[moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33
-
Dziś rano w wieku 3 lat i 9 miesięcy "umarł" akumulator marki Sznajder. W związku z tym maksymalnie do piątku mam zamiar zakupić nowy akumulator. Chciałbym, aby jak najwięcej osób zdecydowało się wziąć udział w mojej ankiecie , gdyż wtedy będę miał jako taki pogląd na całą sytuację...
Wszystkim głosującym z góry dziękuję. -
tylko Centra, qr** tylko Centra, why ? - bo Centra
przepraszam, nie mogłem się powstrzymać
-
No i jednak nie kupiłem Centry... Wszystko rozbiło się o to, że okazało się iż Centra ma moc rozruchową 240A, a ja w swoim starym Sznajderze miałem 280A, więc nie będę kupował aku z mniejszą mocą rozruchową(trochę bez sensu by to było)... No i w nowym mam + 5Ah względem starego...
Dlatego oświadczam wszem i wobec, że stałem się dziś właścicielem akumulatora marki Bosch S4 Silver 40Ah 330A... -
Dlatego oświadczam
wszem i wobec, że stałem się dziś właścicielem akumulatora marki Bosch S4 Silver
40Ah 330A...nie wiem czy mogłeś wybrać bardziej awaryjny akumulator ... z boscha to została już tylko nazwa , niestety co do centry tez jest wiele zastrzeżeń -takie czasy że wszystko produkowane jest tanim kosztem.
-
nie wiem czy mogłeś
wybrać bardziej awaryjny akumulator ... z boscha to została już tylko nazwa ,
niestety co do centry tez jest wiele zastrzeżeń -takie czasy że wszystko produkowane
jest tanim kosztem.Pożyjemy, zobaczymy... Raczej gorszego niż miałem nie będę miał...
-
Witam!
Rowniez posiadam Swifta 1.0 z 98r i mam pytanie dotyczace stabilizatora przedniego.
Moim zdaniem samochod na 165/60/14 Marshall Matrac XM trzyma sie wrecz znakomicie, nigdy nie mialem powaznego poslizgu biorac udzial nawet w KJS. Jednak jesli mozna podniesc latwo przyczepnosc jeszcze bardziej, pomyslalem, ze warto zamontowac ten stabilizator.
Do rzeczy:
1. Czy montowac staba od 1.3?
2. Jesli tak to czy rocznik gra role?
3. Czy naprawde jest to 'plug&play', czy trzeba jednak cos przerabiac?
4. Jesli auto nie ma go fabrycznie, czy nie przelozy to sie na nadmierne zuzycie innych czesci?Majac 1.0 nie ma szans na prostej, wiec trzeba nadrabiac na zakretach
Pozdrawiam!
-
1. 1.3 lub 1.6. litrówki nie miały.
2. Nie mierzyłem, ale: mk3 ma podobno odrobinę grubszy stab niż mk2
3. Plug & play
4. Nic się nadmiernie nie zużyje. -
Dzieki!
czyli najlepiej szukac od mk4 sedana lub 1.3?
http://allegro.pl/stabilizator-suzuki-swift-95-i2161656326.html
http://allegro.pl/suzuki-swift-sedan-mk3-drazek-stabilizatora-przod-i2111264730.html
te są odpowiednie?
-
czemu sie na mk4 uparłeś. wg mnie nawet roznicy nie poczujesz pomiedzy grubszyma chudszym skoro wg ciebie teraz masz dobrze. wiec szukaj jakiegokolwiek mniejsza o to czy sedan czy hatchback. ma być silnik 1.3 lub 1.6 w budzie
a jak coś to szukaj takiego zeby miał juz mocowania bo po co dorabiać i sie meczyc (czyli guma plus zakrzywione mocowanie x2)
-
Jako że przyszła wiosenna pora(chociaż może jeszcze do końca tego nie widać) to przyszedł czas najwyższy na początek inwestycji w Suzka!
Dziś zakupiłem tłumik środkowy i końcowy. Stary już się sypie i lada dzień urwie się rura za tłumikiem środkowym, a że na początku kwietnia Suzek idzie na całkowitą odnowę blach(wstawianie nowych progów, wstawienie nowego pasa przedniego oraz zabezpieczanie antykorozyjne całego podwozia) to przy okazji zostanie mu wymieniony ten kawałek wydechu.Nowy tłumik środkowy i końcowy:
Oraz nowa pompa wody(przy wymianie simeringu górnego w lutym mechanik powiedział, że zaczyna cieknąć, więc ją wymienię dla spokoju):
I to dopiero początek inwestycji...
-
Ciąg dalszy zbierania części do wymiany:
Tarcze hamulcowe ATE:
Klocki hamulcowe RAICAM:
Szczęki hamulcowe KAGER:
Niestety od jakiegoś czasu Suzek zaczął więcej palić i na razie nie wiem gdzie leży przyczyna. Normalnie palił w granicach 6,2-6,5l/100km(niezależnie czy miasto czy trasa), a od kilku miesięcy wychodzi poza siódemkę(7,2-7,3l/100km)... Wczoraj znajomy próbował podłączyć go pod kompa, ale Suzek nie chciał współpracować. Jedyne co pozostaje to wybłyskać kody błędów...
-
-
Dziś wreszcie
odebrałem Suzka od mechaników ze zrobionymi progami i wymienioną belką pod
chłodnicą. Teraz mogę jeździć po wszystkich największych kałużach i nie bać
się, że będę miał bajoro pod chodniczkiem...
A jutro cel
Gostynin i upgrade Suzka!Co tam będziecie z Manuelem modzić
-
Co tam będziecie z
Manuelem modzićNo wymieniliśmy klocki, tarcze i szczęki hamulcowe. Poza tym pompę wody i założyliśmy lotkę! No i jeszcze Karol ustawił mi TPS'a, bo był minimalnie źle ustawiony... Mam nadzieję, że to on był odpowiedzialny za to nieco wyższe spalanie w ostatnim czasie.
Jeszcze raz wielkie dzięki Karol!
-
No wymieniliśmy
klocki, tarcze i szczęki hamulcowe. Poza tym pompę wody i założyliśmy lotkę!
No i jeszcze Karol ustawił mi TPS'a, bo był minimalnie źle ustawiony...
Mam nadzieję, że to on był odpowiedzialny za to nieco wyższe spalanie w ostatnim
czasie.
Jeszcze raz
wielkie dzięki Karol!Dawaj foty z lotką
-
ochydna lotka... ale ja się nie znam
-
nie nie... ta z gs'a. ... cultusowa fajna jest