A ja właśnie zamontowałem solara na balkonie
-
Witam forumowiczów.
Zamontowałem właśnie tani solar do grzania wody własnoręcznie przywieziony samochodem z Łodzi.
Dziś wyszło słońce więc powinno zagrzać ten 150L zbiornik wody. Koszt porównując do tych solarów unijnych z dofinansowaniem dużo mniejszy. Zużycie prądu - zero ale wadą jest, że woda grawitacyjnie spada więc nie ma dużego ciśnienia bez zastosowania pompy. Oraz zimą lepiej wylać wodę ale i w tych drogich jak mrozy to też kiszka. -
Bardzo fajna rzecz Dużo kosztuje taki zestaw?
Podłączałeś go do istniejącej instalacji? Nie bałeś się tak obciążać balkon?
Daj znać, jak się spisuje, jak wygląda kwestia wydajności
-
Cały zestaw nie waży aż tak dużo ale montować się powinno najlepiej na dachu. Wtedy jak ma się dom z piecem centralnym to odłącza bojler a pod kran od ciepłaj daje wodę z solara. Grawitacyjnie spływa więc nie ma dużego ciśnienia ale starcza. Można też dać osobny kran bo podłącza się łatwo teraz używając plastykowych zgrzewanych rurek.
Mamy już w jednym domu taki solar 96L i u rodziny drugi taki sam. Teraz ja kupiłem ale większy 150L bo mniejsze były niedostępne z miesiącem oczekiwania. Bowiem ta firma oferowała najtaniej 150L prawie w cenie tych 100L.
Można i do tego solara zastosować pompę wody by dawała ciśnienie na kran a zbiornik wedy mógł by stać nawet na ziemi. Ale to już droższe rozwiązanie ale jak ktoś chce to i są zbiorniki ciśnieniowe o takiej samej budowie.
Cena zestawu 100L ok 1200 - 1400
za 150L dałem 1550 z większym 5L zbiorniczkiem wyrównawczym zamiast 3l. Oczywiście dochodzi koszt montazu a więc rurki, kraniki, złączki plastykowe. Zamontowac mozna samemu mając zgrzewarkę do rurek.
Co do grzania wody to świetna sprawa bo wystarczy pół dnia słońca i z 34stopni wody robi się 64.Dziś sprawdzone nowo założonym miernikiem temperatury wody.
Woda jest nadal ciepła a nawet gorąca gdy cały dzień następny jest zimno i pochmurno a nawet po 2 dniach woda nadal jest ciepła.
Latem zaś trzeba uważać bo może się zagotować jak się nie zużywa i nie dolewa sobie solar zimnej.
Zima demontujemy rurki a ciepła woda jest z pieca co. -
Latem zaś trzeba
uważać bo może się zagotować jak się nie zużywa i nie dolewa sobie solar zimnej.W jaki sposób to działa, że z ogrzewania słonecznego osiąga temperaturę 100 st. C?
-
Masz zbiornik z wodą a do niego wchodzą rurki próżniowe, które nagrzewają wodę. Spokojnie osiąga się 70 stopni a latem trzeba uważać by woda się nie zagotowała. Jest to tania wersja tych drogich solarów. Tu nie ma glikolu, pomp czy fotoogniw. Zero prądu więc nie ma kosztów użytkowania.
Tu jest opisane dokładnie:
http://proecosolar.eu/pl/systemy-bezcisn...o-jnyl-150.html