[moje auto] Suzuki Swift GLX 1.3 mk4 5d - Suzi
-
No z silnikiem z
GTI wyciągnąć 200 km/h to żaden problem...raczej problem, jak każde auto o małej pojemności od 160 się męczy ... niestety ... co innego lekko wzmocniony
to wam tez od 150 w
gore zaczyna sie trzasc kierownica co raz konkretniej? ;ale co ? od podmuchów wiatru ? hamowania nagłego ? czy zwykłej prostej jazdy ?
-
raczej problem, jak
każde auto o małej pojemności od 160 się męczy ... niestety ... co innego lekko
wzmocniony
ale co ? od
podmuchów wiatru ? hamowania nagłego ? czy zwykłej prostej jazdy ?kierownica wibruje, przy jeździe prosto
-
kierownica wibruje,
przy jeździe prostonie jeździłeś ostatnio przez jakieś błota czy coś takiego? Sprawdź też czy nie masz bąbli na oponie od wewnętrznej albo zewnętrznej stronie. Ojciec ostatnio miał i mechanik go zrobić na 800 a wystarczyła zmiana opon..
-
kierownica wibruje,
przy jeździe prostoMi tak, ale ja mam 1.0 więc przy 145 km/h to V max powinien być...
-
nie jeździłeś
ostatnio przez jakieś błota czy coś takiego? Sprawdź też czy nie masz bąbli na
oponie od wewnętrznej albo zewnętrznej stronie. Ojciec ostatnio miał i mechanik go
zrobić na 800 a wystarczyła zmiana opon..hm z tylu opony nowe, z przodu nic nie widac, zuzyte w 60-70%, blota raczej nie bylo, czyste
-
to wam tez od 150 w
gore zaczyna sie trzasc kierownica co raz konkretniej? ;dziś wróciłem z zakopca, przy 160 nie tylko kierownicą trzęsło - zamykania licznika tico tak się nie bałem
-
droga musi być idealna, jedna dziurka, coś na drodze i śmierć, ale to nie jest auto na trasy, tylko typowo miejskie, ale ciesze sie ze nie tylko ja tak mam - nie musze myslec ze mam cos zepsute
-
hm z tylu opony
nowe, z przodu nic nie widac, zuzyte w 60-70%, blota raczej nie bylo, czysteNie chodzi mi o błoto na oponach, kiedyś się władowałem swiftem w błoto i miałem je potem na wewnętrznej stronie felg i zawieszeniu i od tego trzęsło strasznie kierownicą. Opony sprawdź lepiej dokładnie od wewnętrznej strony, zdejmij koła i obejrzyj, mogą to być małe bąble a to już może robić swoje, i to będzie jak coś na przednich kołach.
-
zdejme jedno i sprawdze, jeździlem po lasach, zakopalem sie nawet raz, ale 3 tyg temu
-
kierownica wibruje,
przy jeździe prostosprawdź klocki i tarcze + układ prowadzenia.
Opony też mogą być przyczyną - np. kamień zaklinowany w rowkach opony ( raz tak miałem, było bicie na kierownicy dość spore ) -
na tarczach mam bicie, a klocki się kończą ;>
-
Kumpel sobie kupił skode felicje, tą nowszą, waży 950kg, swift 800kg
Czy waga to jest główna przyczyna, czemu w skodzie nie czuć tak dziur? Tzn przejeżdża czysto, nie podskakuje itp, nie czuć ich tak (zbieżność itp mam w porządku), tylko zastanawiam od czego to zależy
-
Kumpel sobie kupił
skode felicje, tą nowszą, waży 950kg, swift 800kg
Czy waga to jest
główna przyczyna, czemu w skodzie nie czuć tak dziur? Tzn przejeżdża czysto, nie
podskakuje itp, nie czuć ich tak (zbieżność itp mam w porządku), tylko zastanawiam
od czego to zależyW Swifcie masz z "natury" twarde zawieszenie, a w Felicii takiej bardziej "kanapowe"...
-
W Swifcie masz z
"natury" twarde zawieszenie, a w Felicii takiej bardziej "kanapowe"...no jest fakt nieco twardsze, ale co ja z tego mam na dobre? ; |
moze da sie to jakoś zalagodzić -
ale co ja z tego mam na dobre? ; |
To że jak kolega już wypada z zakrętu Ty jedziesz dalej...
moze da sie to
jakoś zalagodzićMniejsze felgi, wyższy profil opony...
-
To że jak kolega
już wypada z zakrętu Ty jedziesz dalej...
Mniejsze felgi,
wyższy profil opony...no na noc jade na trase warszawa - hel i zastanawiam się czy cisnienie 2.0 jest dobre, w aucie kierowca + bagaz+ pasazerowie = 500kg
-
no na noc jade na
trase warszawa - hel i zastanawiam się czy cisnienie 2.0 jest dobre, w aucie
kierowca + bagaz+ pasazerowie = 500kgJak chcesz trochę zmniejszyć sobie spalanie to możesz dać 2,2, ale wiedz, że opona która długo się toczy rozgrzewa się, a w raz z rozgrzewaniem ciśnienie w oponie rośnie... Skoczy Ci może do jakichś 2,3/2,4... Czyli do takiego stanu z jakim ja jeżdżę na co dzień...
-
Jak chcesz trochę
zmniejszyć sobie spalanie to możesz dać 2,2, ale wiedz, że opona która długo się
toczy rozgrzewa się, a w raz z rozgrzewaniem ciśnienie w oponie rośnie... Skoczy
Ci może do jakichś 2,3/2,4... Czyli do takiego stanu z jakim ja jeżdżę na co
dzień...i jaka to moze byc roznica w spalaniu? bo jak mniej niż te 0,3l/100km to nie ma co sobie na tą chwile glowy zawracac chyba ;P
-
i jaka to moze byc
roznica w spalaniu? bo jak mniej niż te 0,3l/100km to nie ma co sobie na tą chwile
glowy zawracac chyba ;PA bo ja wiem jaka? Jeżdżę tak już długo, więc dla mnie spala teraz normalnie...
Zresztą 0,3l/100km to nie mało, bo jadąc w dwie strony zaoszczędzisz prawie 3 litry... I to tylko przez to, że trochę podpompujesz opony... -
A bo ja wiem jaka?
Jeżdżę tak już długo, więc dla mnie spala teraz normalnie...
Zresztą 0,3l/100km
to nie mało, bo jadąc w dwie strony zaoszczędzisz prawie 3 litry... I to tylko
przez to, że trochę podpompujesz opony...no masz racje, a za zaoszczędzone pieniądze będzie na hot-dogi na bp