[moje auto] Suzuki Swift GTi mk2 1990r dedykowany by MKV
-
Bo to odlewy a Pipery chyba trzeba wysłać do przeróbki.
A to problem? Mam na półce z 5 kompletów. Za obiecaną deskę oddałbym jeden wraz z przesyłką do piperów. -
A to problem? Mam
na półce z 5 kompletów. Za obiecaną deskę oddałbym jeden wraz z przesyłką do
piperów.O tej desce to nawet zapomniałem - leży do spakowania. Walki seryjne to i ja mam chyba że dwa komplety ale chodziło mi o to, że mam Światka i zobaczę co z tego się da wyciągnąć.
-
Bo to odlewy a
Pipery chyba trzeba wysłać do przeróbki.odlew czy przeróbka, ważne że trzymają się norm i nikt nie narzeka.
-
odlew czy
przeróbka, ważne że trzymają się norm i nikt nie narzeka.Ale wiesz o tym ze słyszenia czy masz takie sam?
Co więcej do wałków SSBP285 potrzebna jest zmiana popychaczy a mechaniczne. Tylk onajsłabsze SSBP270H pójdą na hydraulice. CatCams ma nieco szersza ofertę pod hydraulikę bo aż 5 modeli mógłbym użyć... 2 na seryjnym silniku i kolejne trzy po wymianie sprężynek i talerzyków... sprężynki CatCams mam zamontowane więc tylko talerzyki bym musiał dokupić... -
Czekaj...
1800 za ustawienie badziewiastych walkow kosztujacych 1500 daje... 3300.
Ustawienie "cywilizowanych" walkow to jakies 400zl i pewnosc jest minimum 5 razy wieksza ze bedzie dobrze. To daje 2900zl. W warszawie ktos to podstroi na bank za 300zl. -
zadzwoń zapytaj do proTURBO lokalizacja Siedlce, 86km na wschód od wawy.... proTURBO
-
CatCams ma nieco szersza ofertę pod hydraulikę bo aż 5 modeli
mógłbym użyć... 2 na seryjnym silniku i kolejne trzy po wymianie sprężynek i
talerzyków... sprężynki CatCams mam zamontowane więc tylko talerzyki bym musiał
dokupić...
Te wałki, które pracują na zmienionych talerzykach i sprężynkach są bardzo wysokie jak na hydraulikę. Poza tym motor ma dużo słabszy dół, a jeśli chcesz wyciągnąć ich potencjał, trzeba przesunąć odcinkę do góry. Tylko, wtedy może się okazać, że jednak hydraulika nie da rady i urwie zawór. Żeby się tak nie stało, musisz mieć w idealnym stanie pompę, dół silnika, a przede wszystkim popychacze i otwory na popychacze w głowicy.
Raczej polecam 6700604 czyli te mocniejsze pod standardowe sprężynki i talerzyki. Silnik ma dużo mocniejszy dół i po wystrojeniu jeździ bardzo przyjemnie. Do tego, jeśli zrobisz porządnie głowicę, kolektory i przepustnicę, to powinno się nastrugać dużo koniów.
Ale jeśli chciałbyś te mocniejsze, to sprężynki i talerzyki leżą u mnie na regale za połowę ceny. Stan idealny. -
Dokladnie - generalnie jak ktos chce dlugo jezdzic i bezawaryjnie tolepiej odpuscic ostre walki na rzecz czegos o szerokim zakresie pracy i nie wymaga wymiany polowy silnika
Nie wspomne o przelozeniach skrzyni - tu juz w serii jest bieda, a co dopiero przy walkach 270... -
Te wałki, które
pracują na zmienionych talerzykach i sprężynkach są bardzo wysokie jak na
hydraulikę. Poza tym motor ma dużo słabszy dół, a jeśli chcesz wyciągnąć ich
potencjał, trzeba przesunąć odcinkę do góry. Tylko, wtedy może się okazać, że jednak
hydraulika nie da rady i urwie zawór. Żeby się tak nie stało, musisz mieć w idealnym
stanie pompę, dół silnika, a przede wszystkim popychacze i otwory na popychacze w
głowicy.
Raczej polecam
6700604 czyli te mocniejsze pod standardowe sprężynki i talerzyki. Silnik ma dużo
mocniejszy dół i po wystrojeniu jeździ bardzo przyjemnie. Do tego, jeśli zrobisz
porządnie głowicę, kolektory i przepustnicę, to powinno się nastrugać dużo koniów.
Ale jeśli chciałbyś
te mocniejsze, to sprężynki i talerzyki leżą u mnie na regale za połowę ceny. Stan
idealny.Odcinka na 8200,pompa nowa, tłoki nowe nadwymiarowe, cylindry hodowane, dół silnika w komplecie wyważony, w głowicy wszystko nowe a głowica kompletnie obrobiona dopasowana dokładnie do kolektorów, przepustnica wróciłem do serii bo na przepływce jestem.
W Warszawie samo strojenie mapy za 500zl to mało a ja walki chce wiedzieć jak dobrze ustawić.
Jakbym miał CatCamsy kupować to conajmniej rrok musi to wszystko poczekać niestety... Chyba ze świata by się sprzedały w dobrej cenie to może wcześniej.
S te talerzyki CatCams właśnie masz na sprzedaż? -
Talerzyki i sprężynki. Komplet catcamsa - do wszystkich ichnich swiftowych wałków wymagających innych talerzyków i sprężynek.
Do wysokich wałków sprawdź jeszcze średnicę otworów na popychacze, średnicę popychaczy oraz średnicę czopów wałków i ich otworów w głowicy. Chodzi o to, żeby tam nie było strat ciśnienia, bo jak popychacze będą miały za małe ciśnienie oleju, to może się urwać grzybek któregoś zaworu, a wtedy masz po motorze.
-
Talerzyki i
sprężynki. Komplet catcamsa - do wszystkich ichnich swiftowych wałków wymagających
innych talerzyków i sprężynek.
Do wysokich wałków
sprawdź jeszcze średnicę otworów na popychacze, średnicę popychaczy oraz średnicę
czopów wałków i ich otworów w głowicy. Chodzi o to, żeby tam nie było strat
ciśnienia, bo jak popychacze będą miały za małe ciśnienie oleju, to może się urwać
grzybek któregoś zaworu, a wtedy masz po motorze.Tylko ja mam komplet sprężynek wiec same talerzyki by mnie interesowały.
-
Po 9 miesiącach pora było rodzić - Swift gotowy i odebrany :-)
-
Po 9 miesiącach
pora było rodzić - Swift gotowy i odebrany :-)piękny ten przód, szkoda że nie na amber, ale co kto lubi czyli zderzak z Mk II GTi + góra Mk IV jest guuuucio :]
-
Byłem sceptyczny co do wyglądu przodu, ale zwracam honor i muszę przyznać, że jest elegancko
-
Po odbiorze ujawnił się mały problem w elektryce a mianowicie wskaźnik temperatury szaleje a wskaźnik paliwa pokazuje codziennie inne wartości - jednego dnia pokazywał bak prawie pusty a drugiego w 3/4 pełny. Wskaźnik temperatury raz podczas jazdy dynamicznie latał od połowy do samej góry skali a na postoju spadał błyskawicznie do właściwego położenia natomiast wczoraj podczas krótkiej jazdy cały czas był wychylony maksymalnie na max... gdzieś jakieś zwarcie jest czy co?
Podobno wskaźnik temperatury działał dobrze ale ostatniego dnia podłączyliśmy dodatkowy zewnętrzny czujnik AutoGauge (stepper motor peak) do nowego zegara i ten działa dobrze. Na adapterze do czujnika na przewodzie z płynem chłodniczym przykręca się śrubką masę - czy to ona może powodować coś takiego?
W instrukcji opisane jest, że podłącza się tam masę silnika - u mnie jest pociągnięty kabelek od tego adaptera do nadwozia. -
Miałem, u mnie problem z masą wystąpił.
-
gdzieś jakieś zwarcie jest czy co?
Według mnie problem z masą. Nie znam Swifta, ale to o czym piszesz jest typowym objawem słabej masy. Ewentualnie ten dodatkowy czujnik "sieje" czymś do nadwozia. Proponuję "na szybko" zrobić dodatkową masę między silnikiem a budą (dowolny gruby kabel z oczkami - przykręć do silnika i gdzieś do nadwozia). Jeżeli problem zniknie - masz winowajcę i możesz sprawdzić punkty masowe, oryginalną masę silnika itp. itd.
-
Po odbiorze ujawnił
się mały problem w elektryce a mianowicie wskaźnik temperatury szaleje a wskaźnik
paliwa pokazuje codziennie inne wartości - jednego dnia pokazywał bak prawie pusty a
drugiego w 3/4 pełny. Wskaźnik temperatury raz podczas jazdy dynamicznie latał od
połowy do samej góry skali a na postoju spadał błyskawicznie do właściwego położenia
natomiast wczoraj podczas krótkiej jazdy cały czas był wychylony maksymalnie na
max... gdzieś jakieś zwarcie jest czy co?
Podobno wskaźnik
temperatury działał dobrze ale ostatniego dnia podłączyliśmy dodatkowy zewnętrzny
czujnik AutoGauge (stepper motor peak) do nowego zegara i ten działa dobrze. Na
adapterze do czujnika na przewodzie z płynem chłodniczym przykręca się śrubką masę -
czy to ona może powodować coś takiego?
W instrukcji
opisane jest, że podłącza się tam masę silnika - u mnie jest pociągnięty kabelek od
tego adaptera do nadwozia.Sprawdź kabelki masowe pod deską rozdzielczą.
-
Sprawdź kabelki masowe pod deską rozdzielczą.
Zaraz jadę do warsztatu to z Marim posprawdzamy co trzeba. Dzięki za podpowiedzi :-)
A właśnie ma ktoś zbędne przednie słupki z GTi mk2?
Moje się gdzieś podziały i mam chwilowo dociętez mk4 ale do tych z mk2 chce przymocować jeden zegar dodatkowy (chyba ten od temperatury plynu) -
Zrób no mu jakąś obszerniejszą sesję i pokaż jak to teraz się prezentuje