Jak zawisić górne szafki kuchenne
-
Możesz np. skręcić "dach" dolnej z "podłogą" górnej
-
Możesz np. skręcić
"dach" dolnej z "podłogą" górnejTylko czy zawieszki na listwie wytrzymają takie obciążenia? O takim rozwiązaniu myślałem, rozrysowując szafki... teraz się zastanawiam
-
Standard wysokości 600mm jest już głównie wykorzystywany w marketowych kuchniach albo sprzedawanych na marnych targach. Szafki o wysokości 720mm spisują się o wiele lepiej. Co do zawieszenia. Masz dwa wyjścia. Albo korpus o wysokości 960mm, albo 600mm a dodatkowa szafka zawieszana również na szynie euro. Nie ma co przesadnie kombinować. Zawieszki w hurcie kosztują 50gr/sztuka a szyna nie przekracza 5zł, pamiętaj że zawieszkę będziesz miał albo wbijaną albo przykręcaną na spax'ach (3,5 x 30mm).
Robiąc dwa osobne korpusy zawszę będziesz mógł z jednego zrezygnować jeśli Ci się coś odwidzi a dziury po kołkach zaszpachlujesz
Pozdrawiam
Sholek -
jesli dobrze rozumiem chcesz szafki wiszace dzielic na dwie czesci
nie lepiej zastosować wysokie szafki i zamknąć je jednymi drzwiami , ja tak ma i jest ok
-
Na tą szafkę otwieraną klasycznie chcę postawić jeszcze drugą o wymiarach
357x 800 (pod typowe fronty) na siłownikach gazowych.
Więc czytajmy ze zrozumieniem. Taka szafka co ma powstać to tzw. WP-3
-
jesli dobrze
rozumiem chcesz szafki wiszace dzielic na dwie czesci
nie lepiej
zastosować wysokie szafki i zamknąć je jednymi drzwiami , ja tak ma i jest okJaką masz u siebie wysokość górnej szafki? Myślałem nad tym rozwiązaniem, ale na projekcie śmiesznie trochę to wyglądało przy wymiarach dolnych frontów 720 a górnych prawie 1 metr.
No i że mała kuchenka w niewielkim mieszkaniu, to chcę zabudować przestrzeń po sam sufit (ok 3-4cm zostawię luz dla kurzu :-)Ewentualnie zasłonię to jakąś listwą wieńczącą. -
dodatkowa szafka zawieszana również na szynie euro.
Nigdy nie używałem szyny, ale chcę na szynie zawiesić. Z tego co czytałem, to szafka odstaje od ściany i w moim przypadku oprze się o kafelki. Czyli dodatkowa górna szyna spowoduje, że i tak i tak szafki trzeba będzie skręcić ze sobą (górna z dolną) by utrzymały jeden pion. W górnej dobrze by było jak by nie było zawieszek, bo gdzieś trzeba jeszcze rurę od okapu puścić (chyba, że z niej zrezygnuję całkiem)
A jak w wytrzymałością zawieszek? Czy w ogóle jest opcja, by nie zawieszać górnej szafki, tylko skręcić ze środkową?
Z góry dzięki za odpowiedź -
Górne drzwiczki maja wysokość 92 cm , wieczorem postaram się zrobić fotkę
robiąc jedno wysokie pudło i jedne drzwiczki zaoszczędzisz na materiale
-
Szyna zaoszczędza wiele czasu i energii, koszt niewielki a plusów masa. Z uniwersalnymi zawieszkami jest jedna zasada. Jeżeli przykręcasz na równo z końcem płyty zawsze będzie brakował Ci jeden CM do pionu chyba że oprzesz na kafelce. Natomiast jeśli bierzesz pod uwagę nierówności ściany i boki korpusu masz o 1CM dłuższe niż półki i wieńce (konieczne jest frezowanie boków pod HDF) wówczas ten 1CM się niweluje.
Ściągnij sobie PRO100 i pooglądaj w siatce jak się robi korpusy.
Co do opcji nie wieszania górnej szafki osobno. Proponuje Ci zrobić doświadczenie. Zapakuj dolną szafkę talerzami czy czym tam chcesz i zważ to, a następnie to co byś chciał dać do WP-3 i zastanów się czy te 30KG utrzyma się na czterech wkrętach 3.5 x 30mm.
Montowałem już dziesiątki kuchni (pracuje w Castoramie i chodzę na montaże) i zawsze na pierwszym miejscu stawiam dobre zamocowanie kuchni bo wiem ile ludzie do szafek wsadzają.
I przez ostatnie pięć lat nic nikomu nie spadło ani nie naderwało się.
Pozdrawiam. -
Montowałem już
dziesiątki kuchni (pracuje w Castoramie i chodzę na montaże) i zawsze na pierwszym
miejscu stawiam dobre zamocowanie kuchni bo wiem ile ludzie do szafek wsadzają.
I przez ostatnie
pięć lat nic nikomu nie spadło ani nie naderwało się.
Pozdrawiam.[/color]OK, robię 2 szafki, mocowane na 2 szynach. Dodatkowo szafki skręcę (dach z podłogą) by utrzymać pion. Powinno być bezpiecznie i równo. Zawieszki będą uniwersalne i właśnie ten cm zostanie. Jako, że meble będą zawieszone "od ściany do ściany" odpadają problemy z zaślepianiem centymetrowej szczeliny. Zawieszki są regulowane góra dół. Więc najpierw założę dolne górne szafki. Później położę na nich szafki górne i odmierzę poziom dla dodatkowej listwy. Górne szafki postawię na tych poniżej, skręcę je do siebie i dopiero wyreguluję zaczepy. Druga opcja jest taka, że górne szafki zabezpieczę najprostszymi metalowymi uszami na haczykach. Poziom i pion złapią od dolnej szafki na listwie, a obciążenie będą przenosić w razie czego haki. Tego drugiego sposobu wolałbym uniknąć ze względu na kilka cm pomiędzy szafką a sufitem... z montażem będzie dużo problemu