Zakaz wjazdu samochodom z LPG do garażu...
-
Ostatnio zauważyłem na wielu nowo wybudowanych budynkach a raczej ich garażach informację, że jest do nich zakaz wjazdu samochodom z instalacją LPG.
Na jednym nawet była podana jakaś podstawa prawna tylko numeru nie pamiętam.Czy rzeczywiście jest ku temu jakiś prawny powód aby nie można było wjechać autem z LPG do garażu? Czy jest to tylko "widzimisię" administratora bloku i można spokojnie ten znak mieć w ... poważaniu?
Na zachodzie widziałem również takie zakazy z tym że tam podobno rzeczywiście prawo reguluje zakaz wjazdu. Natomiast w Polsce podobno czegoś takiego jeszcze nie ma.
Czy macie w tym względzie jakąś wiedzę praktyczną jak to rzeczywiście jest? -
Dz.U. nr 56 poz. 461 z 2009r.:
- w § 108 w ust. 1 dodaje się pkt 4 w brzmieniu:
"4) mechaniczną, sterowaną czujkami niedopuszczalnego poziomu stężenia gazu propan-butan - w garażach, w których dopuszcza się parkowanie samochodów zasilanych gazem propan-butan i w których poziom podłogi znajduje się poniżej poziomu terenu.";
czyli z tego przepisu można wnioskować, że jeżeli nie ma czujników na propan-butan można zakazać wjazdu takich pojazdów..
- w § 108 w ust. 1 dodaje się pkt 4 w brzmieniu:
-
Ciekawe co z tunelem pod kanałem la manche.
-
Ciekawe co z tunelem pod
kanałem la manche.Eurotunnel nie przewozi samochodów z instalacją LPG
-
W całej Francji przy każdym podziemnym parkingu zobaczysz taki własnie znak .
-
W Niemczech Belgii i Holandii też widziałem zakazy wjazdu z LPG, tak więc to standard.
-
Przy wjeździe na parking podziemny do CH Port Łódź również jest taki znak...
A swoją drogą pierwszy raz widziałem takie coś gdzieś 2-3 tyg temu.