Brak zapłonu na 3i4 cylindrze
-
Witam po dłuuuuugiej przerwie
Pojawił mi się następujący problem w moim oplu (silnik X16SZR)
Występuje brak zapłonu na 3 i 4 cylindrze (moduł DIS) przy obrotach poniżej 3000
Co ciekawe, gdy zamienię przewody na module (cewce)pomiędzy 1-4 oraz 2-3 nadal brak jest "pracy" na cylindrach 3i4 (cylindry 1i2 "pracują" normalnie po tej zamianie)
Wymieniłem kable WN oraz świece i brak jakiejkolwiek poprawy... -
Silnik x16szr posiada układ zapłonowy z tzw. jałową iskrą. Oznacza to,że zapłon występuje na jednocześnie 1i4 cylindrze i jednocześnie 2i3. Iskra pojawia się na 2 cylidrach jednocześnie 1+4 i 2+3 - niezależnie od tego czy suw wydechu czy sprężania. Coś takiego podobnego jak było w maluchu. Zatem , można zamieniac kable miedzy sobą tj 1z4 i 2z3.
Znakiem tego masz uszkodzony dis, ale troche dziwnie bo zazwyczaj pada jedna z cewek (dis posiada 2, jedna dla 1i4 druga dla 2i3). Dobrze by było pożyczyć od kogoś i zobaczyć czy dziala
-
Dzięki za podpowiedź, ale gdyby DIS był "walnięty", to po zamianie kabli na nim, nie pracował by 1i2 cylinder, a tak się nie działo.
Przyczyna okazała się bardziej prozaiczna. Na trzecim cylindrze pękła dźwigienka zaworu ssącego Co do czwartego, już nie dochodziłem przyczyny... -
Wyszedłem z założenia, że nie występuje iskra na poszczególnych świecach
-
Głowica zrobiona, zamontowana, pracuje równiuteńko na wszystkich czterech sylindrach