Ściana od gołej cegły do farbki
-
Witam
Przeczytałem masę poradników, tematów na forum ale nikt nie zrobił owego poradnika dla takiego laika jak ja
Mianowicie w moim pokoju od komina wyszła wilgoć i musiałem zbić tynk do gołej ściant. Zdjęcie przedstawia miejsce zbicia tynku po pierwszej warstwie tynku.
Tylko teraz zaczynają się problemy.
- Czy ja mam tynkiem równać do ściany obok, czy gładzią to mogę zrobić?
- Czy pomiędzy warstwami mam gruntownikiem przelecieć ściane?
Dla większości z Was jest to banalne dlatego mam nadzieję, że ktoś znajdzie chwilę i mnie jakoś nakieruję..
PS: Jest jakiś środek który sprawi, że ta wilgoć nie wejdzie mi znowu i nie będę musiał zbijać tynku?
-
zależy jaka grubość tynku była.. gładzie powinny mieć niewielką grubość cekol jak pamiętam do 5-6 mm. Jeśli więcej to zaprawa tynkarska a potem gładź. Teraz w Leroy Merlin jest zaprawa Kreisel Tynkfix zaprawa tynkarska op. 25kg za 6,30 pln jak pamiętam.
Dobrze przygotowane podłoże to podstawa - gruntować bez tego tynk może się odparzyć. -
Może jeszcze inaczej. Najpierw zaprawa tynkarska, na to gips szpachlowy (twardszy niż gładź) i dopiero na to gładź do wyrównania nierówności
-
PS: Jest jakiś
środek który sprawi, że ta wilgoć nie wejdzie mi znowu i nie będę musiał zbijać
tynku?Grunt - a tak na 100% to naprawić komin
-
Poradziłeś sobie już czy mogę pomóc?
-
Poradziłem sobie już, zobaczymy na jak długo wytrzyma bo nie mam możliwości naprawy całego komina..
Dzięki za pomoc