[moje auto] Suzuki Swift GLX 1.3 mk4 5d - Suzi
-
wsadzaj silnik od gti
-
wsadzaj silnik od gti
w sumie to głupi pomysł nie jest
tylko by musiał poszukać dobry egzemplarz -
on ma na pewno pierscienie bo jak już kupil auto to baba nie dolewała oleju i jezdzila na zaplonej kontrolce wiec w silniku było 1.5l oleju max. Na pewno troche sie przytarł już
-
Bierz od plastkka ten silnik za 1000 złotych, co go świeżo wyjął
-
No jak mu bierze
takie ilości oleju to już raczej nie za wiele zostało z silnika...chyba troche przesadzasz, od poczatku bral tyle samo jak go bralem ponad pol roku temu, silnik nie byl katowany ani troche, tylko ten fakt z olejem, ale nic sie z nim zlego nie dzieje, poza tym ze bierze. Mechanik powiedzial ze remont nie ma sensu, zmiana silnika droga, a te silniki biorą olej bo potrzebują smarowania, tym wiecej im czesciej jezdzi sie na wysokich obrotach.
Nie ukrywam że chciałbym silnik od gti, ale kupic od plastka w niezbyt dobrym stanie i miec z nim pozniej jakies problemy dodatkowo placac za wszystko ponad 2tys zł, to ja wole sobie dolać olej co jakiś czas z butelki 4l=65zł, a za reszte zatankować i pojechać na wakacje, ew. obszyć fotele skórką, jak się dowiedziałem koszt za fotel 350zł, troche po znajomości
-
on ma na pewno
pierscienie bo jak już kupil auto to baba nie dolewała oleju i jezdzila na zaplonej
kontrolce wiec w silniku było 1.5l oleju max. Na pewno troche sie przytarł jużdokładnie tak - pierścienie, szczelność jest zachowana.
A oleju pali... tyle co benzyny, a raczej proporcjonalnie, mogę jechać spokojnie i przepali mi go 0,5l / 1000km, mogę jechać na 3500rpm+ i spali mi więcej, nie wiem ile bo szczerze mówiąc nie patrzyłem dokladnie na przebieg/dolewki
a wymienic pierscienie to ile moze kosztowac, ktos sie orientuje? -
dokładnie tak -
pierścienie, szczelność jest zachowana.
A oleju pali...
tyle co benzyny, a raczej proporcjonalnie, mogę jechać spokojnie i przepali mi go
0,5l / 1000km, mogę jechać na 3500rpm+ i spali mi więcej, nie wiem ile bo szczerze
mówiąc nie patrzyłem dokladnie na przebieg/dolewki
a wymienic
pierscienie to ile moze kosztowac, ktos sie orientuje?poki co wyprobuje ceramizer, po cos ludzie wynajdują te rzeczy, wiec czemu mialoby nie pomoc
-
czy mozesz mi wreszcie odpowiedziec jak u ciebie wyglada palenie tego oleju ?
-
Mówisz o tym paleniu oleju jakby to była normalna rzecz, mechanik naopowiadał Ci jakiś bredni, że tak musi być a Ty mu wierzysz. To nie jest dwusuw gdzie do paliwa dolewa się oleju więc jakieś gadanie o tym, że silnik bierze olej bo potrzebuje smarowania jest po prostu jest nielogiczne.
-
Mechanik powiedzial ze remont nie ma sensu, zmiana
silnika droga, a te silniki biorą olej bo potrzebują smarowania, tym wiecej im
czesciej jezdzi sie na wysokich obrotach.Ale brednie!!!
-
Ale brednie!!!
Potwierdzam. Mam silnik 1.3 8v o mocy 68KM, przebieg mam prawie 230 tysięcy.
Silnik jest suchutki, a o oleju między wymianami mogę zapomnieć. -
Potwierdzam. Mam
silnik 1.3 8v o mocy 68KM, przebieg mam prawie 230 tysięcy.
Silnik jest
suchutki, a o oleju między wymianami mogę zapomnieć.Jeszcze bym zrozumiał jakby mu brał te 0,5 l oleju na 10 tys. km, tak jak u mnie było(jest?)...
-
Potwierdzam. Mam
silnik 1.3 8v o mocy 68KM, przebieg mam prawie 230 tysięcy.
Silnik jest
suchutki, a o oleju między wymianami mogę zapomnieć.no a moj byl zaniedbany i nic nie poradze na to niestety x (
-
stukanie naprawione, trzeba było wymienić jeden sworzeń (42,10zł) bo całkowicie się wybił, później obydwa dospawać do wahacza. Przy okazji został jeszcze pospawany tłumik, także nie ma dziur, a strumiennica nadaje mu ciekawszy dźwięk
Naprawa fotela za niecałe 2 tygodnie, a za tydzień oddam samochód do wymiany progów, wspawania kilku blaszek (załatanie dziur), będzie mnie to kosztowało 800zł.
Tydzień później oddam auto na zabezpieczenie czarnym świecącym czymś całego podwozia, koszt 350zł.No i ktoś mi zgubił pierścień centrujący z tyłu, musze jak najszybciej znaleźć pasujący i nabyć, choć nie wiem gdzie x (
edit:
http://moto.allegro.pl/pierscien-centrujacy-4-szt-komplet-ekspresowo-i2325793764.html
któryyy ; -
Musisz zmierzyć otwór w feldze i średnicę piasty. na podstawie tych wymiarów go dobrać.
-
Musisz zmierzyć
otwór w feldze i średnicę piasty. na podstawie tych wymiarów go dobrać.aha, tak zrobie
Jeszcze mam do podłączenia klakson, ale do tego potrzebuje orginalnej kierownicy i bede musial chyba powrocic do swojej starej z airbagiem, którą sprzedałem...
-
-
nie gadaj głupot.
szukaj przełącznika zespolonego mk4-mk5 bez taśmy, powinien pasować a ma tam taki
bolec jak w mk2-mk3 pod klakson elastyczny ze sprężynką
ooo... takiego
allegrono kupiłem, taśme zdemontowałem, bo nie pasuje do kierownicy, brakuje tylko elementu który by trzymał przewód idący do klaksonu, bo inaczej ten przewód kręci się razem z kierownicą, zawija się, pęka i darmowa robota, nie mam pomyslow juz, poza kupnem starej kierownicy, ew. podszycia ją skórką na wzór foteli (boczki też będą w szarej skórze), a i mam agenta który zamontuje mi el. szyby z tyłu, będzie prawie jak sedan! : D
-
doczytaj co napisałem... są 2 typy przełączników zespolonych. Jeden na taśmę (z airbagiem) a drugi z takim bolcem wystającym ze sprężynką. jeżeli masz kierę inną niż z airbagiem to potrzebujesz tego ze sprężyną nic prostszego
-
doczytaj co
napisałem... są 2 typy przełączników zespolonych. Jeden na taśmę (z airbagiem) a
drugi z takim bolcem wystającym ze sprężynką. jeżeli masz kierę inną niż z airbagiem
to potrzebujesz tego ze sprężyną nic prostszegomiałbyć moze fotke takiego?
http://moto.allegro.pl/listing.php/search?sg=0&category=3&string=przełącznik+zespolony+swift
albo sam masz i chcesz sie podzielic