Nowy sposób na odliczanie VAT-u
-
Skończyło się odliczanie VAT-u "na kratkę", to teraz mamy BANKOWÓZ typu C
-
W naszym kraju przedsiębiorcy są zajęci głównie kombinowaniem, jakby tu ominąć obowiązujące przepisy, z drugiej strony urzędnicy od ręki uważają wszystkich przedsiębiorców za oszustów.
Obecnie jeżdżę kompaktem bez kratki, od VATu mogłem odliczyć do 6kPLN - VATu od paliwa odliczyć nie mogę. VAT miał być transparentny, ale w tym przypadku staje się de facto podatkiem obrotowym. W 90% przypadków jeżdżę sam w celach służbowych - reszta to prywata i to zgodnie z prawem całkiem legalna (bo nie przysługiwało mi pełne odliczenie VAT).
Niemcy podeszli do tego inaczej - przedsiębiorca jest uczciwy z założenia, więc zapłaci za prywatne użytkowanie pojazdu odpowiedni podatek, za to może odliczyć pełny VAT od auta i paliwa... -
Odnośnie tego odliczenia, czy prywatnie czy służbowo śmiga, ciśnie mi się jedno stwierdzenie.. niech się odp..... i wezmą się za swoje pensje i nagrody premie za bóg wie co jednak najlepiej się dobrać komuś do portfela....
-
Co co bankowozów - już słyszałem, że skarbówki mają sprawdzać ( i ponoć już to robią) zasadność ( nie wiem na jakiej podst. prawnej) bankowozu w firmie i w razie wątpliwości robią problemy
-
Chciałbyś...