Jakie CB?
-
Cześć!
Dorosłem do kupna CB. Jestem w tym temacie zupełnie zielony. Mogli byście pomóc?
Wymagania:
-Cena radyjka ~500zł może być też trochę więcej.
-Najlepiej antena w standardzie, ale jak antena będzie do słaba a radyjko fajne, to mogę jeszcze dorzucić na jakąś antenkę.
-Antena na magnes (radia będę używał w 4 samochodach)
-Żeby nie szumiało jakoś strasznie (wiem, wiem, to raczej kwestia wystrojenia)
-najlepiej nowePoczytałem, poszukałem troszkę i wydaje mi się, że chyba najlepsze są radia President (przynajmniej mają najwięcej pozytywnych opinii).
W tej cenie znalazłem radia:
- JOHNNY III ASC
- HARRY III ASC
Co wybrać?
-
Przede wszystkim to 1 zasada - ważniejsza jest antena niż radio. Możesz mieć super radio i kijową antene i szału nie będzie.
-
To co w podpisie
-
Cześć!
Przede wszystkim to
1 zasada - ważniejsza jest antena niż radio. Możesz mieć super radio i kijową antene
i szału nie będzie.co to znaczy kijowa antena ? anteny są lepsze i gorsze
-Antena na magnes
(radia będę używał w 4 samochodach)tu zaczynają się schody - każde auto będzie wyższe, lub niższe, mieć inna powierzchnię dachu, więc SWR musi być ustawiony uniwersalnie ( co graniczy z cudem jak masz malucha i np. bus )
-Żeby nie szumiało
jakoś strasznie (wiem, wiem, to raczej kwestia wystrojenia)oraz umiejętności operowania gałkologią na początku u mnie też wszystko szumiało, ale parę tras zrobiłem i z czasem było coraz lepiej
-najlepiej nowe
Poczytałem,
poszukałem troszkę i wydaje mi się, że chyba najlepsze są radia President
(przynajmniej mają najwięcej pozytywnych opinii).
W tej cenie
znalazłem radia:- JOHNNY III ASC
- HARRY III ASC
Co wybrać?
szkoda bo stare radia są równie dobre
-
co to znaczy kijowa
antena ? anteny są lepsze i gorszeCzepiasz sie ;p
"Kijowa" to ta gorsza... -
Co wybrać?
Niedrogie i dobrze działające radia jakie mogę Ci osobiście polecić to: Uniden 520XL (brak homologacji) oraz Omega. Omegę kupisz już za około 200-220 zł. Ma dobre filtry i w sumie pełne wyposażenie. Z droższych modeli bardzo dobry jest też Lafayette Trucker, ale to radio jest w rozmiarze 1 DIN - można je zamontować w miejscu radioodbiornika - w zestawie jest nawet kieszeń montażowa. Cena od 370 zł.
-
ja mam radyjko alan 100+ (midland) do tego antena hustler ok. 1 metr i na moje potrzeby wystarcza.zasieg nie jest niuewiadomo jaki -ok. 5 km.nie trzeszczy, slychac wyraznie. mialem antene presidenta ale niestety komus sie spodobala i zostal mi sam przewod. tam zasieg byl imponujacy bo przy dobrychg warunkach sciagala mi na ok. 20 km co sprawdzalem osobiscie. duzo jezdze i radyjko naprawde sie przydaje.ze swoim nie mialem jeszzce zadnego problemu.tak wiec z tych niedrogich to takie moge polecic
-
mialem antene
presidenta ale niestety komus sie spodobala i zostal mi sam przewod. tam zasieg byl
imponujacy bo przy dobrychg warunkach sciagala mi na ok. 20 km co sprawdzalem
osobiscie.to chyba ta antena była na ciężarówce Nawet jak to był ML, to max. zasięg to ok. 15km ...
-
Poszukałem, poczytałem i...
Mam jeszcze większy problem
Z Presidentów już się wyleczyłem, ale doszła taka lista:
-Uniden 520XL - niezbyt legalny i chyba nie polecany na tym forum
-Yosan Pro 120
-Yosan turbo
-Omega
-Lafayette AtenaO każdym jest napisane dużo dobrego, mało wad i mało ludzi, która miała styczność z chociażby z dwoma z nich
Może doradzicie?
-
-Uniden 520XL -
niezbyt legalny i chyba nie polecany na tym forumtia, tak to jest jak się nie wie co się działo - to radio w PL było legalne, ludzie mieli na nie papiery, ale sprzedaż była ich większa jak bliźniaczej konstrukcji zwanej Johnny I i musiał spłynąć gondolą, wymyślili coś, co by można było tą sprzedaż ukrócić ...
http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?news...mp;place=Lead01
-Yosan turbo
podobne radio do Presidenta Harrisona i jednego modelu Stabo, ponoć bardzo dobre, osobiście nie używałem.
-Lafayette Atena
Ermes nie wiem czy nie lepszy.
O każdym jest
napisane dużo dobrego, mało wad i mało ludzi, która miała styczność z chociażby z
dwoma z nich
Może doradzicie?Uni albo Yosan - takie jest moje zdanie, nikt się nie musi z nim zgadzać
-
Poszukałem,
poczytałem i...
Mam jeszcze większy
problem
Z Presidentów już
się wyleczyłem, ale doszła taka lista:
-Uniden 520XL -
niezbyt legalny i chyba nie polecany na tym forumNie mam zdania o nim
-Yosan Pro 120
-Lafayette AtenaPowyższe radia to prawie to samo tylko pod innymi nazwami.
Jak dla mnie to jednym z minusów tego radia jest 3-funkcyjny potencjometr
Z plusów to małe rozmiary.-Yosan turbo
Używam i jestem z niego zadowolony.
Z minusów to brak pokrętła RF Gain(jedynie przełacznik Local)
Z plusów to ASQ-autosquelch-Omega
O każdym jest
napisane dużo dobrego, mało wad i mało ludzi, która miała styczność z chociażby z
dwoma z nich
Może doradzicie?Podjedź do sklepu z radiami i poprzymierzaj,popróbuj.
-
-Uniden 520XL -
niezbyt legalny i chyba nie polecany na tym forumKlasyka...
Polecam z czystym sumieniem
Ale i tak skup się na antenie - radia wszystkie podobne a to antena jest najważniejsza -
Ja bym brał Yosana 120 Pro bo sam małem kupować ale tańszego model 110.Wszędzie piszą że to niezłe sprzęty za niedużą kaskę oparte na francuskich lafayette. Nie kupiłem bo udało mi się naprawić samemu małym kosztem tti 550.
Unideny może były dobre ale te starsze a nie te nowe wyprodukowane w Chinach a prezidenty są wcale nie aż takie lepsze ale za to cena zaporowa. -
samochod osobowy i nie podwazaj bo sam sprawdzalem
-
A ja szukam jak najtańszego, ale z pewnymi wymaganiami:
-Ma pamiętać, na którym kanale zostało wyłączone.
-Mile widziany RF-gain i automatyczny squelch
-mile widziana szybka 19, niemile widziana szybka 9 (ale jak będzie to przeżyję...)-nieduży, wygodny mikrofon
-podświetlenie NIE MOŻE być niebieskie. Najchętniej bursztynekKasy zasadniczo nie mam, więc chcę jak najtańsze
Antenka sirio snake 27 montowana w dach. Na razie taka mi wystarcza
-
Gdyby nie wymóg braku niebieskiego podświetlenia to bym polecił tt770 bo nawet nie są takie złe i ceny niskie. Ja mam malutkie tt550 bez RF-gain, też fajnie działa i to na malutkiej sirio triflex. RF-gain mi nie jest potrzebny do szczęścia bo zasięg anteny jest odpowiedni bo nie ma długości 2m by ograniczać nasłuch.
Bursztynowy wyświetlacz to chyba yosan 110 najlepszy ale drogawy. -
Gdyby nie wymóg
braku niebieskiego podświetlenia to bym polecił tt770Nawet na minimalnej jasności razi po oczach Szymciak ma to wiem
A ten yosan to też 200PLN kosztuje Wezmę go pod uwagę
Co do gaina: Przez większość czasu mam prawie na max, ale w Wawie zdarza się niesamowity młyn i wtedy słychać tylko buczenia różne zmniejszenie wzmocnienia pomaga.
No i mam dwa miejsca, gdzie moja cobra się wzbudza niesamowicie. Kolega mówi, ze w tych miejscach nie ma żadnego problemu, ale ma antene na magnesie i inne radio (ale nie pamiętam modeli)
-
osobiście używam 520xl z prostą antenką hustler 100. Działa to całkiem dobrze, ale w porównaniu do tego
http://allegro.pl/cb-uniden-pc-78ltw-xl-nowy-gwarancja-i1406304274.html- antenka presidenta
mój zestaw to zabawka.
Różnica w cenie jest wielka bo za 520xl z hustlerem zapłacisz poniżej 300zł a za tego drugiego z presidentem nawet 700zł
Aha, ten drugi ma większe rozmiary i może się nie zmieścić w jakąś szczelinę jak 520xl
Gdybyś chciał kupić taniego presidenta zdecydowanie polecam drogiego unidena...
- antenka presidenta
-
Nawet na minimalnej
jasności razi po oczach Szymciak ma to wiemJa mam tti 660 i jakoś nie razi.
Trzeba by chyba zamiast na drogę to na radio patrzeć żeby raziło... -
A ja szukam jak
najtańszego, ale z pewnymi wymaganiami:
-Ma pamiętać, na
którym kanale zostało wyłączone.
-Mile widziany
RF-gain i automatyczny squelch
-mile widziana
szybka 19, niemile widziana szybka 9 (ale jak będzie to przeżyję...)
-nieduży, wygodny
mikrofon
-podświetlenie
NIE MOŻE być niebieskie. Najchętniej bursztynek
Kasy zasadniczo nie
mam, więc chcę jak najtańszeBierz takie, naprawdę za mniej niż 200 zł nie kupisz nic sensownego klik