[moje auto] Suzuki Swift 1.3 mk4 5d - Suzi (cz.2)
-
Ja mam wsadzonego
Bosch'a S3 12V 45Ah 400A, starcza, prawie miesiąc postoju i nadal kręci jak zły, w
zimie też dobrze kręcił, problem jest z gabarytem, trzeba dorabiać mocowanie, przy
zniekształconej podstawce może się nie mieścić i klemy na grube trzeba wymienić,
także więcej roboty niż to warte. Ja tego bydlaka kupiłem za 180 zł. Jest temat o
akumulatorach jak cośMasz taki:
http://allegro.pl/akumulator-12v-45ah-400a-l-bosch-gigawatt-wawa-i3528221256.html
czy taki:
http://allegro.pl/akumulator-bosch-silver-s3-s3003-45ah-400a-l-i3547322855.html165zł dobra cena, jak mi się coś zmieni przy alternatorze to sprzedam komuś za 100zł i ie strace dużo
-
Wersję silver posiadam, z tym że one posiadają dużą stopkę i niezbyt u mnie chciał pasować pod oryginalne korytko.
-
Wersję silver
posiadam, z tym że one posiadają dużą stopkę i niezbyt u mnie chciał pasować pod
oryginalne korytko.luzik, ważne żeby wszedł pomiędzy graty, korytko da rade podpasować
-
Wstrzymałbym się z
zakupem aku pod obecny alternator i zobaczył jak on się sprawuje przy planowanym Car
Audio. Wtedy myślał, czy wymiana aku + altek, czy tylko aku.dokładnie, oraz użytkowanie z głową bo nawet to nie pomoże czasem, jak na postoju będzie za dużo basssu
Na seryjnej podstawce max mieści się 64 Ah z Centry serii Futura
Mam taki i sobie jak na razie chwalę Doładowuję go często bo altek dopiero pójdzie do wymiany -
Dzisiaj przygotowałem światełka do boczków z przodu:
kolejne warstwy: pcv spienione - białe, 2 x pleksi wokół nawinięta listewka led zalana fabrycznie silikonem, przymocowana silikonem przezroczystym, nastepnie klejem uniwersalnym białym i zawinięte izolacją - szczelnie, żeby woda się przypadkiem nie dostała.
Prześwituje gdzie nie powinno, ale tam będzie zaklejone dodatkowo taśmą czarną izolacyjną, dodatkowo idzie na to marteriał, więc będzie ok
-
Czyli że wyrównasz to co jest krzywo wycięte?
-
Czyli że wyrównasz
to co jest krzywo wycięte?mówisz o wzorku?
jedyne co mogę zrobić to przytrzeć papierem ściernym
-
Następnym elementem car audio, jaki chciałbym kupić to wzmacniacz na przód, tzn chciałbym do niego podłączyć zestaw tweetery+woofery, ale w przyszłości może i tył (jeśli chciałbym coś wstawić w tylne drzwi), także wzmacniacz musi(?) być 4 kanałowy.
Zależy mi na możliwie najmniejszym zużyciu prądu, podobno nowe wzmacniacze cyfrowe tym się charakteryzują, ale czy będą też dobre? Granica cenowa 500 - 1200zł.
Muzyka z przodu rainbowa, może wzmacniacz tej samej firmy dać? Czy to nie ma żadnego znaczenia?Standardowo coś tam poszukałem w necie:
Rainbow Beat 4
u-Dimension ProX 500.24 AYA
AUDISON LRx 2.4 (2 kanałowy)
Hifonics ZXi-6404
DLS CA23 (2 kanałowy)
JL AUDIO JX360/4
RAINBOW iPaul 4.300
WZMACNIACZ LANZAR VCT2260
u-Dimension Jr. 2-370 (2 kanałowy)
BRAX X1000 (2 kanałowy, używany)
EMPHASER EA2140 (2 kanałowy)
To wszystko z górnej półki cenowej. -
Następnym elementem
car audio, jaki chciałbym kupić to wzmacniacz na przód, tzn chciałbym do niego
podłączyć zestaw tweetery+woofery, ale w przyszłości może i tył (jeśli chciałbym coś
wstawić w tylne drzwi), także wzmacniacz musi(?) być 4 kanałowy.na co Ci coś w tylnych drzwiach ?
Na przód może być 4 kanałówka sama, 2 kanały woofery + 2 kanały tweetery, jak chcesz "plaszczaka" szukaj coś pokroju Helix-a A2 lub A4 ( w zależności czy chcesz co by seryjna zwrotka została, ostatecznie A6 ( 6 kanałówka ), z innych ciekawych produktów w tej cenie co podałeś może uda się trafić ESX Q120.4 ( mocne 4 kanały ).Zależy mi na
możliwie najmniejszym zużyciu prądu, podobno nowe wzmacniacze cyfrowe tym się
charakteryzują, ale czy będą też dobre? Granica cenowa 500 - 1200zł.nie patrz na prąd, raczej na to co zasilasz i jak nisko tym zejdziesz, np. 2 kanały zasilające tweeter zjedzą mniej niż pędzony sub w mostku, kolejne porównanie to sub w mostku puszczony w 4 ohm a 2 ohm, ten pierwszy znów go pobierze mniej.
Czy D klasa czy AB, więc nie do końca jest tak różowo
Gorzej jak byś miał 100% A klasę ... wtedy sam rozruch to bodaj stałe 4-7A w zależności od wzmacniacza.Muzyka z przodu
rainbowa, może wzmacniacz tej samej firmy dać? Czy to nie ma żadnego znaczenia?raczej na to nie patrz ...
Standardowo coś tam
poszukałem w necieRainbow Beat - jakaś nowsza seria nie znam
U-dim - fajny piec ta 500.24, ale ja bym szukał 840.4
Audison - niska półka, gra nieźle ... ale nic poza tym
Hifon - nie znam
DLS - jak coś to seria A, mi to nie podchodzi, ale niektórzy się tym zachwycają
JL Audio - raz tylko słyszałem te piece fajnie grające, ale tam było władowane trochę $$, co by tak grało
Rainbow Ipaul - miałem 2.300, dla mnie średniak
Lanzar - nie znam Znam starą serię Optidrive
U-dim jr - dobry na początek
Brax - mi te wzmaki nie leżą, głośniki co innego, no chyba że chcesz kupić MX4 lub X4
Empahser - słuchałem starszej serii, grało to dobrze, ale nie jakoś superTo wszystko z
górnej półki cenowej.na to też nie patrz Czasem można kupić coś fajnego za grosze, tylko trzeba mieć szczęście
-
na co Ci coś w
tylnych drzwiach ?
Na przód może być 4
kanałówka sama, 2 kanały woofery + 2 kanały tweetery,Chyba nie rozumiem podłączenia głośników do wzmacniacza, bo widze to tak, że do jednej zwrotnicy podłącza się tweeter+woofer a ze zwrotnicy idzie dalej przewód do wzmacniacza i podłącza się pod jeden kanał (czyli wystarczą dwa kanały - na dwie strony) - i tak myślałem, żeby zrobić.
Natomiast Ty piszesz, że każdy tweeter i woofer podłączyć pod oddzielny kanał, bez zwrotnicy do wzmacniacza? Bo tak zrozumiałem. Teraz doszedłem do wniosku, że lepiej chyba ten dwukanałowy, jak to widzisz?jak chcesz "plaszczaka" szukaj
coś pokroju Helix-a A2 lub A4 ( w zależności czy chcesz co by seryjna zwrotka
została, ostatecznie A6 ( 6 kanałówka ), z innych ciekawych produktów w tej cenie co
podałeś może uda się trafić ESX Q120.4 ( mocne 4 kanały ).Na allegro znalazłem jedynie
HELIX P 400 PRECISION (4 kanałowy, używany)
ewentualnie (bo drogi)
HELIX E400 (4 kanałowy)Rainbow Beat -
jakaś nowsza seria nie znamZobacz specyfikacje, może warto? Bo tani bardzo
U-dim - fajny piec
ta 500.24, ale ja bym szukał 840.4Piecyk o wartości mojego silnika z osprzętem? klik Żeby mi zasilił jeszcze suba 30 z tyłu, to bym pomyślał, ale chyba lepiej będzie zrobić to na dwa wzmacniacze - z monoblokiem (?)
A co z tym 500.24? Czy warto zapłacić te 1200zł za wzmacniacz, czy np ten rainbowa nie będzie podobny, a tańszy?DLS - jak coś to
seria A, mi to nie podchodzi, ale niektórzy się tym zachwycająKlik Co o tym sądzisz? Maksymalny pobór prądu 140A, mam się bać?
U-dim jr - dobry na
początekklik To może się na taki zdecydować?
Co polecisz ostatecznie? Bo kaska czeka, żeby ją szybko wydać
Może coś całkiem innego, jednak nie chciałbym płacić za dwa wzmacniacze powyżej 2500zł, a czy w tej sumie kupie jeden czy dwa, to też nie wiem jak będzie lepiej(?) -
Chyba nie rozumiem
podłączenia głośników do wzmacniacza, bo widze to tak, że do jednej zwrotnicy
podłącza się tweeter+woofer a ze zwrotnicy idzie dalej przewód do wzmacniacza i
podłącza się pod jeden kanał (czyli wystarczą dwa kanały - na dwie strony) - i tak
myślałem, żeby zrobić.można tak, można aktywnie przez radio, można przez osobny procek/zwrotnicę aktywną, rozwiązań jest wiele
Natomiast Ty
piszesz, że każdy tweeter i woofer podłączyć pod oddzielny kanał, bez zwrotnicy do
wzmacniacza? Bo tak zrozumiałem. Teraz doszedłem do wniosku, że lepiej chyba ten
dwukanałowy, jak to widzisz?bo wzmaki oferowane przeze mnie mają wbudowane zwrotnice
Na allegro
znalazłem jedynie
P 400 PRECISION (4 kanałowy, używany)P400 - jak lubisz dużo basu, to czemu nie Tylko w tej cenie można kupić A4 który jest lepszym piecem.
ewentualnie (bo
drogi)
E400 (4 kanałowy)nie ma czegoś takiego jak dobre bo drogie w CA ( no może są wyjątki )
E400 - w DE chodzi po ok. 800 zł ... taki dziwny twór tego producenta to jestZobacz
specyfikacje, może warto? Bo tani bardzoza 800 zł można dorwać naprawdę fajny piec w używce z gwarancją
Piecyk o wartości
mojego silnika z osprzętem?
klik
Żeby mi zasilił jeszcze suba 30 z tyłu, to bym pomyślał, ale chyba lepiej będzie
zrobić to na dwa wzmacniacze - z monoblokiem (?)jak to dobrze potniesz to zasili Ci wszystko Jak tweetki będą Cię męczyć, to taniej wyjdzie odłączyć je z seryjnej zwrotnicy i kupić piec pod nie ( taniej niż mono ).
Tylko cena lekko hmmmm ... wysoka Może znów przyzwyczajenie z używekA co z tym 500.24?
Czy warto zapłacić te 1200zł za wzmacniacz, czy np ten rainbowa nie będzie podobny,
a tańszy?nie sądzę co by był podobny, 1200 - ja bym szukał Helix-a, jak coś to mały problem z odsprzedażą ewentualną oraz mała utrata wartości.
Klik
Co o tym sądzisz? Maksymalny pobór prądu 140A, mam się bać?w 1,33 ohm mostek zapewne, poczytaj FAQ Car Audio by Nazar, może Ci coś rozjaśni
To może się na taki zdecydować?
Ogółem co byś nie kupił chyba będzie dobrze jak na początek, tylko martwił bym się tym ukierunkowaniem tweetów i za szybką decyzją odnośnie radia
Zestaw przedni - jak zestaw przedni, mogłem Ci załatwić Tempo6 w dobrej cenie, no ale nicCo polecisz
ostatecznie? Bo kaska czeka, żeby ją szybko wydaćNie ma czegoś takiego jak szybko wydać
Swego czasu kupiłem Rainbow-y SAX265.20 za bodaj 350 zł kiedy chodziły po blisko 800
Więc czasem warto poczekaćMoże coś całkiem
innego, jednak nie chciałbym płacić za dwa wzmacniacze powyżej 2500zł, a czy w tej
sumie kupie jeden czy dwa, to też nie wiem jak będzie lepiej(?)można się pokusić o 2 piece, 3 lub nawet 4
Wszystko zależy od widzi mi się właściciela -
Oki, w takim razie który z tych?
HELIX P 400
u-Dimension ProX 500.24
czy dołożyć i kupić ten:
DLS A3Wolałbym użyć zwrotnicy z zestawu głośników
-
Brałbym Helixa
Dokupił drugi wzmacniacz na tweetery (np. jakiś Sony XM-????) i pociął wszystko aktywnie. -
Oki, w takim razie
który z tych?szukaj A4 ...
Wolałbym użyć
zwrotnicy z zestawu głośnikówgdyż, dlaczegóż, poniweóż ?
Dokupił drugi
wzmacniacz na tweetery (np. jakiś Sony XM-????) i pociął wszystko aktywnie.te Sony to nie jest wcale taka rewelacja mi tych tw od Rainbow-a z SAX-ów nie uspokoił, lepiej sobie z nimi poradził Audison ...
-
Brałbym Helixa
Dokupił drugi
wzmacniacz na tweetery (np. jakiś Sony XM-????) i pociął wszystko aktywnie.Ale przecież to jest wzmacniacz 4 kanałowy, to po co mi jeszcze jeden wzmacniacz do samych tweeterów, skoro do 4 kanałowego podlaczylbym nawet dwa takie zestawy, teraz to calkiem zglupialem?
szukaj A4 ...
Jestem niecierpliwy, ale jeszcze poszukam
gdyż, dlaczegóż,
poniweóż ?No wydaje mi się, że jak producent dał zwrotnicę dedykowaną akurat do tych głośnikow, to znaczy, że będzie ona najodpowiedniejsza do tych głośników o danych parametrach hmm, no i druga sprawa, że tak najprościej
A3 może być? klik
-
Ale przecież to
jest wzmacniacz 4 kanałowy, to po co mi jeszcze jeden wzmacniacz do samych
tweeterów, skoro do 4 kanałowego podlaczylbym nawet dwa takie zestawy, teraz to
calkiem zglupialem?poczytaj ten FAQ leniuchu, że Ci tak brzydko powiem
Tam masz bardzo dużo wyjaśnione, potem jak coś pytajJestem
niecierpliwy, ale jeszcze poszukamw DE najłatwiej je znaleźć w rozsądnej $$
No wydaje mi się,
że jak producent dał zwrotnicę dedykowaną akurat do tych głośnikow, to znaczy, że
będzie ona najodpowiedniejsza do tych głośników o danych parametrach hmm, no i druga
sprawa, że tak najprościejnie do końca jest tak różowo, jeśli da się na czymś zaoszczędzić w zestawie, to zazwyczaj jest to oszczędność na zwrotnicy właśnie. Dużo ludzi je potem modzi, lub po prostu robi nowe, bo czasami podział jest nietrafiony. Jeszcze inni idą w aktywny podział, gdzie zwrotnica jest tzw. "aktywna" ( procek, radio z prockiem, lub sama zwrotnica aktywna ) a nie pasywna.
-
zalicytowałem ten:
http://allegro.pl/show_item.php?item=3597083731
postaram się wygrać, bo cena jest dobra, a co do podłączenia to będę sie martwił potemDruga sprawa, dlaczego ten helix ma aż 110 RMS, a u-Dim 500.24 tylko 65 RMS? To dość spora różnica
-
zalicytowałem ten:
postaram się
wygrać, bo cena jest dobra, a co do podłączenia to będę sie martwił potemjak tam chcesz, w tej cenie ja bym szukał A4, ale co kto lubi
Jak jesteś przekonany w 100% to bierz Na start i tak jest to bardzooo dobrzeDruga sprawa,
dlaczego ten helix ma aż 110 RMS, a u-Dim 500.24 tylko 65 RMS? To dość spora różnicaMa więcej, u-dim to samo, ale wszystko zależy od konstrukcji wzmacniacza
Ja mam małe pudełko, które ma ponad 2x200W@4ohm schodzi do 1 i w mostku do 2 ohm-ów
Nie mniej jednak nie ma się tym co sugerować do końca nie raz wzmacniacz mający mniejszą moc zagra lepiej -
Jak jesteś
przekonany w 100% to bierz Na start i tak jest to bardzooo dobrzeNie jestem, ale kończę kieszonki (powoli, bo na jedną dziewczyna usiadła), natomiast boczki już są u tapicera, który wziął 250zł za obicie ich materiałem, który sobie sam wybrałem (sama robocizna 160zł+materiały), kieszonki prawdopodobnie oddam do flokowania albo też do tapicera jeśli uzna, że podoła...
Ale skoro mówisz, że i tak będę zadowolony, to to jest bardzo dobra informacja bo o to tutaj chodzi
Podpowiesz jeszcze co z subem na tył?
Zdecydowałem się na jeden głośnik 300mm, już po wstępnych badaniach zobaczyłem, że są takie, które nie wymagają dużego litrażu - 20l, ale są też takie które wymagają - ponad 40l (przy skrzyni zamkniętej, bo taka mnie interesuje).
Czym te głośniki się różnią i jakie firmy brać pod uwagę (cena około 2tys), wzmacniacz dobiorę pod głośnik. Wolałbym mniejszy litraż z uwagi na wielkość bagażnika w aucie - będę próbował wpasować głośnik w miejsce koła zapasowego. -
Podpowiesz jeszcze
co z subem na tył?
Zdecydowałem się na
jeden głośnik 300mm, już po wstępnych badaniach zobaczyłem, że są takie, które nie
wymagają dużego litrażu - 20l, ale są też takie które wymagają - ponad 40l (przy
skrzyni zamkniętej, bo taka mnie interesuje).kup sobie dobrą 10" nie 12"
Audio System HX10SQ albo Helix P10W na początek bardzo fajne suby nie wymagające dużej obudowy, a i mostek z P400 zasili to ...Wolałbym mniejszy litraż z uwagi na wielkość bagażnika w aucie - będę
próbował wpasować głośnik w miejsce koła zapasowego.to np. IT MDS 08 w BR, ale to już trochę zabawy w skrzynkę, no i to jest 8", ale są takie 8" co ich parametrów nie powstydziłaby się nie jedna 10" czy 12"