poszukiwany miernk lakieru
-
Ja kupiłem parę dni temu:
MIERNIK
i jestem zadowolony.zastanawiałam się nad nim i skoro tyle osób mówi że jest ok to na wypłatę go sobie sprezentuje
-
zastanawiałam się nad nim i
skoro tyle osób mówi że jest ok to na wypłatę go sobie sprezentujeEj! Na jeden samochód? Czy może zamierzasz trudnić się "rzeczoznawstwem"?
-
Ej! Na jeden samochód? Czy
może zamierzasz trudnić się "rzeczoznawstwem"?nie mam od kogo pożyczyć miernika,wiec jaki mam inny wybór?
Nie stać nas,na trzepanie każdego auta w serwisach. -
nie mam od kogo pożyczyć
miernika,wiec jaki mam inny wybór?No fakt. Ja bym znalazł razem z fachowcem ale do Gdańska za daleko
-
No fakt. Ja bym znalazł razem
z fachowcem ale do Gdańska za dalekono niestety
Znajomy,może będzie miał czas może nie,a tak miernik i można auto na wszystkie strony zobaczyć -
Z resztą często już sam widok
testera powoduje u sprzedawców chęć udzielenia rabatuznajomy swojego czasu pracował w serwisie autoryzowanym i miał dostęp do profesjonalnych mierników i testerów czy urządzeń diagnostycznych. Jak kupował sobie samochód na giełdzie, sprzedawca na sam widok aparatury (bez testowania) to cene obniżył o ponad tysiaka..
-
znajomy swojego czasu
pracował w serwisie autoryzowanym i miał dostęp do profesjonalnych mierników i testerów czy
urządzeń diagnostycznych. Jak kupował sobie samochód na giełdzie, sprzedawca na sam widok
aparatury (bez testowania) to cene obniżył o ponad tysiaka..wczoraj pożyczył Łukasz z pracy miernik(niestety już więcej mógł nie będzie )
Oglądaliśmy auto,ale było całe malowane,a do tego właściciel nie szanuje silnika,bo strasznie go żyłował,poobdzierany lakier konsola powycierana brudna tapicerka,żeby jeszcze była,nie wiem powycierana...Ale była brudna,a do tego,do płaszcza przykleiła mi się guma do żucia! -
znaleźliśmy fajną librę,ale sprowadzoną z Austrii.Trzeba zrobić opłaty itp,i tu rodzi się pytanie:
ile będzie kosztowało zarejestrowanie auta 2,4 diesel?!
gdzieś wyczytałam że akcyza powyżej 2litrów wynosi 13,5%.ale nie znalazłam nigdzie jak jest to obliczane.No i tym samym,ciężko nam określić ile rejestracja będzie kosztować. -
znaleźliśmy fajną librę,ale
sprowadzoną z Austrii.Trzeba zrobić opłaty itp,i tu rodzi się pytanie:
ile będzie kosztowało
zarejestrowanie auta 2,4 diesel?!
gdzieś wyczytałam że akcyza
powyżej 2litrów wynosi 13,5%.ale nie znalazłam nigdzie jak jest to obliczane.No i tym
samym,ciężko nam określić ile rejestracja będzie kosztować.akcyza wynosi 18.6%...Pani w urzędzie celnym kazała cenę rynkową samochodu podzielić przez 1,22 wynik podzielić przez 1,186 wynik pomnożyć przez 18,6% i wychodzi koszt... :santa:
mnie wyszło jakieś 24000zł oszaleję
-
akcyza wynosi 18.6%...Pani w
urzędzie celnym kazała cenę rynkową samochodu podzielić przez 1,22 wynik podzielić przez 1,186
wynik pomnożyć przez 18,6% i wychodzi koszt... :santa:
mnie wyszło jakieś 24000zł
oszalejęAle zaraz wg tego od ceny auta odejmujesz 22% (te 1.22 - pewnie vat), potem odejmujesz 18,6% (1,186 czyli akcyzę), no i na koniec dodajesz akcyzę.
Jeśli już tak to się wylicza to odejmij vat (podziel przez 1.22) potem akcyzę (podziel 1.186) i tą cenę co ci wyjdzie pomnóż 0.186 (w ten sposób obliczysz czyste 18,6% bez dodawania tego)
czyli jeśli po odjęciu vatu wyszło 24k (te dzielenie i mnożenie przez 1,186 pomijamy bo to kręcenie się w kółko) to dalej
24k / 1,186 = 20236
i teraz albo odjąć 24k-20236=3764 albo 20236x18,6%(ew 0,186)=3764 -
Szukamy dalej
Ja już nie chce
Śnią mi się po nocach samochody...Oglądaliśmy alfę romeo 166.Piękna,ale już mnie głowa boli od samochodów.Volvo,Alfa,Libra...i od nowa... :santa: