corsa b dlaczego wysiwtlacz z data i godzina sie zeruje?
-
witam. mam opla corse b.nie wiem dlaczego ale wyswietlacz na kokpicie ten z data, godzina i temperatura zeruje mi sie.tzn temperature pokazuje prawidlowo no ale data i godzina sie zeruje.zauważylem ze dzieje sie to zazwyczaj gdy jest duzo wilgoci tzn pada albo wieje.zima czy jesienia dzieje sie tak prawie przy kazdym uruchamianiu silnika.nigdy nie dzieje sie to podczas jazdy tylko gdy uruchamiam silnik.czasem gdy uruchomie silnik to pokazuje mi godzine wstecz tak jak by sie wyzerowal sam kilka godzin przed uruchomieniem.
-
witam. mam opla corse b.nie wiem dlaczego ale wyswietlacz na kokpicie ten z data, godzina i temperatura zeruje mi
sie....Prawdopodobnie jest niedokładny styk zasilania lub masy. Trzeba to dokładnie sprawdzić i poprawić wszystkie styki.
-
witam. mam opla corse b.nie wiem dlaczego ale wyswietlacz na kokpicie ten z data, godzina i
temperatura zeruje mi sie.tzn temperature pokazuje prawidlowo no ale data i godzina sie
zeruje.zauważylem ze dzieje sie to zazwyczaj gdy jest duzo wilgoci tzn pada albo wieje.zima
czy jesienia dzieje sie tak prawie przy kazdym uruchamianiu silnika.nigdy nie dzieje sie to
podczas jazdy tylko gdy uruchamiam silnik.czasem gdy uruchomie silnik to pokazuje mi
godzine wstecz tak jak by sie wyzerowal sam kilka godzin przed uruchomieniem.Chyba słaby akumulator. Przy odpalaniu spadek napięcia poniżej progu działania elektroniki zegarka powoduje jego automatyczne zerowanie.
-
Chyba słaby akumulator. Przy odpalaniu spadek napięcia poniżej progu działania elektroniki
zegarka powoduje jego automatyczne zerowanie.no wlasnie ze akumulator jest nowy.
-
Prawdopodobnie jest niedokładny styk zasilania lub masy. Trzeba to dokładnie sprawdzić i
poprawić wszystkie styki.a jesli bylo by cos z tymi stykami to radio by sie nie resetowalo?bo tez tak myslalem ale radio pamieta mi stacje wiec prad musi byc caly czas
-
a jesli bylo by cos z tymi stykami to radio by sie nie resetowalo?bo tez tak myslalem ale radio pamieta mi stacje
wiec prad musi byc caly czasTID jest wrażliwy na spadki napięć.
Sam tego doświadczyłem, gdy instalowałem go w Tico. Podczas uruchomienia silnika często się resetował.
Skończyło się na doprowadzeniu napięcia prosto z akumulatora i działa OK już ponad rok.Tak więc, jeżeli nic nie było "dłubane" w elektryce TIDa, to warto sprawdzić wszystkie styki w złączkach zasilających.