[ moje auto ] Suzuki Swift GL 1.0 5d mk2 1989r.
-
Podjedź do serwisu
LPG, zrób regulację, zmień filtr i objawy powinny zniknąć, jak nie to świece + kable
WN trzeba zmienić prawdopodobnie.A może sonde lambda jeszcze trzeba zmienić?
-
Regulacja na pewno nie zaszkodzi, nie jest to drogi zabieg a może pomóc (najtańsza opcja). Świece przy gazie trzeba zmieniać często a jeśli kable są stare to też pasuje zmienić, bo właśnie takie objawy są możliwe przy tych elementach na LPG szczególnie. Zresztą, dobry "gaziorz" powie co i jak
To najbardziej typowe moim zdaniem, co do sondy...nie miałem do czynienia z takim problemem więc się nie wypowiem
-
tzn z regulacją zgadzam się, że bankowo nie zaszkodzi a napisałem o sondzie bo pamiętam, że jak ojciec miał zagazowany samochód jeszcze to właśnie takie cuda się działy jak sonda padła, ale ja się nie znam i za krótko na forum jestem więc niech się lepiej wypowiedzą chłopaki co mają zagazowane swifty
-
Na diagnostykę i do gazownika podjadę w środę bo mam wolne, filtr gazu wymienię sobie jutro i zobaczymy, sondę raczej ja sam wykluczam bo w 2 swifcie nie mam jej z pół roku i nic podobnego się nie dzieje, no zobaczymy a tym czasem wrzucam kilka fotek i tylko z zewnątrz bo nie miałem kiedy środka posprzątać:P:/
P.S.
Mam 3 świece nówki sztuki więc może i jutro je też zmienie.
-
E no tył jest taki jaki powinien być to co Ci nie pasuje
-
jesli masz instalke II gen to sterownik zczytuje dane z sondy lambda i musi być ona sprawna. Gazownik Ci ją sprawdzi miernikiem bez problemu.
-
Tylne lampy są od mk2
Jeśli telepie przy hamowaniu to na bank krzywa tarcza/tarcze z przodu. Zdejmij koło i pomierz sobie suwmiarką grubość tarcz, bo mogą być na granicy zużycia i łatwiej wtedy się wichrują. Gość też mógł wjechać w kałużę na rozgrzanych tarczach i się zwichrowały. Ja mam tarcze kiepskiej firmy i też zaczynają telepać...
Co do strzałów na gazie to wymień przede wszystkim świece - koszt niewielki a na gazie i tak się przyda, jak nie pomoże to sprawdź sondę. wymiana świec pozwoli też sprawdzić czy silnik nie spala oleju. Kiedyś w Polonezie na LPG jak silnik brał olej jedna świeca się zakleiła nagarem z oleju i zmostkowała - silnik strzelał jak zły
A co do przerejestrowania to tablice mogą zostać, zapłacisz tylko za nowy dowód rejestracyjny - coś ok. 80 zł (w moim WK)
-
widzę że nawet rudej nie zawiele jak na te 22 lata to tylko się cieszyć
-
widzę że nawet
rudej nie zawiele jak na te 22 lata to tylko się cieszyćBo doły drzwi zamalowane na czarno
-
E no tył jest taki
jaki powinien być to co Ci nie pasujeWszystko pasuje tylko z mk3 światła mi się bardziej podobają
jesli masz instalke II gen to sterownik zczytuje dane z sondy lambda i musi być ona sprawna. Gazownik Ci ją sprawdzi miernikiem bez problemu.
Nie wiem jaką mam, ale mam wolną środę więc będę mieć zalatany dzień od stacji diagnostycznej, przez załatwienie sprawy z dziurą w szybie, urząd pracy, gazownika do nie wiem już czego, aaa do wymiany świec i filtra gazu:D
Tylne lampy są od mk2
Jeśli telepie przy hamowaniu to na bank krzywa tarcza/tarcze z przodu. Zdejmij koło i pomierz sobie suwmiarką grubość tarcz, bo mogą być na granicy zużycia i łatwiej wtedy się wichrują. Gość też mógł wjechać w kałużę na rozgrzanych tarczach i się zwichrowały. Ja mam tarcze kiepskiej firmy i też zaczynają telepać...
Co do strzałów na gazie to wymień przede wszystkim świece - koszt niewielki a na gazie i tak się przyda, jak nie pomoże to sprawdź sondę. wymiana świec pozwoli też sprawdzić czy silnik nie spala oleju. Kiedyś w Polonezie na LPG jak silnik brał olej jedna świeca się zakleiła nagarem z oleju i zmostkowała - silnik strzelał jak zły
A co do przerejestrowania to tablice mogą zostać, zapłacisz tylko za nowy dowód rejestracyjny - coś ok. 80 zł (w moim WK)
No to z tarczami od razu mi chyba powie na stacji diagnostycznej?! Ze świecami to tak jak pisałem wyżej dopiero w środę, a z tymi tablicami to się cieszę zawsze 90zł więcej na jakieś części:)
PANOWIE!!! Nie śmiać mi się z dołu malowanego bo zobaczycie:P! Ruda jest, ale nie ma tragedii:)
-
Dobra byłem u diagnosty i nie ma chyba tragedii Po obejrzeniu podłogi zadowolony nie jestem, ale no coż coś tam będzie trzeba spawać, ale mogłem się tego spodziewać.
Co do reszty to moje tarcze są w stanie hmm... Albo nie są w stanie, zardzewiałe całe, krzywe, i w ogóle one jeszcze są? Oprócz tego jeszcze klocki i będzie malina.
Do wymiany jeszcze "tuleje drążka reakcyjnego tył prawa i lewa strona " także tuleje kupię, ale muszę gdzieś sobie to zrobić bo sam nie dam rady...
P.S.
Ktoś mi poleci jakieś tarcze? Bo ZIMMERMANN nie opłaca mi się chyba kupować do 1.0 ?
-
Kolego, nie ma co się załamywać!
Mi 2 min po przeglądzie pękła rura wydechowa.. -.- I mam 2 tyg żeby zespawać podłogi kawałek bo inaczej lipa ale...
Opłaca się! Uwierz, jeszcze w wiele miejsc Cię Suzi zawiezie, nawet nie spostrzeżesz się kiedy... -
P.S.
Ktoś mi poleci
jakieś tarcze? Bo ZIMMERMANN nie opłaca mi się chyba kupować do 1.0 ?Bierz tarcze i klocki Kashiyamy,albo jak to się tam pisze, Brembo od momentu kiedy są klepane w Dąbrowie to to jest szajs
-
A napisz Patryku, jak się jeździ litrówką po przesiadce z 1,6 16V?
-
A napisz Patryku,
jak się jeździ litrówką po przesiadce z 1,6 16V?Nie bądź uszczypliwy:))niestety nie jeździ sie:/ teraz docenie 1.6 jak wsiade:d! Jeszcze nie zdarzylo mi się wyprzedzać nawet mam silnik od 1.6 ale nie bede sie bawil w przekladanie bo nie mam gdzie to kupiłem bo mam taka pracę i tylko na tyle mi pozwala, a docelowo i tak chce gitajca kupić:)
P.S.
Klocki i tarcze kupione, a jutro wymiana:)
-
Nie jestem uszczypliwy, tylko ciekawy...
Skoro masz silnik od 1,6 to znaczy, że Twój 1,6 umarł, czy miałeś do niego zapasowy silnik?
Wcześniej pisałeś, że sedana oddałeś mamie, może daj jej litrówkę - dla kobiety powinno mocy wystarczyć
-
Nie jestem
uszczypliwy, tylko ciekawy...Zartowalem, nie denerwuj się:)
Skoro masz silnik
od 1,6 to znaczy, że Twój 1,6 umarł, czy miałeś do niego zapasowy silnik?Miałem zapas ten co jeździ to nie chwalac go za mocno spisuje się rewelacyjnie:)trasy nad morze czy do Wawy bez jekniec robi.
Wcześniej pisałeś,
że sedana oddałeś mamie, może daj jej litrówkę - dla kobiety powinno mocy wystarczyćMyślałem nad tym, ale jak to z kobietami ona się już tamtym nauczyła i będzie płakać tym bardziej, że w litrze problem z redukcja 3>2 jest, także jakoś sobie poradzę:)
Dzisiaj, albo jutro zaktualizuje temat o kilka fotek i informacji:)
-
Od razu chciałem przeprosić za jakoś i wykonanie fotek, ale niestety nie posiadam aparatu, a telefonu nie kupowałem pod kątem zdjęć:(
1. Spotkanie jeszcze 1.6 16V z kolegą 1.3 GS
2. Kolacja w Mc'Donalds już 1.O z kolegą 1.3
3. Po posprzątaniu środka miałem wrzucić kilka fotek tak więc :
4. Zakupione klocka Kashiyama i tarcze jakieś MaxGear:D
5. Zabawa ze zmianą tarczy i klocków zajęła prawie 4h, a to z tego powodu jak się zaraz okaże stare tarcze nie były chyba od nowości wymieniane, a śruby po zapiekały się tak, że gwinty zostały ukręcone i trzeba było sobie jakoś radzić:/ Oczywiście musiał dojść mały TJUNING malowania zacisków:D
[img]http://thumbnails37.imagebam.com/15202/c8a43f152013277.jpg[/img]
[img]http://thumbnails35.imagebam.com/15202/3a74dc152013474.jpg[/img]
[img]http://thumbnails50.imagebam.com/15202/d58bba152013380.jpg[/img]
[img]http://thumbnails35.imagebam.com/15202/3a74dc152013474.jpg[/img]
[img]http://thumbnails54.imagebam.com/15202/7e999c152013540.jpg[/img]
[img]http://thumbnails42.imagebam.com/15202/5bb687152012277.jpg[/img]Tutaj założone już nowe części
[img]http://thumbnails28.imagebam.com/15202/38062f152013165.jpg[/img]
[img]http://thumbnails24.imagebam.com/15202/776ad1152013591.jpg[/img]Końcówka wydechu była bardzo brudna i przy okazji ją trochę wyczyściłem myślałem że jest MUGENa, ale okazało się że to tylko MONTI
P.S.
Posiadam całą elektrykę z sedana do szyb elektrycznych czy pasowało by wszystko do mk2? Ciężki jest montaż?
-
Daj znać jak się sprawują nowe tarcze z klockami.
-
Daj znać jak się
sprawują nowe tarcze z klockami.Powiem, że jestem zadowolony, a już na pewno niebo a ziemia z tym co było