hot hatch do 15k
-
Zwracam sie z prosba do szanownego grona.
Poniewaz powoli dojrzewam do momentu przekazania swistaka w inne dobre rece, a ze dupsko przyzwyczajen nie zmienilo (-tylko uroslo) postanowilem kupic tego lata troszke wiekszego swifta.
Moze macie jakies propozycje, w podobnych pieniadzach jesli chodzi o cene zakupu i utrzymania (gaz poleci do benzyny) wesolych autekOto moja lista zyczen:
-Nissan Almera N15 gti , 2,0l dohc
-Fiat Stil0 1,9 JTD >115KM
-Fiat Stilo 1,8l
-Fiat Stilo 2,4l - 5cyl.
-VW Polo 6N2 gti 1,6 16v
-Honda Civic 7 gen. 1,6 vtec 110KM
-Toyota Corolla E11, 1,6 16v 4A-FE
-Citroen Saxo VTS, 1,6 16vJak widac z powyzszej listy troszke sie motam i skapstwo we mnie wzbiera momentami... jednak powiedzmy, ze nie zaakceptuje niczego powyzej 11s do 100km/h a najlepiej jakby mialo 8s.
Musze sie przyznac na zakonczenie, ze poza Corolla w zadnym nawet nie siedzialem a to ma znaczenie zasadnicze. -
Zwracam sie z prosba do
szanownego grona. > -Nissan Almera N15 gti , 2,0l
dohc > -Citroen Saxo VTS, 1,6 16v
Jak widac z powyzszej listyjak to ma byc hot to zostaja te dwa
a do listy sobie dopisz
corolle ale z motorkiem 1,8 (lub 2.0) 192kM
peugota 306 gti6 176kM
megane sportoczywiscie wszystkie beda mialy jakas blacharska przeszlosc
-
Wiem, wiem tytul troche na wyrost
corolle ale z motorkiem 1,8 (lub 2.0) 192kM
Raczej myslalem o okularniku '97-'01peugota 306 gti6 176kM
Jakby byly > 2000r.megane sport
Jak Kubica pocisnie to sie zastanowie -
almera gti, saxo vts, jeszcze bym dorzucil xsare vts
-
Xsara nie jedzie w ogole, ponad 160 koni w kompakcie, ledwo robi ponizej 9s do 100. Pug juz fajniejszy i skrzynia 6tka chwalona. Jak Saxo VTS to moze P106 S16? Corolla okular brzyyyydka feee.
-
Xsara VTS nie jedzie? Osiągi dużo lepsze od każdego GTI czy S-a Peugeota, nie mówiąc już o prowadzeniu..
Polo GTI absolutnie nie polecam- muł straszny, to nie to co kiedyś było Polo G40
Generalnie lepiej kupić auto klasy kompakt niż mini- zawsze będzie bardziej stabilne przy wiekszych prędkościach..
Kiedyś byłem fanem małych autek "z ogniem" ( Polo GT, Polo G40,Clio Sport) i wydawąło mi się że takie autka są stworzone do szybkiej jazdy.. Niestety ani Polo G40 ani prawie 200 konne Clio Sport wymiękają przy większych autach.. (nawet dieslach)
Polecam:
Xsara VTS, lub Corolla- toyota doskonale się prowadzi i jest baaardzo podatna na tuning.
lub z klasy mini:
saxo VTS lub Clio2 Ph1 Sport-piękna maszynka (ech, to se nevrati)ewentualnie wymieniony Peugeot -
Xsara VTS nie jedzie? Osiągi
dużo lepsze od każdego GTI czy S-a Peugeota, nie mówiąc już o prowadzeniu..Hahaha KLIK i tyle w temacie.
Corolla TS to tez niezly kibelek przy chociazby CTR czy VTI, tylko debil moze zaprojektowac auto wypadajace z lifta po zmianie biegu
Co do Clio zgadzam sie, fajnie lataja i fajnie skrecaja.
-
Nie bardzo rozumiem niczym nie udowodnione opinie "znawców" z za klawiatury którzy VTS tylko chyba na papierze jeździli..
Nawet nie przeczytałeś tego co zapodałeś -tam są testy w których Xsara bije 306 GTI..- gratuluję znajomości tematuWystarczy mi opinia "papierowe zawieszenie" jeździłem xsarą i co jak co ale zawieszenie a genialne..
Auta koncernu PSA mają te same silniki ale citroen jest marką bardziej dopracowana i skierowaną na sport.
Dajesz wypowiedzi jakiś dzieciaków, co uważają ibizę TDI za lepsze auto..Jeden mądry pokazuje linki do testów i obala opinię "znawców"
7.8 do setki to niezły wynik.. spróbuj kiedyś przejechać się VTS-em i porównac choćby do Twojego Suzuki..
Opinię o Toyocie też masz z neta od takich "znawców"?
-
Dajesz wypowiedzi jakiś
dzieciaków, co uważają ibizę TDI za lepsze auto..Hahaha, no tak w koncu na racingforum same dzieciaki Ojej duzo jeszcze musisz sie dowiedziec
7.8 do setki to niezły
wynik.. spróbuj kiedyś przejechać się VTS-em i porównac choćby do Twojego Suzuki..Spod swiatel VTS nie dal rady, wiec nie mam co porownywac Widac wersja 8.7 jest prawdziwa
Opinię o Toyocie też masz z
neta od takich "znawców"?Nie, jezdzilem i nie da sie wpiac dwojki tak zeby nie wypasc z lifta, oczywiscie nie musze mowic jakiego mula lapie po wypadnieciu. Dla mnie takie auto jest skreslone, bo oznacza ze maczali tam palce inzynierowie debile.
-
Hahaha, no tak w koncu na
racingforum same dzieciaki Ojej duzo jeszcze musisz sie dowiedziecsądząc po wypowiedziach w tym wątku to tak: 1- słownie jeden dał linki do testów..
Jak w pozostałych tematach to nie wiem..Spod swiatel VTS nie dal
rady, wiec nie mam co porownywac Widac wersja 8.7 jest prawdziwaspod świateł.. bez komentarza, to miał być sprawdzian? Według danych fabrycznych Swift GTI ma 8.9 do setki więc i przy 8.7 odstał by w tyle. chyba że to był VTS 1.6 16V..
Nie żebym się czepiał swifta GTI- to świetne autko, ale różnica 70 ph i momentu obrotowego robi swoje..Nie, jeździlem i nie da sie
wpiac dwojki tak zeby nie wypasc z lifta, oczywiscie nie musze mowic jakiego mula lapie po
wypadnieciu. Dla mnie takie auto jest skreslone, bo oznacza ze maczali tam palce inzynierowie
debile. -
To może ja,
Najszybsza i podatna będzie Almera, szczególnie polecam bez silnika i włożenie SR20VE, można się z CTR pościgać.
Saxo VTS fajny zapierdzielak, często auto sterane KJSową przeszłością ale jak kupić zadbany egzemplarz to może być przyjemnie tylko ciasnawo.
Corolla 4AFE - śmiech na sali, przy innych autach się będzie ledwo toczyć
Polo GTI - niedoładowane 1.6 niestety osiągami odstaje od VTS, skrzynia lubi się wysrać.
Stilo Abarth - Piękny dźwięk, niestety mimo tych 170 KM nie jedzie, raczej unikać skrzyni selespeed, pozostałe stilo to nie są nawet namiastki GTI, Abarth jest namiastką, niestety masa zabiła osiągi.
Civic 1.6 VTEC - to samo co toyota, ani to szybkie ani podatne.@Mokry - Za 15k raczej ciężko wyrwać 1.8 VVTL 192 KM, których to koni przeważnie nie ma.
PS. Przeczytałem posta do końca, i widzę że 11 sekund wystarcza, to może być Civ 1.6 ma około 10, ale z Almerami się nie ścigaj.
Mam nadzieję że naświetliłem temat.
Xsara VTS / Pug 306 S16 - bardzo porównywalne auta, jedne z mocniejszych wolnossących 2.0 jakie były w połowie lat 90tych. Będą dawały radę. -
Spod swiatel VTS nie dal
rady, wiec nie mam co porownywac Widac wersja 8.7 jest prawdziwa3S-GTE w V gen. Celici tak samo niby w serii miało mieć 6.9s do 100 i lypa ... z reguły okazywało się, że można było co najwyżej osiągnąć wynik na poziomie 7.5-7.9 ...
-
Xsara VTS / Pug 306 S16 -
bardzo porównywalne auta, jedne z mocniejszych wolnossących 2.0 jakie były w połowie lat
90tych. Będą dawały radę.Tutaj widzę właściwe "bez stereotypów" podsumowanie.
Pozdrawiam!
-
sądząc po wypowiedziach w tym
wątku to tak: 1- słownie jeden dał linki do testów..Tak tylko, ze tam sa w wiekszosci ludzie ktorzy sciagaja sie na roznych imprezach, rozbierali nie jeden silnik, stroili nie jeden silnik i jezdzili chyba wszystkimi GTi pod sloncem. To jest najlepsze forum w PL o tematyce tuningu mechanicznego, jak napiszesz "jaki spojler" to masz bana prawie z miejsca
Według danych fabrycznych Swift GTI ma 8.9 do setki więc
i przy 8.7 odstał by w tyle.Tylko, ze moj SS byl wtedy wybebeszony no i glowa nie jest seryjna Dobra opona tez ma znaczenie. Ibi 130-tka tez polegla chociaz katalogowo nie powinna, ale przyznam ze bylo ciezko
Nie żebym się czepiał swifta
GTI- to świetne autko, ale różnica 70 ph i momentu obrotowego robi swoje..Do 120 najwieksze znaczenie ma masa. A6 2.8 quattro dopiero moglo zjechac na moj pas przy 140 1650kg vs 800kg
Dla mnie z tych wszystkich wymienionych aut numerem 1 jest Almera, numerem 2 jest Clio. Jak ktos nie ma urazy do diesla to dziabnieta na 170hp Ibiza tez robi przepiekny przeciag, znajomy pali opony 195 na trojce i pali po miescie 7l ropy.
-
A ja ważę na dziś 133 kg i jak wsiądę do [baczność]Twojego Swifta[spocznij] to go zmuli, a almera czy clio to przyjmie na klatę. Ogólnie nie ma się co licytować na osiągi do 100 kmh bo to taka dziwna liczba że niektórzy dadzą radę na 2b inni na 3b i już jest nawet do sekundy gorzej, co innego ćwiatka czy kilometr coś powie o osiągach auta. Natomiast żeby się przekonać czy nam w nim fajnie, czy dobrze skręca, hamuje czy nadaje się na nasze pseudo drogi to już niestety trzeba wsiąść i się przejechać.
To nie miejsce na Flame wars. Swift jest fajny jak ktoś musi mieć 1,3 bo pasuje do klasy ale na dzisiejsze standardy to trochę wyszły z mody tak małe/lekkie auta. -
To może ja,
Najszybsza i podatna będzie
Almera, szczególnie polecam bez silnika i włożenie SR20VE, można się z CTR pościgać.nie no bessęśó
to juz lepiej walnac sr20det i jest w czym modzic dalej jak sie przypadkiem wysra...
@Mokry - Za 15k raczej ciężko
wyrwać 1.8 VVTL 192 KM, których to koni przeważnie nie ma.da sie
bedzie to ulep ( jak wiekszosc z tego watku) ale da sie
-
Jak ktos nie ma urazy do diesla
to dziabnieta na 170hp Ibiza tez robi przepiekny przeciag, znajomy pali opony 195 na trojce i
pali po miescie 7l ropy.Diesle nie są złe- chociaż kiedys inaczej myślałem- szczególnie te najnowsze ze zmienną geometrią turbiny i dobrze reagującym overboostem (doskonała elastyczność), prawda jest taka że małe autka- nawet te najmocniejsze- na dzisiejszych autobanach nie mają już nic do pokazania.. co stego że np. Clijak Sport tak ładnie odchodził do setki jak i tak każde TDI, HDI CDI etc. dawało mu w tyłek powyżej 160... Ostatnio przesiadłem się do duzego auta w mocnym dieslu i niestety to się nie da porównać, stabilność takiego auta przy 180, 200 km/h to lata świetlne lepiej niż sport . Widać to na niemieckich autostradach małe mocne autka ciągna do tych 160 ale potem fizyka wygrywa i muszą "zwalniać lewe pasy".
Polo, Clio, Ibiza, Swift, Mini Cooper (któremu Clio łoi skórę aż miło :D) etc. to autka na miejskie starty spod świateł nie do szybkiej jazdy..Dlatego lepiej kupić Xsarę niż Saxo, Oktawię, Golfa niż Polo czy Ibizę, Megane niż Clio (cudowne autko) etc.
Pozdrawiam!
-
Co kto lubi, ja w HH wolałbym mięc N/A ale możliwości podkręcania 2.0T są oczywiście większe, tylko że jak komuś starcza 10 sekund do setki to i seryjna GTI go zaspokoi.
Jeśli Allegro/Otomoto jest jakimś barometrem to są dwa TSporty za 31 tys i 36 tys, o jakim poziomie lepienia myślisz chcąc kupić to auto za 15?
-
Jeśli Allegro/Otomoto jest
jakimś barometrem to są dwa TSporty za 31 tys i 36 tys, o jakim poziomie lepienia myślisz
chcąc kupić to auto za 15?fakt pomylilem modele
mozna sprobowac pokusic sie o znalezienie e10 e11 z 4A-GZE - 1.6 16V 170 KMewentualnie przeszczepic
i wtedy sa szanse na ulepa -
GZE silnik bardzo łatwy w znalezieniu występował chyba w jednym modelu, to już lepiej późne 4AGE 20v trochę tego naklepali.
Z tym że o ile swapy na SR20VE/SR20DET mamy w PL ładnie ogarnięte to mocnych Corolli jak na lekarstwo.