[Moje auto] Transformers - Suzuki Swift 1.3 r.2000
-
Dla młodych
kierowców najlepsze jest BTA, ja płacę coś ok. 300zł/rok.Pierwszy raz słyszę... Mi wyliczyli w BTA 572 zł na rok za silnik 1.3
-
Chyba że Ci się po prostu nie chce to przewiń do banana
Mistrz !!
-
No cóż, radio gra o niebo lepiej... bas większy... i to chyba minus bo plastiki tak zaczęły się trząść że muszę potem pomyśleć o jakiś głośniczkach i lekkim wyciszeniu wszystkiego co się trzęsie
-
No cóż, radio gra o
niebo lepiej... bas większy... i to chyba minus bo plastiki tak zaczęły się trząść
że muszę potem pomyśleć o jakiś głośniczkach i lekkim wyciszeniu wszystkiego co się
trzęsieNa eliminację wszystkich świerszczy w kabinie Swifta życia nie starczy
-
Jak się stoi to nie trzeszczy.
-
Dziś po pracy na szybko zanurkowałem pod samochód żeby zobaczyć stan podwozia. Szczerze spodziewałem się najgorszego, ale nie ma tak źle (tak na pierwszy rzut oka)
Ale... progi to jakaś masakra. Pobawiłem się w Davida Coperfielda i bez korzystania z drzwi udało mi się być w środku Palec przeszedł mi z podwozia w miejsce gdzie się trzyma nogi siedząc na tylnej kanapie (teraz wiem czemu w zimę pasażerom z tyłu wiało po tyłkach. No cóż, trzeba się kiedyś tym zająć bo szkoda jak by ruda wżerała samochodzik
Ile wam palą wasze suzuki LPG? Gazu bierze mi około 8/9 litrów w mieście. Przypomnę że mój silnik to 1.3 67KM w sedanie. Było to przed wymianą wielozaworu w instalacji gazowej, filtra oraz regulacją więc może spalanie na cieplejsze dni spadnie?
I jeszcze jedno... czy po wymianie wielozaworu powinno się regulować gaz? U mnie było tak że ziomek z gazowni wyregulował gaz, wymienił filtr po czym okazało się że wielozawór też jest do wymiany (pływak został u góry, nie dało się tankować gazu) i po 2 dniach wymieniłem także tą część. Za plus muszę przyznać że teraz Suzuki o wiele szybciej mogę przełączyć na gaz, ale mam wrażenie (albo jestem przewrażliwiony) że samochodzik bardziej muli. Jak mu depnę gazu do dechy, to łapie przy muła, czuć że zbiera się w sobie, po czym przy 2500 obrotów czuć o wiele większe przyśpieszenie.
-
Panowie pomóżcie
-
Jaki lakier bezbarwny możecie polecić? Znajdę w ogóle taki lakier przykładowo w Obi? Czekając na gazownika zdrapałem te bąbelki z bezbarwnego i chyba jak najszybciej trzeba to zrobić.
-
Dziś z przodu w samochodzie podniosłem dywaniki z podłogi... i znalazłem 2 wloty światła... Jaki możecie polecić podkład, coś na rdzę? Na takie dziury co polecacie? Ja myślałem po prostu o szpachli. Mam jakąś uniwersalną, może to da radę?
-
Gazownik regulował gaz mi dziś chyba 3 razy... i ciągle jak suzuki ma 1500obrotów i pedał gazu w podłodze to ma przymuła... dopiero od 2000 czuć że idzie normalnie. Gazownik opuścił ręce i mówił że to nie możliwe, bo odczyt i ustawienie gazu jest ok. Mówi że to może być oznaka tego że regulator powoli się kończy...
-
-
Panowie pomóżcie
- Jaki lakier
bezbarwny możecie polecić? Znajdę w ogóle taki lakier przykładowo w Obi? Czekając na
gazownika zdrapałem te bąbelki z bezbarwnego i chyba jak najszybciej trzeba to
zrobić.
W OBI to chyba średnio, poszukaj sklepu z lakierami MOTIP-u pewnie macie jakiś sklep z takimi lakierami w Katowicach a ich lakiery są chyba jednymi z lepszych w sprayu.
- Dziś z przodu w
samochodzie podniosłem dywaniki z podłogi... i znalazłem 2 wloty światła... Jaki
możecie polecić podkład, coś na rdzę? Na takie dziury co polecacie? Ja myślałem po
prostu o szpachli. Mam jakąś uniwersalną, może to da radę?
Proponowałbym wygrzebać ta rdze maxymalnie ile wyjdzie to co zostanie zamalować Cortaninem - czekasz 24h aż wejdzie w reakcje z rdzą a potem jeśli już to proponowałbym mate z włóknem szklanym i na to dopiero szpachlę. Chociaż najlepiej byłoby to po prostu zaspawać, nie powinni Cie za zaspawanie 2 dziur bardzo zedrzeć, chociaż pewnie znajdzie się ich więcej
- Jaki lakier
-
- Gazownik
regulował gaz mi dziś chyba 3 razy... i ciągle jak suzuki ma 1500obrotów i pedał
gazu w podłodze to ma przymuła... dopiero od 2000 czuć że idzie normalnie. Gazownik
opuścił ręce i mówił że to nie możliwe, bo odczyt i ustawienie gazu jest ok. Mówi że
to może być oznaka tego że regulator powoli się kończy...
Prawdopodobnie malo powietrza. Sprobuj odkrecic nakretke, ktora przykrecona jest obudowa filtra powietrza - banal, a u mnie pomoglo. Nigdy nie ma mula, leci elegancko nawet z butem w podlodze, spalanie przyzwoite. Jak sie okaze ze jest lepiej to mozesz tak zostawic, albo przerobic dolot/ zmienic mikser. Ja to olalem i po prostu bez tej nakretki jezdze.
- Gazownik
-
Takie coś pomogło? Spróbuje dziś. A nie ma jakiś efektów ubocznych tego zabiegu? Większe spalanie itp.?
-
Nie może być większego spalania. Z nakrętką samochód dostawał za mało powietrza i aby nie zamulał, należało mu zwiększyć dawkę gazu - i wtedy palił więcej bo miał bogatą mieszankę. Gdy odkręciłem, mogłem skręcić śrubę regulującą dawkę gazu o dwa pełne obroty (mam 1gen lpg), a i tak idzie jeszcze lepiej, a zarazem pali mniej. Tak przynajmniej było w moim przypadku. Sam się zdziwiłem, że takie coś może powodować problemy . Z tego co wiem moze pomóc wymiana miksera, ale ja się nie będę z tym bawił bo co mi brak nakrętki przeszkadza. Chyba że mogą z tego powodu jakieś skutki uboczne wystąpić? Gazownik stwierdził że nie ma co kombinować i można tak zostawić.
-
Nie może być
większego spalania. Z nakrętką samochód dostawał za mało powietrza i aby nie
zamulał, należało mu zwiększyć dawkę gazu - i wtedy palił więcej bo miał bogatą
mieszankę. Gdy odkręciłem, mogłem skręcić śrubę regulującą dawkę gazu o dwa pełne
obroty (mam 1gen lpg), a i tak idzie jeszcze lepiej, a zarazem pali mniej. Tak
przynajmniej było w moim przypadku. Sam się zdziwiłem, że takie coś może powodować
problemy . Z tego co wiem moze pomóc wymiana miksera, ale ja się nie będę z tym
bawił bo co mi brak nakrętki przeszkadza. Chyba że mogą z tego powodu jakieś skutki
uboczne wystąpić? Gazownik stwierdził że nie ma co kombinować i można tak zostawić.Szczerze na początku byłem temu bardzo sceptyczny... po pracy stwierdziłem co mi szkodzi, odkręciłem i Suzuki na gazie jak burza w porównaniu do tego co było ostatnio
Dzięki bardzo za radę
-
To wybierz się najlepiej jeszcze na analizę spalin i ew. regulację, chyba że spalanie miałeś w normie. Mojego gazownika póki co nie ma, w przyszłym tygodniu do niego podjadę. Jednakże myślę, że skoro nie muli to ubogo nie mam, ale wolę być pewny
-
To wybierz się
najlepiej jeszcze na analizę spalin i ew. regulację, chyba że spalanie miałeś w
normie. Mojego gazownika póki co nie ma, w przyszłym tygodniu do niego podjadę.
Jednakże myślę, że skoro nie muli to ubogo nie mam, ale wolę być pewnyNo Ja dogadałem się że w ramach "gwarancji" za wcześniejsze ustawienie gazu (2 tyg. temu) mam robione i to. Coś tam powiem niech jeszcze raz tylko sprawdzi, ustawi tak jak trzeba i pojadę do domu za darmochę
Mój mieszanki na pewno za ubogiej nie ma ;P Komfort jazdy skoczył tysiąc razy. Boje się że ma za bogatą i może więcej palić dlatego. Do tej pory, po mieście spalił blisko 9l LPG na stówę, mam silnik 1.3 w sedanie, ale liczyłem że będzie przynajmniej w okolicach 8, chyba ze za dużo wymagam
-
Ja jeszcze po poprawieniu tego nie miałem okazji sprawdzić tylko w mieście, zawsze mi jakaś trasa wyskoczy
-
W OBI to chyba
średnio, poszukaj sklepu z lakierami MOTIP-u pewnie macie jakiś sklep z takimi
lakierami w Katowicach a ich lakiery są chyba jednymi z lepszych w sprayu.
Proponowałbym
wygrzebać ta rdze maxymalnie ile wyjdzie to co zostanie zamalować Cortaninem -
czekasz 24h aż wejdzie w reakcje z rdzą a potem jeśli już to proponowałbym mate z
włóknem szklanym i na to dopiero szpachlę. Chociaż najlepiej byłoby to po prostu
zaspawać, nie powinni Cie za zaspawanie 2 dziur bardzo zedrzeć, chociaż pewnie
znajdzie się ich więcej
brze mowi z ta mata szklana:D jak male dziury to smialo klej:)zobacz u mnie w watku o aucia co latalem -
Nooo, na trasie wyszło mi 6,9 litra gazu Także nawet pozytywny wynik.
Mam pytanie w ogóle. Jakie macie z przodu światła... w sensie klosze. Zauważyłem że mam "VALEO" i są one chyba... plastikowe. Więc sądzę że autko miało małą stłuczkę w przeszłości... Tak samo przedni zderzak jest z okrągłym miejscem na halogeny. A ten zderzak też jest chyba z nowszego modelu.
-
brze mowi z ta mata
szklana:D jak male dziury to smialo klej:)zobacz u mnie w watku o aucia co latalemJak się trzyma takie łatanie?
Bo mnie się progów wycinać nie chce, może taką matę bym sobie strzelił?
-
Zauważyłem że mam "VALEO" i
są one chyba... plastikowe. Więc sądzę że autko miało małą stłuczkę w przeszłości...U mnie Valeo były oryginalnie i nie są plastikowe.
Tak samo przedni zderzak jest z okrągłym miejscem na halogeny. A ten zderzak też
jest chyba z nowszego modelu.Okrągłe halogeny były w Mk V, więc masz zderzak z tej generacji.
-
Jak się trzyma
takie łatanie?
Bo mnie się progów
wycinać nie chce, może taką matę bym sobie strzelił?Adamo nie ma ze sie nie chce jak robic to porzadnie