Czym zalać silnik?
-
Witam, jakim olejem najbezpieczniej zalać silnik w Micrze 2004rok, 1.2 silniczek jeśli nie wiadomo czym był zalany wcześniej?
-
W takiej sytuacji stawiałbym na półsyntetyk.
Chociaż trochę szkoda byłoby, bo jeżeli do tej pory micra ganiała na pełnym syntetycznym i silnik jest OK, to warto byłoby nadal taki lać. No, ale musiałbyś wiedzieć na pewno, że był tam zawsze syntetyk. -
Ja bym zalał pełny syntetyk, jak ktoś lał półsyntetyk do takiego w miarę nowoczesnego auta to zgrzeszył...
-
Odpowiedz jest prosta tym co zaleca producent a jest to syntetyk 5w30,
silnik jest na łańcuchu wiec lanie mu jakiegoś kiepskiego 10w40 nie wyjdzie mu na zdrowie, poza tym zapewne auto będzie używane w ruchu miejskim, krótkie odcinki, częste odpalania, w takich warunkach syntetyk będzie bardziej wytrzymały.Jak silnik jest w dobrym stanie to syntetyk napewno mu nie zaszkodzi, przy takich niepewnych wymianach dobrze jest użyć dobrego dodatku do oleju (engine flusha) co by pozbyć się nagromadzonego w silniku syfu.
Z ogólno dostępnych to może być np. Valvoline maxlife 5w30, castrol, mobil beda słabsze a niekoniecznie tańsze.
Jaki przebieg ma to auto i skąd pochodzi?
-
148 tys, ale uważam że był cofany, o kilkanaście/dziesiąt tysięcy. Jeździła nim babka w Myśliborzu a wcześniej jakiś koleś, tylko nie mam karty pojazdy przy sobie żeby sprawdzić
-
148 tys, ale uważam
że był cofany, o kilkanaście/dziesiąt tysięcy. Jeździła nim babka w Myśliborzu a
wcześniej jakiś koleś, tylko nie mam karty pojazdy przy sobie żeby sprawdzićAle ogólnie macie tą kartę pojazdu? Bez tego chyba nie idzie nawet zarejestrować auta/zezłomować?
-
skoro tak uwazasz to mozemy przyjac ze ma ok 200tyś i zapewne tak jest.
Myślałem ze może sprowadzony jest z włoch czy francjiNie mam nigdzie zadenej wzmianki o oleju, książka serwisowa, karteczka pod maska?
Ale w sumie to nie ma az takiego znaczenia jeśli silnik jest jeszcze do jazdy, nie ma wycieków to zalecana przez fabrykę lepkość i będzie dobrze.
-
Ale ogólnie macie
tą kartę pojazdu? Bez tego chyba nie idzie nawet zarejestrować
auta/zezłomować?
Ogólnie jest karta, tylko że w domu u dziewczyny
Myślę, że ponad 200
Niee, w polsce od nowości
Silnik ładnie chodzi, póki co nic nie stuka nic nie puka -
No i co jaki wybór pochwal sie
-
Castrol Magnatec 10W40, polecany w książeczce