czy nikt nie przekładał skrzyni z Fel do Fav?
-
Pytanie jak w temacie. Jeśli ktoś już przekładał skrzynię biegów z Felicii do Favorit to proszę o informacje jak to zrobić? W przyszłości można by wymienić też silnik.
Wielkie dzięki z wszystkie informacje, które pomogą mi tego dokonać. -
A czy te skrzynie (w fav. i feli. 1,3)nie są czasami takie same ??
-
A czy te skrzynie (w fav. i feli. 1,3)nie są czasami takie same ??
Z tego co wiem to nie są, ale ponoć włożyć sie da. Więc po co przerabiać teraz żeby potem znów przerabiać spowrotem pod silnik Feli?
Kup se skrzynie od Favo za 200 i po kłopocie.
A tak swoją drogą to jak u mnie ciężko chodził badyl biegów na ciepłym silniku, to poluzowałem te śrube na łączniku badyla pionowego z poziomym i chodzi elegancko. Tylko nie za dużo trzeba popuszczac bo bedą biegi wyskakiwać. Zapieczone może tam masz już i stawia opór na ciepło poprostu. -
Z tego co wiem to nie są, ale ponoć włożyć sie da. Więc
po co przerabiać teraz żeby potem znów przerabiać
spowrotem pod silnik Feli?
Kup se skrzynie od Favo za 200 i po kłopocie.
A tak swoją drogą to jak u mnie ciężko chodził badyl
biegów na ciepłym silniku, to poluzowałem te śrube
na łączniku badyla pionowego z poziomym i chodzi
elegancko. Tylko nie za dużo trzeba popuszczac bo
bedą biegi wyskakiwać. Zapieczone może tam masz już
i stawia opór na ciepło poprostu.Ja przesmarowałęm to połączenie olejem i powiem że biegi wchodzą bajkowo nic nie zgrzyta itp .
-
Smarowanie połączeń można zrobić za darmo więc już to sobie zrobiłem, sprawdziłem stan tych części i nic. Wymienię skrzynię albo naprawię swoją, chociaż nie wiadomo jaka jakość nowych części do skrzyni i jak to długo pochodzi, a używana to też loteria. Po najbliższej wypłacie biorę urlop i się za to zabiorę bo tak dalej nie da się jeździć. Wszystko dobrze chodzi (no może minimalnie ciężko), ale nie da się zmienić z III na IV, dopiero przy którejś próbie. Na pewno zainteresuję się na szrocie skrzynią od feli. Jak się uda to napiszę.
Może ktoś wie co konkretnie trzeba przerobić? Z tergo co czytałem to przy wymianie silnika na ten od feli i łączeniu go z skrzynią fav trzeba coś zrobić z silnikiem w okolicach koła zamachowego, nie wiem dokładnie co, ale dalej jest już sprzęgło i skrzynia. Sprzęgło do feli i fav jest takie samo więc wydaje mi się, że może być problem tylko z mocowaniem całości jeśli silnik zostawię z fav. Jeśli o czymś zapomniałem to proszę o napisanie. -
Z tego co wiem to nie są,
Zgadza sie.ale ponoć włożyć sie da.
nie zawszeWięc po co przerabiać teraz żeby potem znów przerabiać
spowrotem pod silnik Feli?
W przypadku pozniejszej zmiany silnika (na Fel 1.3BMM/1.3MPI) nie ma absolutnie zadnego problemu, bo akurat od strony laczenia z silnikiem jest w przypadku skrzyni Fav/For i Fel tak samo. -
Skrzynie Fav mozna zalozyc do Fel, ale dopiero po zmiane tego dekielka na koncu obudowy (inne mocowanie do podluznicy w Fav vs Fel). Zamiana odwrotna, tzn. z Fel do Fav jest mozliwa w przypadku wczesniejszych wersji (oczywisice tez po zmianie w/w dekielka), natomiast AFAIK nie w przypadku zmodernizowanych, montowanych od 08.97 (tam jest inny dekiel... moze daloby rade cos wyrzezbic, ale raczej nie obedzie sie wtedy bez solidnego spawania alu).