Favorit gaśnie po rozgrzaniu
-
Koledzy prosze o pomoc. Mam problem ze skoda favorit 91 LPG po rozgrzaniu samochodu wolne obroty zaczynaja spadac do ok 500 zapala sie kontrolka cisnienia oleju. Po chwili auto gasnie i nie mozna go uruchomic. Sytuacja taka wystepuje przy benzynie i LPG. Dzisiaj zrobilem pomiary cewek "na goraco" cewka aparatu 3,2 kOhma, cewka zaplonowa uzwojenie piewotne 1,2 Ohm, wtorne 5,2 kOhma. Nie mam pojecia co to moze byc Prosze o pomoc.
-
Po rozgrzaniu to znaczy kiedy wyłączy się ssanie ? A jakbyś wtedy dodawał gazu to też zgaśnie ? Bo jak nie to najwyraźniej coś z wolnymi obrotami. Elektrozawór jest sprawny ? Może podkręć wolne obroty śrubką ? A może uszczelka pod gaźnikiem zużyta i wpuszcza lewe powietrze ?
-
Dziekuje za pomoc. Obroty mocno spadaly kiedy temperaura byla prawie na max. Elektrozawor sprawny przyczyna usterki byla dziurawa membrana pompy paliwa. Benzyna dostala sie do ukladu smarowania i znaczaco podniosla poziom oleju. Kidy olej byl w miare chlodny bylo dobrze po nagrzaniu olej z benzyna zaczynal wrzec i opary paliwa dostawaly sie do komory spalania. Oleju w ukladzie bylo 5,5 litra. Wymienilem membrane pompy olej z filtrem jak na razie OK
-
Dzięki, że po naprawie odpisałeś. Przyda się dla innych i dla mnie, bo takiej przyczyny bym się nie spodziewał przy tej usterce.
-
Napisalem dla kolegow ktorzy mieliby podobne objawy. Co najwazniejsze w czasie suterki membrany auto na benzynie pracowalo normalnie do czasu rozgrzania silnika.