WARSZTAT SAMODZIELNY
-
Ostatnio w radiu słyszałem, że coś takiego otworzyli w Wawie.
Kierowca sam może naprawić swój samochód (ponoć mają wszystko jak w zwykłym warsztacie, tylko mechaników nie ma)Wie ktoś może coś szerzej na ten temat?
Cennik, zaplecze techniczne itp?
-
Ostatnio w radiu
słyszałem, że coś takiego otworzyli w Wawie.A ja gdzieś o tym czytałem
Wie ktoś może coś
szerzej na ten temat?
Cennik, zaplecze
techniczne itp?Nic poza TYM
-
Ostatnio w radiu
słyszałem, że coś takiego otworzyli w Wawie.
Kierowca sam może
naprawić swój samochód (ponoć mają wszystko jak w zwykłym warsztacie, tylko
mechaników nie ma)
Wie ktoś może coś
szerzej na ten temat?
Cennik, zaplecze
techniczne itp?Czytałem o tym, przeglądałem cennik - nie pamiętam już konkretnych cen, ale wiem, że były one przerażające.
Pozdr.
-
Czytałem o tym,
przeglądałem cennik - nie pamiętam już konkretnych cen, ale wiem, że były one
przerażające.
Pozdr.W linku który wstawiłem wcześniej:
24zł/godz.
klucze 20-30zł na czas wynajmu stanowiska -
W linku który
wstawiłem wcześniej:
24zł/godz.
klucze 20-30zł na
czas wynajmu stanowiskaJa bym się skusił na taką opcję (z własnymi narzędziami) bo:
- nie mam zamiaru płacić mechaniorowi 80zł za 20minut pracy
- narzędzia własne mam
- jakieś pojęcie z mechaniki też mam
- i najważniejsze, czyli jedyne co mnie ogranicza to właśnie odpowiednia miejscówka (zwłaszcza jesień i zima)
-
Pomysł świetny. Sporo kierowców lubi dłubać w autkach a brakuje im do tego zaplecza. Jak jeszcze ceny sprowadzą na ziemię, to będzie hit
-
Pomysł świetny.
Sporo kierowców lubi dłubać w autkach a brakuje im do tego zaplecza. Jak jeszcze
ceny sprowadzą na ziemię, to będzie hitRacja, jest setka rzeczy, które bym zrobił sam, ale nie robię bo np. nie mam prasy do wciskania łożysk, "wysysacza" do oleju itd. Jeżeli faktycznie są tam profesjonalne narzędzia to pomysł na biznes rewelacyjny.
-
to pomysł na biznes rewelacyjny.
na ten pomysl wpadlem juz lata temu tylko skad kase na pierwsze 2lata
a dodam ze polaczyl bym taki warsztat jeszcze z paroma innymi potrzebnymi dla kierowcow rzeczami ;]
-
Ostatnio w radiu
słyszałem, że coś takiego otworzyli w Wawie.
Kierowca sam może
naprawić swój samochód (ponoć mają wszystko jak w zwykłym warsztacie, tylkoPomysł rewelacyjny, tak jak z myjniami samoobsługowymi.
Ludzie jednak chcą naprawiać i myć SAMODZIELNIE swoje pojazdy, tak jak i ja!
Tylko cena musi być przystępna.
Na przykład 15 złotych na godzinę za stanowisko. -
Tylko cena musi być
przystępna.
Na przykład 15
złotych na godzinę za stanowisko.:totalszok:
No tak - nie ma to jak działać charytatywnie
Żeby uruchomić taki warsztat trza liczyć 2-3stanowiska.
Jak wiadomo, żeby wyposażyć kompletnie 1 stanowisko koszty są niemałe, a co dopiero więcej (więc raty kredyt/leasing)
Do tego dochodzi prąd, ogrzewanie
No i bilans musi wychodzić na + -
na ten pomysl
wpadlem juz lata temu tylko skad kase na pierwsze 2lata
a dodam ze
polaczyl bym taki warsztat jeszcze z paroma innymi potrzebnymi dla kierowcow
rzeczami ;]Kasę można dostać z PUP na rozkręcenie działalności.
-
Pomysł rewelacyjny,
tak jak z myjniami samoobsługowymi.
Ludzie jednak chcą
naprawiać i myć SAMODZIELNIE swoje pojazdy, tak jak i ja!
Tylko cena musi być
przystępna.
Na przykład 15
złotych na godzinę za stanowisko.Jakby było za 15PLN to zaraz znaleźliby się inni marudzący, że to drogo i 7,50PLN byłoby optymalną ceną.
Wg. mnie 30PLN nie jest specjalnie wygórowaną stawką, poza tym człowiek ma większą motywację, żeby się sprężać z robotą.
Druga sprawa, że jak się tylko chce to zawsze można dogadać się z kimś kto ma warsztat, żeby udostępnił trochę placu.
Ja działam tak w Krakowie i bardzo sobie chwalę taką współpracę a przy okazji mechanik zawsze rzuci okiem, coś sprawdzi, jest git. -
No tak - nie ma to jak działać charytatywnie
Państwo albo ubezpieczyciele mogliby dopłacać do tych warsztatów.
Przecież spadłaby wypadkowość aut, bo wiadomo jak nasze samochody traktują mechanicy.
"Naprawiają" aby szybciej, bo dla nich liczy się tylko kasa.
"Nic na siłę Jasiu - weź większy młotek!" -
Przecież spadłaby
wypadkowość aut, bo wiadomo jak nasze samochody traktują mechanicy.W pełni się z tym nie zgadzam.
Dobrych mechaników jest mało, ale są.
Natomiast nie każdy zwykły Kowalski umie poradzić sobie z zapieczoną śrubą lub po prostu ma dwie lewe ręce do takiej roboty. Brak wiedzy i umiejętności może przynieść w efekcie odwrotny skutek.
Poczaruje sobie sam, śrubki mu zostaną i nieszczęście gotowe.Państwo albo ubezpieczyciele mogliby dopłacać do tych warsztatów.
Oba warianty są beznadziejne, bo kasa i tak szłaby z naszych kieszeni.
-
Kasę można dostać z
PUP na rozkręcenie działalności.Marcinq ja cie prosze
z pup dostane max 18kpln z unnijna dotacja dostane max 40kpln
a mowa jest o dzialce w miescie (lub na obrzezu)z budynkiem warsztatowym, lub budowlanej
do postawienia, wyremontowania
plus plac, oplaty, reklama, srusyzusy itdpotrzebna kwota to okolo 2 miliony zlotych polskich
tak ze sorry jak nie wygram w lotka to nie bede siedzial na dupie a kasa sama splywac nie bedzie