[moje auto] Manuel, auto z klasą :-)
-
Witam, postanowiłem wreszcie napisać o moim aucie, a dokładniej o tym co z nim robię w tym momencie. Moje autko to Suzuki Swift 1.0 GLS. Jest to wersja MK5 z 2001 roku.
Piszę ten temat dla potomnych na temat swap'u rzadko spotykanego, a mianowicie z silnika 1.0 na 1.6 16V. Każdy się mnie pyta i mówi:
- czemu akurat na 1.6 16V, a nie 1.3 GTI.
- przecież on ma mniej koni
- on ma dłuższą i nie kompatybilną skrzynię z innymi wersjami silnikowymi itp.
A moje zdanie brzmi: "I co z tego?".
- 1.6 ma większy moment obrotowy bo 133Nm od GTI 113 Nm. W dodatku nie przy prawie 5 tyś obrotów jak GTI, a przy 3500
- 9 KM mniej katalogowo od GTI (bo mam silnik G16B w nim o ile dobrze pamiętam), ale się tym nie przejmuję.
- 1600 więc wyższa składka ubezpieczenia... no i ? pracuję, stać mnie na paliwo itp, a nie stać mnie dać 150 zł więcej na ubezpieczenie na rok ?
- dłuższa skrzynia... nie jestem fanem ścigania się po mieście, a wydaje mi się że autko mocy będzie i tak miało wystarczająco na taką wagę. Jeżdżę często do domu zatem w trasach ciszej w aucie będzie przy wyższych prędkościach.
- w dodatku chciałem zrobić coś innego, mieć coś innego, co rzadko można spotkać na ulicach
dlatego pomyślałem "czemu nie?" i tak zacząłem realizować mój plan
Poniżej opiszę z czym to się je (czyli swap) i nie będę opisywał moich rozterek ile co mi zajęło tylko co należy zrobić aby 1.6 16V wszedł do 1.0 i pasowało wszystko
Uznałem, że najrozsądniej będzie kupić całe auto aby nie mieć potem żadnego zaskoczenia, że jakieś części nie pasują ze sobą
Zaczynamy na temat różnic jakie są w poszczególnych modelach:
MOCOWANIE SILNIKA
Silnik wraz ze skrzynią biegów mocowany jest w 3 miejsach: przy prawym reflektorze obok pompy wspomagania (jeżeli ktoś posiada), na ścianie grodziowej za silnikiem oraz od strony skrzyni biegów pod akumulatorem. Dodatkowo aby silnik nie bujał się przód-tył zastosowany jest drążek obok drążka skrzyni biegów zamocowany do skrzyni i karoserii w miejscu lewarka.
Silnik 1.6 wraz ze skrzynią biegów posiada 4 bezpośrednie mocowania do karoserii auta. Za prawym reflektorem, na ścianie grodziowej, pod akumulatorem oraz w tunelu w którym idzie tłumik.
Podobieństwa ? niestety okazało się, że jest tylko jedno.- jedno mocowanie silnika może zostać wykorzystane podczas swapa bezpośrednio. Mowa tu o mocowaniu za prawym reflektorem. Jest w tym samym miejscu 1.01.6.
- mocowanie na ścianie grodziowej należy przesunąć w lewą stronę patrząc od przodu auta. Pojawiają się pytania ... "ale o ile trzeba?" już odpowiadam... karoseria jest tak fajnie skonstruowana że ma miejsce zaznaczone gdzie mocowanie powinno być przykręcone na dolnej śrubie do karoserii (oczywiście miejsce gdzie śruba powinna wchodzić jest zaślepione i bez gwintu - ale jest!!!!). przykładając równo i pionowo mocowanie jesteśmy w stanie określić miejsce położenia górnego otworu mocowania. (co i jak zrobiłem napiszę potem)
- trzecie mocowanie (pod akumulatorem) niestety też nie jest na swoim miejscu - przesunąć należy je w stronę przodu auta o jakieś 3-4 cm (wyniknie samo po zamocowaniu silnika na 2 pierwszych mocowaniach)
- czwarte mocowanie powstrzymuje silnik od bujania się i znajduje się w tunelu. nie ma żadnych oznaczeń, lecz miejsce jego okaże się po wykonaniu wcześniejszych mocowań.
ZMIANA BIEGÓW
W porównaniu do poprzednich modeli (z silnikiem 1.0 oraz 1.3) modele z silnikiem 1.6 mają zmianę biegów nie za pomocą drążka, a za pomocą cięgien. Niektórzy zachwalają, niektórzy mówią że to źle itp. Mnie obojętne (byle by działało). cięgna przeciągnięte są przez otwór w ścianie grodziowej i dochodzą do skrzyni biegów na jej górnej powierzchni.
Mocowanie lewarka polega na dospawaniu 4 śrub do karoserii od wewnątrz autka.SPRZĘGŁO
Kolejna różnica stworzona jedynie w swiftach z silnikiem 1.6. Jest w nich sprzęgło hydrauliczne. zamiast prostego rozwiązania czyli linki, japończycy uznali że dadzą hydrauliczne. pompa i zbiorniczek przy pedałach i cylinderek porusza dżwignię którą standardowo porusza się za pomocą linki
Oczywiście karoseria nie posiada otworu na pompkę hydrauliczną sprzęgłaPEDAŁY
Niestety, sprzęgło hydrauliczne pociąga za sobą także zmianę pedałów. Pedał od gazu jest identyczny, za to hamulca krzywizną itp. sprzęgła ? wiadomo
Okazuje się, że pedały nijak pasują do budy bez przeróbek. Należy przesunąć je w lewą strąnę patrząc od strony kierowcy. inaczej hamulec będzie za blisko gazu.POMPA HAMULCOWA
Nie wiem czy jest wydajniejsza. Inaczej wygląda, ale uznałem, że nie będę ryzykował ... przełożyłem z 1.6 (oczywiście przesunąć trzeba ją)PÓŁOSIE
Półosie w mk5 1.0 mają inną średnicę wielowypustu przegubu zewnętrznego niż 1.6 i jak wiadomo inną długość. Co można zrobić ? zwrotnicę, piastę i zaciski przekładamy z 1.6 i wszystko pasuje. (przełożyłem całość razem ze sprężynami i amortyzatorami)KOMPUTER I WIĄZKA
Było by duże prawdopodobieństwo, że może i dało by radę odpalić silnik i jeździć na komputerze z 1.0 lecz pojawiło się pewne ALE!!!
Sterowanie silnikiem krokowym jest inne. w mk4 i mk5 monowtryskach zamiast stosować krokowca na podciśnienie itp zastosowano elektryczny i to zmieniło postać rzeczy we wszystkim. Rozwiązanie ? Przełożyć calutką wizkę z komputerem z 1.6SONDA LAMBDA
W moim 1.0 są 2 sondy lambda 4 przewodowe, a w 1.6 jest jedna jednoprzewodowa. Wyciągając silnik złamała mi się niestety, zatem w jej miejsce ląduje 4pzewodowa.UKŁAD WYDECHOWY
Poza kolektorem składa się z 3 odcinków (u mnie). pierwszy pozostaje, drugi należy skrócić o ok 3-4 cm, trzeci (tłumik końcowy) dorobić sobie bo tłumik z 1.0 ma za małą średnicę wlotu (będzie zamulał), a z 1.6 jest za długi.UKŁAD DOLOTOWY
Miałem wrażenie że srednica jest odrobinkę większa, zatem wymieniłem puszkę rezonansową i plastikową rurę na tą z 1.6WSPOMAGANIE KIEROWNICY
Pasuje. na innych otworach, ale opcjonalnie pasuje i można montować. Wtyczka w wiązce elektrycznej także się znajdzie do pompyPOMPA PALIWA
Także byłem zdziwiony, lecz pompa paliwa (wg katalogu EPC) ww obu przypadkach jest taka sama, a różnica wynika tylko we wtyczcei odechciało mi się pisać narazie... potem poprę to zdj itp i coś jeszcze napiszę. pozdrawiam
-
a ja bije brawa za swapa na 1.6 Wydaje się mniej problemowym silnikiem i bardziej "normalnym" z przyzwoitą mocą Przesiadka z litrówki do 95km 1.6 to bedzie calkiem ciekawe doznanie
sedan jest dużo cieższy od hatch'a?
-
wg katalogu
Masa własna samochodu [kg]
1.0__________________760-785
1.6___________________885 -
No to masz teraz 42 KM więcej i ok. 100 kg masy mniej. No chyba, że nie zamontujesz z powrotem wszystkiego co było w litrówce to może dolecisz do 150 kg...
-
No i brawo ! takie podejście uwielbiam- zrobić coś wyjątkowego,coś innego jestem ciekaw całego wozu, zdjęć i dalszych informacji
-
No to masz teraz 42
KM więcej i ok. 100 kg masy mniej.silnik z 1.6 jest cięższy ... więc nie jest tak różowo
-
wreszcie po 2.5 miesiąca silnik wydał swój pierwszy dźwięk na razie bez tłumika tylko kolektor i jeszcze nie jeździłem z tym silnikiem
To co mnie zaskoczyło... mimo zamocowania tylko na 3/4 poduszkach... silnik nawet nie drgnął... prawie żadnego drżenia karoserii... jestem w wniebowzięty bo 1.0 to trzęsło
a tak wyglądają moje mocowania glosników za boczkami w 3d. od dawna je mam, ale nie mialem okazji boczków sciagać
ktoś kiedyś robił coś podobnego, ja też tak postanowiłem zrobić. mam jedynie troche za nisko je zamocowane w stosunku do otworów w boczkach:P -
te głosniczki jakies super i dobrej jakości nie sa widze
bylo trzeba zainwestowac i kupić jakies JBL czy magnaty + na tylna klape 2 (najlepiej JBL) 2drozne 200mm i juz by jako tako gralo przy dobrym radyjku
-
Fajny pomysl z tym 1.6 w 3d, do codziennej jazdy na pewno lepszy niz g13b
-
wiesz... walały mi się po garażu 2 głośniczki. robiłem ściankę z myslą żeby zasłonić nadkole bo jak się jechało w mokre dni to straszny szum słuchać. uznałem zatem że nie przeszkadza wsadzić jakieś głośniki, które nie muszą być dobre. Nie ma sensu inwestować w zestaw dobry do swifta wg mnie
mam pioneera keh-p24rds. dla mnie wystarczający. mam półkę z zaślepionymi otworami, ale wgnie w półce nie gra fajnie, dlatego sobie tak zrobiłem
-
Fajny pomysl z tym
1.6 w 3d, do codziennej jazdy na pewno lepszy niz g13bNie wiem niby w czym bo GTi jak dla mnie się pięknie zbiera od samego dołu (po moich modach to i diesle wymiękają) ale OK - 1.6 to zawsze będzie coś nowego tylko z modyfikacjami to nie ma przyszłości wielkiej chyba.
-
Nie ma sensu inwestować w zestaw
dobry do swifta wg mnieZa to jest sens swapy robić i inne cuda mimo, że i tak prędzej czy później (raczej prędzej) swifta rdza zeżre i wyląduje na złomie. Głośniki zawsze można wyjąć i włożyć do czegoś innego, tego typu akcesoria są dużo bardziej przyszłościowe
mam półkę z zaślepionymi otworami, ale wgnie w
półce nie gra fajnie, dlatego sobie tak zrobiłemMasz szczęscie inaczej przyszedł by Hellsin i na Ciebie nakrzyczał
-
obadałem moją budę i dobrze się trzyma, zatem czemu by nie zrobić sobie czegoś szalonego ... takie moje "widzi mi się" ?
Mogłem zmienić samochod, ale lubię swifta. chciałem też mieć coś "innego".
heh jak kto woli, wiadomo.
-
Za to jest sens
swapy robić i inne cuda mimo, że i tak prędzej czy później (raczej prędzej) swifta
rdza zeżre i wyląduje na złomie.jak później to się opłaca
Masz szczęscie
inaczej przyszedł by Hellsin i na Ciebie nakrzyczałoj tam, oj tam niech żyją dalej w przekonaniu że to gra
-
Nie wiem niby w
czym bo GTi jak dla mnie się pięknie zbiera od samego dołuTo pomysl jak fajnie zbiera sie z dolu 1.6 ktore ma 20Nm (to 15% !) wiecej 2000 obrotow nizej
(po moich modach to i
diesle wymiękają) ale OK - 1.6 to zawsze będzie coś nowego tylko z modyfikacjami to
nie ma przyszłości wielkiej chyba.Wiadomo, ze do modow i szybkiej jazdy duuuuzo lzejsze aluminiowe, wysoko-obrotowe DOHC jest 100x lepsze, ale bez modow do codziennej jazdy wedlug mnie 1.6 bedzie sporo przyjemniejszy Jak na moj gust to seria GTi zmeczona 20 latami katowania moze nawet zebrac baty od 1.6... Co nie zmienia faktu, ze i tak wolalbym GTi, ale podoba mi sie pomysl 1.6 w 3d Cos innego i chyba nikt 1.6 nie dlubal...
-
Cos innego i chyba nikt 1.6 nie dlubal...
Ciekawe co by wyszło jakby zdłubał...
-
Wystarczy głowica od GTi u już jakieś 125 kuni potrafi wypluć.
Pomysł jest nietuzinkowy, wykonanie jak widać nie liche, możecie sobie psioczyć ale to zawsze będzie niespotykane i "ciche" auto. Ja poszedłem na łatwiznę i został umieszczony 19 letni 1.3 GTi do 10 letniej budy i co się okazuje, nadal dobrze ciągnie mimo zaawansowanego wieku, swift owszem, może i jest zgnilizną ale przynajmniej dla mnie ma duszę, codziennie dostarcza mi mnóstwo frajdy z jazdy oraz bardzo cieszę się, że mogę zadbać o niego.
-
Wystarczy głowica
od GTi u już jakieś 125 kuni potrafi wypluć.tia, tak to tylko w erze
-
http://autospeed.com/cms/title_Head-Start/A_110289/article.html
Szczątkowe info -
Wystarczy głowica
od GTi u już jakieś 125 kuni potrafi wypluć.Ta i chyba jeszcze twin turbo do tego
Nie no może ze 110...Pomysł jest
nietuzinkowy, wykonanie jak widać nie liche, możecie sobie psioczyć ale to zawsze
będzie niespotykane i "ciche" auto. Ja poszedłem na łatwiznę i został umieszczony 19
letni 1.3 GTi do 10 letniej budy i co się okazuje, nadal dobrze ciągnie mimo
zaawansowanego wieku, swift owszem, może i jest zgnilizną ale przynajmniej dla mnie
ma duszę, codziennie dostarcza mi mnóstwo frajdy z jazdy oraz bardzo cieszę się, że
mogę zadbać o niego.19 letnie są najlepsze
Wyciąłbyś tyle podłogi żeby foteli nie było do czego przykręcić to byś się tak nie cieszył . Niewątpliwie ma duszę i tupet żeby ciągle łapska po pieniądze wyciągać a frajdy dostarcza co nie miara jeśli się nie myśli o tym że w razie czego strefa zgniotu jest w okolicach tylnej kanapy (tak se narzekam bo prosiłem żeby nie rdzewiał a ten wredny samochód na złość mi robi )Sam rozważałem czy by dołu 1.6 nie wrzucić ale chyba za drętwy do modów jest no i jakieś mocniejsze sprzęgło skąd wziąć