swifta GTi rocznik 89`
-
Przemek pochwal sie nowym modem Bo wrazenie jest swietne z jazdy
-
Przemek pochwal sie nowym
modem Bo wrazenie jest swietne z jazdyMówisz – masz
No więc przeszło tydzień temu dokonałem kolejnego moda w swoim aucie, kolejność wymogła na mnie założenia wspomagania kierownicy i tak też się stało
Już od samego początku wspólnie ze znajomym mechanikiem napotkaliśmy na spore problemy, ale o tym za chwile. Zacznę od wymienia wszystkich elementów wspomagania:
-
A teraz trochę o napotkanych problemach. Mianowicie maglownica ze wspomaganiem ma inna budowę i jest inaczej montowana.
Oryginalnej wystarczał zaledwie mały otwór w budzie
Natomiast nowa maglownica wymagała wycięcia sporej dziury w budzie
Aby jej część weszła do środka, tak jak tutaj.
Ogólnie gimnastyka z wpasowaniem maglownicy trwała ok. 3 godzin, okupiona nerwami i spora ilością niecenzuralnych epitetów.
Przyszedł czas na montowanie pompy i paska klinowego (825mm), tutaj nie było problemów. Ale trzeba było dać parę podkładek bo szpilki były trochę za długie.Sporo gimnastyki było też przy skręcaniu i mocowaniu całego układu przewodów, które miały nie takie gięcia jak trzeba. Wymagało to przerabiania niemal wszystkich rurek. Podobnie było ze zbiorniczkiem na płyn
Ale fajnie wpasował się na tylną ściankę komory
Mocowanie krzyżaka, trzeba wspomnieć ze jest różnica miedzy ,,starym,, a ,,nowym,,
I nie wynika ona tylko z długości ramienia, ale również ze średnicy obejmy przykręcanej do maglownicy, której to ,,wyrostek,, ma węższą średnice. Stąd też konieczność wymiany również krzyżaka.
A tak to wygląda po skręceniu
Kosmiczna dziura została załatana kitem motoryzacyjnym
Pierwsze wrażenia po odpaleniu auta to przenikliwy 15 minutowy skowyt pompy której dźwięk można porównać do odgłosów wydawanych przez zarzynanego kota ;p do całego układu wszedł nie cały litr płynu. Wspomnę jeszcze że drążki kierownicze nie pasują od tych z GTi, na maglownicy jest zamienione/odwrócone gwintowanie drążek-maglownica.
Całkowity koszt to ponad 700zł i 9 godzin nieprzerwanej pracy. Powiem wprost.. kombinowania było co nie miara i do ostatniej chwili nie wiedziałem czy nie będę musiał wrócić do starej maglownicy.Wrażenia? może najpierw wypowiedzą się Krzysiek z Marcinem, którzy to mieli przyjemność zaznać organoleptycznie tej przyjemności a ja ewentualnie uzupełnię ich wypowiedź
-
Całkowity koszt to ponad
700zł i 9 godzin nieprzerwanej pracy. Powiem wprost.. kombinowania było co nie miara i do
ostatniej chwili nie wiedziałem czy nie będę musiał wrócić do starej maglownicy.nie powiem, ta dziura przeraża, rozumiem że wszystkie opcje jak to wpasować legły w gruzach i trzeba było zrobić to co zrobiłeś ?
-
nie powiem, ta dziura
przeraża, rozumiem że wszystkie opcje jak to wpasować legły w gruzach i trzeba było zrobić to
co zrobiłeś ?Uwierz mi, w pewnym momencie już miałem ochotę kroić budę flexem jak leci. Bo nerwy puszczały. Ale jednak wszystko zostało zrobione powoli i z zegarmistrzowską precyzją, aby tylko jak najmniej okaleczyć auto.
Tak więc odpowiedź już znasz
-
Wrażenia? może najpierw
wypowiedzą się Krzysiek z Marcinem, którzy to mieli przyjemność zaznać organoleptycznie tej
przyjemności a ja ewentualnie uzupełnię ich wypowiedźBardzo fajna sprawa taka wspoma, bo przy jezdzie na wprost kierownica chodzi twardo jak na laczkach 225, dopiero od skretu w okolicach kilku stopni wlacza sie wspomaganie i kreci sie juz lekko Wymaga przyzwyczajenia, ale do jazdy codziennej bajka. No i oczywiscie nie jest to wspomaganie rodem ze zwyklej taczki gdzie wszystko chodzi lekko na jeden palec, dalej jest przyjemny lekki oporek, i caly uklad nadal jest bezposredni, a nie gumiasty jak w wiekszosci aut. Dla mnie swietny zakup, tylko trzeba sie na torze przyzwyczaic ze kiera chodzi inaczej. Zrobilem kilka km po miescie przemkowym mk2 i jeszcze zauwazylem ze przez tory tramwajowe czy na bruku, dziurach itp na kierownice nie dzialaja zadne sily, nie wymyka sie z rak, pozostaje niewzruszona, nie trzeba jej mocno trzymac itp. Super zakup, jeszcze klimka zostala
-
no fajny mod i troche pracy miales. Ja chyba mam skreconego krzyzana bo ciezko chodzi bez wspom, bede musial polozyc sie pod auto i zobaczyc co da poluzowanie go. Mam nadzieje ze luzy nie powstana. I takim sposobem poprzez leniwosc wlasciciela ucielko znowu troche z przyspieszenia
-
Dobrze Przemas, tylko pytałem
jeszcze klimka zostala
tia ... wtedy to dopiero będzie -10KM :]
I takim
sposobem poprzez leniwosc wlasciciela ucielko znowu troche z przyspieszeniaczekaj, czekaj, jeszcze klima i przy włączonym wszystkim będzie jechać jak 1.3 8V
-
czekaj, czekaj, jeszcze klima
i przy włączonym wszystkim będzie jechać jak 1.3 8VPomarzyc zawsze mozna
-
Pomarzyc zawsze mozna
światełka + klima + wspoma ... strata będzie boleć
-
światełka
W 8v to niby bez swiatel jezdzisz ?
- klima
Kilkanascie kilo niestety w plecy, ale przy klima OFF samo lozysko z paskiem tylko chodzi wiec akurat strata minimalna.
- wspoma
Przy jezdzie na wprost pompa nie chodzi wiec straty nie ma
... strata będzie boleć
I tak 8v nie ma szans nawet jakby zaladowac komplet pasazerow
-
Wrażenia? może najpierw
wypowiedzą się Krzysiek z Marcinem, którzy to mieli przyjemność zaznać organoleptycznie tej
przyjemności a ja ewentualnie uzupełnię ich wypowiedźTak jak Krzychu wspomniał jeździ się rewelacyjnie, na prostej twardo, przy delikatnych skrętach kiery, leciuteńko Po prostu poezja
Dla osób które nie jeździły z takim wspomaganiem, może to być dziwne i ciężkie do wyczucia,
ja na ten przykład miałem na początku problemy z ogarnięciem tego
ale to wszystko kwestia przyzwyczajeniaTo może Przemo dodasz co zrobił pasek od wspomy na torze
-
W 8v to niby bez swiatel
jezdzisz ?czasem tak
Kilkanascie kilo niestety w
plecy, ale przy klima OFF samo lozysko z paskiem tylko chodzi wiec akurat strata minimalna.
Przy jezdzie na wprost pompa
nie chodzi wiec straty nie maale pasek jest na rolce więc strata mimo wszystko chyba jest ?
I tak 8v nie ma szans nawet
jakby zaladowac komplet pasazerowja się tylko śmieję, a Ty od razu
-
ale pasek jest na rolce więc
strata mimo wszystko chyba jest ?Jest jest, ale watpie aby wyraznie odczuwalna.
ja się tylko śmieję, a Ty od
razu -
Nadszedł najwyższy czas aby wyrwac się z tego cholernego snu zimowego i wziąć się za modyfikacje czerwonego narwańca Na pierwszy ogień leci kompletny dolot
A tutaj małe co nieco tego co będzie się działo w najbliższym czasie
Przepustnica Nissan Primera 2.0 16v P11
Kolektor dolotowy
Blosss..
CATCH TANK OILMore? Coming Sun
-
Nadszedł najwyższy czas aby
wyrwac się z tego cholernego snu zimowego i wziąć się za modyfikacje czerwonego narwańcaNo fajne zabaweczki
muszę zobaczyć tego catch tank oila na żywo -
muszę zobaczyć tego catch
tank oila na żywoWpadaj kiedy chcesz
-
Wpadaj kiedy chcesz
to jutro Cie nawiedzę :]
-
ile za przepustnice dales? a catch tank wyglada super;]
-
Przepustnica 70zl Catch wyglada fajnie, tylko nie mam pomyslu gdzie go zamontowac
Krzysiek juz wspomnial o dzisiejszym treningu na torze
....::::On-bard::::....