[moje auto] Suzuki Swift 1.3 mk4 5d - Suzi (cz.2)
-
A539 to najlepsza
opona w tym rozmiarze, Dunlopy to badziewie i nawet na nie nie patrz, na mokrym
tragiczne po prostu. Ja w tej chwili testuję Toyo R1R, ale troszkę inny rozmiar, bo
195/50/15.
EDIT by Hellsin:
Słownictwo !!Tak zrobię, używek niestety nie ma, ale 1350zł za komplet nowych dobrych opon ujdzie w tłumie...
-
z tym że dolot i tak chyba idzie do małej przebudowy no i czas myśleć nad izolacja ciepłego powietrza
-
Niestety ale grzybek będzie ciepłym dostawał, najlepiej jakąś osłonkę i nawiew spod nadkola zrobić, wtedy idealnie, ja mam w airboxie podobny problem, niby pod lampę idzie a dalej ssie ciepłe.
-
Niestety ale
grzybek będzie ciepłym dostawał, najlepiej jakąś osłonkę i nawiew spod nadkola
zrobić, wtedy idealnie, ja mam w airboxie podobny problem, niby pod lampę idzie a
dalej ssie ciepłe.A może jakiś łapacz tlenu na masce zamontować
Np. taki z Kia Carnival diesel kliken
-
Nie trzeba aż tak kaleczyć maski aby zrobić zimny dolot, spod nadkola da się zrobić.
-
Nie trzeba aż tak
kaleczyć maski aby zrobić zimny dolot, spod nadkola da się zrobić.A tam zaraz kaleczyć, można jakiś VT zrobić, żeby sprawdzić jak to by wyglądało
-
Po dłuższej przerwie auto w pełni gotowe do jazdy, nowości, tych które nie będzie widać na zdjęciach niżej to nowe amory koni, nowe piasty z tyłu i śruby z przodu.
Tak to wygląda pod maską, te niedoskonałości o których wspomniałem wcześniej to głównie umiejscowienie filtra, który opierając się o blachę - wyciera się:
Auto stoi na odświeżonych felgach 13/6.5 oz msw, nowych oponach Yokohama A539 175/50R13 72V, zainwestowałem też w oryginalne nakrętki D1 SPEC:
No i audio w pełni sprawne, w przyszłości pomyśle nad wymianą rainbowów z przodu, bo przy większych decybelach zaczynają przeraźliwie trzeszczeć.
-
Jak dla mnie ta felga i na dodatek w tak małym rozmiarze to pomyłka w Swifcie.
-
Hehe, ale maciupkie te kółka Duża lepiej zwija się na starcie niż na 14 calach ?
-
Hehe, ale maciupkie
te kółka Duża lepiej zwija się na starcie niż na 14 calach ?Teraz właśnie je testowałem, rondo radosława przy arkadii na środkowym pasie przy 80km/h na pelnym gazie - mega stabilność i poczucie pewności, oponki bardzo dobrze trzymają na suchym.
Natomiast jeśli chodzi o start to nie ma co porównywać 14 i 13, bo niebo a ziemia, ze wskazaniem na 13, nie dość, że przy tej szerokości opona przy starcie na buksuje jak głupia, to czuć moc auta, która się dużo poprawiła. No generalnie teraz, kiedy wszystko sprawne i porobione to jazda Suzuki to przyjemność (o ile nie ma dziur)Jak dla mnie ta
felga i na dodatek w tak małym rozmiarze to pomyłka w Swifcie.Kwestia gustu, nie pierwszą taką opinie słyszałem, mi się podoba, jest troche inaczej - tyle na temat wzoru felgi, jeśli chodzi o rozmiar - idealny, miałem wąskie 13, wszystkie 14 i niskie 15, przy tych nie tylko czuje się pewnie, to wiem, że zawieszenie nie dostaje kopa przez za duże koło, no i mocy nie traci...
Moje perełki:
-
jeśli chodzi o rozmiar - idealny, miałem wąskie 13, wszystkie 14 i
niskie 15, przy tych nie tylko czuje się pewnie, to wiem, że zawieszenie nie dostaje
kopa przez za duże koło, no i mocy nie traci...Hehe, śmiesznie, bo ja właśnie mam odwrotnie.
Na 13" czuję dużą stratę mocy, a na 14" jest o niebo lepiej (gorsze przyśpieszenie, ciężej się dobujać do v-max). No i na 14" się tak nie kładzie w zakrętach...
A no i na 13" jak muszę depnąć po heblach na mokrej to jadę jak po lodzie. -
brakuje ci 2 śrub przy filtrze powietrza xD
-
Ładnie siedzi ale wygląda troche jak melex
-
brakuje ci 2 śrub
przy filtrze powietrza xDJak nie czterech, no robota jeszcze niedokończona w 100%
-
Jak nie czterech,
no robota jeszcze niedokończona w 100%Przyłap na trytytki
-
Suzuki twardziel
-
Suzuki twardziel
To Twoją Kijankę ciągnie?
-
To Twoją Kijankę
ciągnie?A jak! 80km do Plastka
-
Dzisiaj kilkugodzinna praca nad dolotem zimnego powietrza - zakończona.
Jedyna moja wątpliwość, to czy powinienem założyć w którymś miejscu dodatkowy filtr w postaci np siatki, żeby przypadkiem jakieś kamyki się nie dostawały przez tą rurę do komory silnika - pomimo tego, że rura jest powyginana i w jednym miejscu nawet pionowa do ziemi.Postęp pracy:
Nie zrobiłem ostatniej fotki z zamontowaną zaślepką, ale wszystko ładnie się zgrywa, pora na testy
-
Efekt pracy jest taki, że po dużych katach nic się nie obsunęło, nic urwało, a lewa strona komory silnika jest chłodna, kiedy ze środkowej i prawej części bucha ciepłem
Tak na szybko chciałem coś nagrać, ale w nocy zrobię powtórkę, dzień nie służy od takich wygłupów
https://www.youtube.com/watch?v=a6oQYkjW9BE
Opony 13' 200 i więcej następnym razem, bo czuje, że chce dalej iść