Subaru Justy GTI - Budowa mojej pierwszej rajdówki
-
Bez wiązki?
-
Nie wiązki nie brałem, są kostki i piny tak że sam będę zagniatał.
-
z czego bedziesz "trigerowal" ?
-
I takie oto coś do mnie przyszło.
I fotki z pierwszych urodzin naszego lokalnego forum motorsportu
-
No wlasnie, z czego?
Ile sie uprosilem Jadzwina zeby zrobil obsluge swifta, ale prawda taka, ze chetnych na to malo a tylko swift ma taki farmazon za czujnikz czego bedziesz
"trigerowal" ? -
I fotki z
pierwszych urodzin naszego lokalnego forum motorsportuJaki rozmiar opon wcisnąłeś na te 13"?
Wygląda spoko
-
Jaki rozmiar opon
wcisnąłeś na te 13"?
Wygląda spokoOponki 155\70 R 13 Winter Extrema Profil na sportowej mieszance, jak na razie dają radę.
Ale na szuter niestety mocno za miękkie.A tym czasem zanim wszystko skompletuję do budowy nowego silnika zabrałem się za łapę, bo D2 jakoś nie daje rady za słaba konstrukcja.
Teraz będzie moja konstrukcja, cała z nierdzewki
Mam nadzieję że w sobotę dokończę. -
Mam nadzieję że w
sobotę dokończę.dokoncz i widzimy sie w niedziele w Tychach
-
dokoncz i widzimy
sie w niedziele w TychachMoże pojawię się na publice to podlece na bajer do was
-
Może pojawię się na
publice to podlece na bajer do was -
No i skończyłem tą hydro łapę i w miedzy czasie zaliczyliśmy dwa razy zawody.
Łapka działa ok mimo że nie jest to tak jak przy ośce, ale jest ok.
Na maskę nieoczekiwanie i na szybciorka zawitała elektrowniaWpadły również pierwsze pucharki 3 miejsce w generace na kręciołku i 2 w klasie na 1 nocnym OS w PNW.
Poniżej parę fotek i vidło z naszych przejazdów. -
Because Race Car!
Moje gratulacje!
-
Mam do was pytanie czy porównywał ktoś skrzynię 4x4 i gti, bo srtasznie denerwuje mnie ta dziura przy zmianie biegów.
Jakby środek był taki jak z gti to chodzi mi po glowie taki swap z matiza plus zmiana przełożenia głównego.
Jak by ktoś miał jakaś dokumentację techniczną skrzyni gti lub 4x4 bardzo proszę o udostepnienie. -
z tego co wiem mamy dwie kategorie skrzyń w swiftach - zwykłe i duże (heavy)
1.0, 1.3 8V, 1.3 16V, 1.3 GTi to zwykłe skrzynie
1.3 4x4, 1.6, 1.6 4x4 to skrzynie duże
bebechy można zamieniać wg powyższego.
dodatkowo z tego co wiem to skrzynia J18 (z baleno), M15 (nowy swift mk6) oraz M16 (nowy swift sport mk6) posiadają skrzynię dużą.
sam orientowałem się co do wnętrzności dla skrzyń 1.6 i wiem że p&p można bebechy przełożyć do G16 z M16, a z M15 tylko częściowo (różnica w wałku 1 i 2 biegu).
przełożenia coś słyszałem ze ze sporta podobne jak w GTI
- za granicą ludzie do swoich gti wkładają skrzynie z 1.6 4x4 i bebechy ze sporta i wytrzymuje to naprawdę dużo bo skrzynka mocniejsza niż ori GTI. oczywiście wywalają napęd na tył
-
Tyle ze mocne sa skrzynie ze swifta starego 1.6. Baleno i wynalazki z J18 juz mialy slabsze skrzynie. Tak na dzien dobry, to skrzynie na linki sa mocne, na ciegna slabe.
-
Nasze wypociny na 45 Rajdzie festiwalowym w ujęciach MotoRecords.
Ach jak mnie denerwuje ta skrzynia, ale mam nadzieję że już niebawem wpadnie krótkie przełożenie i będzie lepiej.
Pech chciał że jechaliśmy jako jedna z pierwszych załóg i tuż przed startem przeszła nie mała ulewa, a my na semislicku z maxsporta.
Pierwsza pętla bardzo zachowawczo i jak już troszeczkę przeschło to zaczęliśmy atakować co za skutkowało wypadnięciem z trasy.
Rajd bardzo fajny zapraszam wszystkich na przyszły rok niech swiftów/justy będzie więcej. -
I jak masz juz skrzynie?
-
I jak masz juz
skrzynie?
Czekam, czekam i już doczekać się nie mogę
Teraz jakaś maszyna im się popsuła i wszystkie projekty niby stoją, nie pozostaje mi nic tylko czekać, tylko on się podjął tego zadania. -
Coraz więcej tych rajdówek na bazie Swifta/Justy.
Niedługo to G13B będzie można spotkać tylko na rajdach.
-
Dawno nic tutaj nie pisałem, bo i zmian w Justynce jako takich nie było.
Dalej czekam na skrzynie i jakoś próbuje rywalizować na tym co jestOstatnie zmagania tego roku w KRO zakończyliśmy na 2-gim miejscu w klasie i w rocznej klasyfikacji na 3 miejscu, co jak dla mnie jest mega osiągnięciem bo to pierwszy nasz sezon w rajdówce.
Rajd jak to na Forda przystało bardzo fajny a odcinki jeszcze lepsze, nawet troszeczkę polataliśmy. Kolega Toydols potwierdzi jak było
Jednocześnie chciałbym wszystkich zaprosić do Kamienia Śląskiego na Automaster Nocny Super OS 21.12.2014