[Gti] Krótka skrzynia biegów - przełożenia do sportu
-
Łooo,masakra... Tyle,żelastwa i to wszystko działa
Swoja drogą inaczej sobie wyobrażałem tą całą szperę
-
W szperze masz kielich, do niego wrzucasz zębatkę z wieloklinem na jedną półoś, na to idą cztery satelity, potem druga zębatka na drugą półoś, potem 4 płytki cierne (dwie zewnętrzne i dwie wewnętrzne, sprężyna i obudowa. To wsio, całe LSD czyli Limited Slip Differential (dyferencjał o ograniczonym poślizgu).
-
W szperze masz kielich, do
niego wrzucasz zębatkę z wieloklinem na jedną półoś, na to idą cztery satelity, potem druga
zębatka na drugą półoś, potem 4 płytki cierne (dwie zewnętrzne i dwie wewnętrzne, sprężyna i
obudowa. To wsio, całe LSD czyli Limited Slip Differential (dyferencjał o ograniczonym
poślizgu).swietnie sie sprawdza w gorach jak jest slisko zadna zaspa niestraszna niemowiac juz o parkingach
Banan na twarzy jak swift ciagnie pod gorke, a obok ledwo zipie wypasiona fura
-
swietnie sie sprawdza w gorach jak jest slisko zadna zaspa niestraszna
Widocznie jeszcze nie wbiłeś się w bandę przy odpowiednio dużej prędkości -
Widocznie jeszcze nie wbiłeś
się w bandę przy odpowiednio dużej prędkościw sportach nie wscigujem siem
-
swietnie sie sprawdza w
gorach jak jest slisko zadna zaspa niestraszna niemowiac juz o parkingachTrzeba by było zobaczyć jak to działa w praktyce
-
Specjalnie dla Duńczyka
"szpera bacci romano w kawałkach"
Cudne dzieki Toydols, ja mam Grippe prawie to samo tylko plytek wiecej, a ta ktora kupilem z krotka skrzynia lezy w piwnicy, i czeka na lepsze czasy. A tak czytajac ten watek to to prawda co pisal hondafan- z daleka od suzisport, straszny balagan.
Pozdrawiam -
Witam. Temat bardzo mnie interesujący, ma co do niego kilka pytań, jeśli moglibyście się wypowiedzieć:
1. Co lub kto to jest gumedyk ?
2. Skąd wziąsć manuala do rozebrania skrzyni (o którym mowa w wątku)? ten w FAQ nie działa link
3. Co sądzicie o krókim przełożeniu z Matiza - wiem że pasuje i to na zasadzie plug&play ?
4. Jak krótkie jest to przełożenie (seria 4,105) i czy jest zgodne z hom. FIA -
swietnie sie sprawdza w
gorach jak jest slisko zadna zaspa niestraszna niemowiac juz o parkingachBanan na twarzy jak swift
ciagnie pod gorke, a obok ledwo zipie wypasiona furato mówisz, że jak do zlotu wytrzymasz ze swiftem, to tym razem nie będziemy palić kapcia na jedną stronę
-
Witam. Temat bardzo mnie
interesujący, ma co do niego kilka pytań, jeśli moglibyście się wypowiedzieć:
1. Co lub kto to jest gumedyk ?Człowiek, który robi różne rzeczy. Między innymi przełożenia do swifta (inna niż w homologacji), które u mnie nie działało, bo było źle zrobione.
2. Skąd wziąsć manuala do rozebrania skrzyni (o którym mowa w wątku)? ten w FAQ nie
działa linkGoogle twoim przyjacielem. Wpisujesz "suzuki swift workshop manual". Np. 7my link który zaczyna się od "1989" jest linkiem do strony gdzie jest manual.
3. Co sądzicie o krókim przełożeniu z Matiza - wiem że pasuje i to na zasadzie plug&play ?
Ponoć to trochę bardziej skomplikowane, ale ponoć się da. Osobiście nie wiem.
4. Jak krótkie jest to przełożenie (seria 4,105) i czy jest zgodne z hom. FIA
Matiz ma 4,444 a takiego nie ma w homologacji Swifta.
-
to mówisz, że jak do zlotu
wytrzymasz ze swiftem, to tym razem nie będziemy palić kapcia na jedną stronęsie zobaczy
-
Dzięki Toydols za odpowiedź, więc powiem tak jak to u mnie wyglądało jeden gościu (który wcześniej też ścigał się Swiftami z Krakowa) włożył mi to przełożenie od Matiza (ponoć bez żadnych przeróbek) i było OK do dziś, w sumie to przełożenie wytrzymało jeden KJS i parę kilometrów treningów i się posypało (zęby) więc chyba nie chcę mi się wkładać kolejnego bo to raczej nie ma sensu (po prostu jest za słabe). I tu pojawia się pytanie :
Gdzie kupić coś bardziej profi tj. coś co wytrzyma dłużej?
Czy ktoś z forumowiczów ma lub wie kto ma krótkie przełożenie do skrzyni od 1.3 GTI (może coś używanego) ?
A może ktoś ma gotową krótką skrzynię ?
wiem o możliwości sprowadzenia takiego przełożenia z Włoch (bacci romano ) ale to kosztuje ponad 3000 zł - da się coś taniej ?
a może jest ktoś (ktoś zna kogoś takiego) kto jest w stanie takie przełożenie wykonać (wałek i koronę)?
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam. -
Witam, udało się komuś ogarnąć krótkie przełożenie do Swifta aby dało radę pojeździć trochę w KJSach?
-
Przełożeń jest kilka dostępnych. Tyle, że bez szpery nie pojeździsz, bo Ci dyfer padnie szybko.
-
Witam, udało się
komuś ogarnąć krótkie przełożenie do Swifta aby dało radę pojeździć trochę w KJSach?Niskobudżetowa wersja to główne 4.4 z Matiza lub lepiej jeszcze poszczególne biegi też z Matiza ale wtedy trzeba przerabiać zębatkę od wstecznego. Szału nie robi ale jest sporo lepiej.
Potem to już wysokie koszty firmowych przełożeń. U mnie taka hybryda przejeździła trochę sprintów i jeszcze się to jakoś trzyma. Szpera by do tego była lepsza niż seryjny dyfer tak jak Toydols pisze ale to zależy jaki masz budżet -
Wycisnąłem trochę mocy ze Swifta no i seria GTI, to nie wiem 3-4 kajty i trzeba wymieniać, a najgorsze że nigdy nie wiadomo kiedy ona się kończy. Chciałbym coś żeby wytrzymało dłużej. Matiz pojeździ coś, czy zaraz na złom? Na Gummedyku ktoś aktualnie jeździ?
-
Wycisnąłem trochę
mocy ze Swifta no i seria GTI, to nie wiem 3-4 kajty i trzeba wymieniać, a najgorsze
że nigdy nie wiadomo kiedy ona się kończy. Chciałbym coś żeby wytrzymało dłużej.
Matiz pojeździ coś, czy zaraz na złom? Na Gummedyku ktoś aktualnie jeździ?Ja jeżdżę na skrzyni Matiza plug&play z przeróbka wstecznego w moim przypadku sprawdza się bardzo dobrze Szymon Marcinowski / Bogusław Kozłowski klasa 2:
http://www.automobilklub.leszno.pl/image...kacja_klasy.pdf
http://www.automobilklub.leszno.pl/image...i_klasy2012.pdf
http://wrc-pleszew.eu/static/4rajd/wyniki/pleszew4-2.pdf
http://chronotec.pl/events/2012/20121027_5superoes/wyniki/oficjalne_generalka_klasy.pdf
http://chronotec.pl/events/2012/20121117_6superoes/wyniki/oficjalne_generalka_klasy.pdf
Przejechane już ponad 10 imprez, podstawa to dobry olej np. motul 75/140 . Nie obiecuje że u ciebie się sprawdzi ponieważ ja mam silnik Suzuki Baleno 85 KM z elektryką GTi na hamowni wyszło 102 KM (trochę mało realne koledzy w tym samym czasie na serii 115KM i 120KM) . Na początku miałem większe problemy ze seryjną skrzynią Swifta GTI ponieważ 2 razy rozsypał się mechanizm różnicowy. Aktualnie mechanizm mam założony z Baleno 1,6.
-
A jaki jest dyfer z baleno 1,6?
-
A jaki jest dyfer z
baleno 1,6?Dokładnie taki sam jak w Swifcie GTi nie wiem z jak materiałowo to wygląda. Napisałem to raczej w formie zamiennika do GTi. Może ja tylko miałem takie problemy z dyfrem od GTi z tego co się potem przyglądałem to pewnie był problem współosiowości wałka i kiepskiego oleju . Satelity spiłowały wałek, który odrywając się zrobił dziurę w obudowie wielkości pięści Swifty GTi łatwego życia nie mają , a te mechanizmy, które kupiłem (jeden do skrzyni z przełożeniami Matiza a drugi do serii ) były w świetnym stanie
-
To jest bolączka seryjnego dyfra w swifcie. Nic Ci raczej nie spiłowało wałka, tylko ścięło zabezpieczenie na osi satelitów i oś się wysunęła i wycięła piękną dziurę