Fajne "coś"
-
Fajne coś do
postawienia na półceNo fajne Tylko z jakiego drzewa to jest zrobione, że wróciło do swojego kształtu? No i czy to wgl możliwe?
-
I ciekawe, w czym to było moczone - woda, olej czy jeszcze coś innego?
Sama idea przypomina mi kwestię "rafandynki" - czyli jak włożono żaglowiec do butelki?
-
I ciekawe, w czym
to było moczone - woda, olej czy jeszcze coś innego?Szperałem w internecie i nic konkretnego nei ma, ale były wpisy w stylu: "wystarczy woda, nie trzeba pary" Ale nie znalazłem jakie to drewno. Zapewne dowolne miękkie
-
I ciekawe, w czym
to było moczone - woda, olej czy jeszcze coś innego?Chyba woda, w naczyniu widać wrzenie, w oleju to ten kawałek drzewa by się usmażył zamiast zmięknąć
Sama idea
przypomina mi kwestię "rafandynki" - czyli jak włożono żaglowiec do butelki?Miałem taką flaszkę ze statkiem
-
Ale nie znalazłem jakie to drewno. Zapewne dowolne miękkie
Wydaje mi się, że z sosny można spróbować takie coś zrobić
Jodła już jest bardziej twardawa.
Korci mnie spróbować, takie coś zrobić -
Wydaje mi się, że z
sosny można spróbować takie coś zrobić
Jodła już jest
bardziej twardawa.Ja stawiałbym na lipę. Bardzo miękkie drewno i jasne (jak na filmiku). A może jakieś egzotyczne dla nas...
Korci mnie
spróbować, takie coś zrobićPochwalisz się efektem?
-
Ja stawiałbym na
lipę. Bardzo miękkie drewno i jasne (jak na filmiku). A może jakieś egzotyczne
dla nas...Lipa dobra do rzeźbienia, no ale można spróbować ( ale kurcze nie mam lipy, kawałki sosnowe by się znalazły )
Tylko nie wiem jak długo to trzeba " gotować " do miękkości, chyba metodą prób i błędówPochwalisz się
efektem?Jeśli się podejmę próby, to oczywiście
-
Pochwalisz się
efektem?Więc tak, postanowiłem się z tym pobawić i...
...wyszło jak wyszło, lecz nie chodziło mi o efekt wizualny, lecz o sprawdzenie czy można to zrobić?
I owszem, można. Zajęło mi to 1 dzień , nie 4 tak jak na filmiku, no ale chcąc to zrobić na prawdę efektownie to trzeba by poświęcić temu więcej czasu. Żeby nie robić kopi, zamiast gwoździa użyłem śruby, i zwiększyłem trochę wymiary
Na fotkach początek prac, i efekt końcowy.
Więcej fotek załącznikipoczątek prac
efekt końcowy
-
Bardzo ładnie!
I co - sosna? Łatwo się poddała? -
Bardzo ładnie!
Dzięki . Powiedzmy, że ładnie
I co - sosna? Łatwo
się poddała?Jodła, akurat taki kawałek fajny znalazłem
Gotowania około 6 do 8 minut na wolnym ogniu, i w imadło. Poszło gładko bez problemów, choć wolałbym z twardszego robić, lepiej się obrabia i tak nie strzępi, no ale próba zrobiona, ciekawość zaspokojona, wszystko działa