ABC spawania - pytanie do spawaczy
-
witam kolegów i koleżanki,
mam prośbę do ludzi obytych ze spawaniem, dajcie kilka uwag / rad dla kogoś kto ma spawarkę inwertorową 150A (na 230V) ale nigdy nie spawał i chciałby się nauczyć wykorzystać to urządzenie które ma. Czytałem posty o tym że " trafo" na siłę lepsze itp. ale mam co mam i tym też coś da się zrobić - tylko prośba doradźcie co i jak na początek (jak podłączyć żeby się nie zabić itd). Od siebie mam jedno konkretne pytanie:
otóż:
wyczytałem na necie że elektrody maja oznaczenia DC+ i DC- co ponoć znaczy ze przy DC+ należy uchwyt elektrodowy podłączyć do bieguna (wtyku) + w spawarce a masę do bieguna (wtyku) -. Przy DC- odwrotnie - uchwyt elektrodowy do "-" a masa do "+". Czy to faktycznie tak jest? Czym grozi nie przestrzeganie tego zalecenia? -
wyczytałem na necie że elektrody maja oznaczenia DC+ i DC- co ponoć znaczy ze przy DC+ należy
uchwyt elektrodowy podłączyć do bieguna (wtyku) + w spawarce a masę do bieguna (wtyku) -.
Przy DC- odwrotnie - uchwyt elektrodowy do "-" a masa do "+". Czy to faktycznie tak jest?
Czym grozi nie przestrzeganie tego zalecenia?Niczym.
Elektrody konstrukcyjne EB też powinny być z minusem na masę, ale można spawać i odwrotnie.
Jak spawanie nie idzie, łuk ucieka na boki, to można doświadczalnie zmienić i dać plus na masę.
Czasami pomaga, choć generalnie spawa się z plusem w uchwycie. -
Spawanie jest w miarę bezpieczne i raczej się nie zabijesz. Są tu duże prądy ale w miarę niskie napięcia. Przede wszystkim musisz mieć maskę do spawania elektrycznego. Podkreślam maskę nie okulary. Jak sobie poparzysz twarz promieniowaniem UV z łuku to będziesz wiedział, że spawa się w masce. Obowiązkowo również rękawice. Poszukaj sobie w google, jaki prąd ustawić dla odpowiedniej grubości elektrod. No i trzeba poćwiczyć zanim pospawa się właściwy materiał. Na początku będziesz miał trudności z utrzymaniem łuku, będzie ci się przyklejać elektroda i spawy będą posmarkane ale z czasem się nauczysz i będą co raz ładniejsze. Nie jestem spawaczem ale coś tam kiedyś się bawiłem i łatwe to nie jest, przynajmniej na początku.
-
Przygotowanie teoretycznie (internetowe) już mam, czytaj: znalazłem sobie jakie średnice elektrod do jakich grubości materiałów, jaki do tego prąd. Poczytałem o jeziorku, łuku i przygotowaniu materiału do spawania. Zależało by mi raczej na uwagach praktyków, zawsze są jakieś "knify" znane już fachowcowi - które początkującemu mogą ułatwić naukę a zanim sam do nich dojdzie to...
-
Zależało by mi raczej na uwagach praktyków, zawsze są
jakieś "knify" znane już fachowcowi - które początkującemu mogą ułatwić naukę a zanim sam
do nich dojdzie to...1. Jak będziesz uczył się spawać to nie zaczynaj od elektrody o dużej średnicy! Zacznij do elektrody cienkiej, która jest krótsza i łatwiej ją utrzymać i zapalić łuk.
2. W internecie możesz sprawdzić jaki prąd do jakiej elektrody będzie potrzebny ale nie sugeruj się tym dosłownie. Trzeba sprawdzić to w praktyce + - ileś procent różnicy jak opis na skali spawarki.