[moje auto] Suzuki Swift GTi mk2 1990r dedykowany by MKV
-
Jak będą ok to będziesz wiedział że wystroili Ci auto lipnie i tyle. Od
początku to obstawiam.
Jednak wydaje mi sie, ze auto nie powinno sie tak zachowywac na seryjnych wtryskach i przeplywce. A z czegos wychodzili i zapewne sprawdzali co i jak sie dzieje na "zerowych" mapach.
-
Maciek, weź nie
kombinuj z Promotorami i innymi tjunerami którzy Cię skasują jak za zboże. Wrzuć na
próbę seryjne wałki i seryjne ECU bez deta tak jak koledzy radzą.
2 godzinki roboty a
jak nie chcesz się sam babrać to zrobi Ci to każdy mechanik w cenie +/- takiej jak
za wymianę rozrządu.
Obstawiam, że
skończą się twoje problemy i za jednym zamachem będziesz wiedział że winne są albo
wałki albo strojenie. Wałki mając na wierzchu dokładnie obejrzysz, można też
pomierzyć. Jak będą ok to będziesz wiedział że wystroili Ci auto lipnie i tyle. Od
początku to obstawiam.
Inaczej dalej
będziesz cudował z kabelkami, wtyczkami, zapłonami a i tak nie dojdziesz co się
dzieje.Erde ECU to ja już dawno sprawdzałem i wymieniałem na inne. Z wypiętym Ecumasterem też jeździłem a stroiłem go nie raz więc z tego wszystkiego co napisałeś jedynie wałki mogą yć walnięte no ale przeciecz na nich silnik pracował wczesniej dobrze a wizualnie nie widziałem na nich jakichkolwiek uszkodzeń.
-
Erde ECU to ja już
dawno sprawdzałem i wymieniałem na inne. Z wypiętym Ecumasterem też jeździłem a
stroiłem go nie raz więc z tego wszystkiego co napisałeś jedynie wałki mogą yć
walnięte no ale przeciecz na nich silnik pracował wczesniej dobrze a wizualnie nie
widziałem na nich jakichkolwiek uszkodzeń.Wiadomo, że Golf II to nie Swift GTI, ale opiszę Ci historię "auta do dłubania" mojego starego.
Z dnia na dzień zaczęły się problemy z uruchomieniem auta - jak odpalił to strzelał w gaźnik, czuć z gaźnika było też spalinami i czuć było podmuch. Po zdjęciu pokrywy zaworów "na oko" było ok. Dopiero jak ojciec zdjął wałek to mu się z niego zrobiły dwa Po prostu wałek pękł pod panewką, tak że nie było to widoczne.
U Ciebie tak na pewno nie ma, ale może jakaś krzywka się wytarła i coś jest nie tak z otwarciem zaworów. Zmień te wałki na seryjne jak koledzy radzą
-
U Ciebie tak na
pewno nie ma, ale może jakaś krzywka się wytarła i coś jest nie tak z otwarciem
zaworów. Zmień te wałki na seryjne jak koledzy radząBędę musiał ale wałki oglądałem już i nie było żadnych śladów jakichkolwiek uszkodzeń.
-
Suwmiarka i mikroskop w oczach?
-
Suwmiarka i mikroskop w oczach?
Problem pojawił się dość gwałtownie więc starcie raczej odpada - poza tym było by raczej widoczne bo do takiego efektu jaki jest chyba pół krzywki by musiało się zetrzeć.
Wymienię wałki na seryjne i zobaczymy co będzie - jeśli by się okazały uszkodzone to będzie trzeba je odesłać do Świątka do naprawy... -
Zepsuty walek raczej nie zrobi dziury tylko przy 5500obr, ale w szerszym zakresie.
Ale najlepiej zaczac diagnostyke od silnika w stanie najbardziej zblizonym do serii jak to mozliwe. -
Jak dla mnie to nie wałki. To raczej problem elektryczny i z okolic grodzi silnika. W czasie wyjmowania głowicy po przegrzaniu mechanik nadwyrężył moim zdaniem jakiś kabelek, naderwał lub coś w ten deseń. Możliwe że przejscie jest ale przy obrotach coś drga i nie styka jak trzeba.
Jest jeszcze opcja inna. Jeżeli wyeliminowano wszystko co jest możliwe(awaryjne) to trzeba brać pod uwagę te niemożliwe czyt. te częsci które zostały sprawdzone lub wymienione na nowe.
Ja mam właśnie rozebrana instalacje na czynniki pierwsze.. i znalazłem pare "kwiatków" po poprzednikach jak i z racji wieku instalacji. -
To mi się bardziej prawdopodobne wydaje czyli najlepiej wymienić cala główna wiązkę... W sumie mam druga kompletna a koszt wymiany chyba podobny jak wałków.
-
Czas leci, Swift głównie stoi i rdzewieje... ale mimo tego jeździ jak jeździł. Coraz bardziej wierzę w to, że to główna wiązka, ale ważniejsza jest przekładka do nowej budy - ta jest jeszcze sztywna i jeździ prosto ale po tym co widziałem od spodu to nie wiem jakim cudem tak się dzieje
Ostatnio zobaczyłem fajne zdjęcie na profilu Swift GTi na Facebooku - co myślicie o tym, żeby zamiast czerwonego zrobić srebrnego GTi mk2 z czarnymi elementami?? (chyba na bazie mk5 bo mk4 nie wiem czy były srebrne??)
-
Ostatnio zobaczyłem
fajne zdjęcie na profilu Swift GTi na Facebooku - co myślicie o tym, żeby zamiast
czerwonego zrobić srebrnego GTi mk2 z czarnymi elementami?? (chyba na bazie mk5 bo
mk4 nie wiem czy były srebrne??)ja mam srebrne mk4 5d także były
-
ja mam srebrne mk4 5d także były
No mnie interesują tylko 3d - będę się musiał rozejrzeć bo chyba wygląda całkiem fajnie?? Co myślicie ??
-
No mnie interesują
tylko 3d - będę się musiał rozejrzeć bo chyba wygląda całkiem fajnie?? Co myślicie
??Srebrny z czarno-czerwonym wnętrzem będzie fajny
Fajnie wygląda ten z Ekwadoru - ze srebrnym fajnie kontrastuje ten żółty
-
silnik M13A ?
-
To tak siada latwo, czy trzeba czarowac?
-
Sie zastanawiam właśnie bo do skrzyni to chyba nie specjalnie pasuje p&p.
-
Sie zastanawiam właśnie bo do skrzyni to chyba nie specjalnie pasuje p&p.
Mi chodzi o kolor budy a nie o silnik więc spokój
-
Swift po przeszczepie głównej wiązki elektrycznej - jest wyraźna poprawa w pracy silnika, niejednokrotnie dokręca się do max obrotów ale czasami ciągle staje przy 5500obr/min ale tutaj to już chyba jest wina wystrojenia bo inaczej jest na Ecumasterze i inaczej na "seryjnym" komputerze.
Za kilka dni strojenie z Jarkiem z ECU-Tune.pl i zobaczymy co z tego będzieW międzyczasie poszukiwanie budy do przeszczepu - poszukiwany Swift najlepiej 1.3 w kolorze czerwonym, srebrnym lub ciemnozielonym - mk5 nie wiem nawet czy trzydrzwiowe takie wychodziły z silnikiem 1.3 więc raczej mk4.
-
Swift po
przeszczepie głównej wiązki elektrycznej - jest wyraźna poprawa w pracy silnika,
niejednokrotnie dokręca się do max obrotów ale czasami ciągle staje przy 5500obr/min
ale tutaj to już chyba jest wina wystrojenia bo inaczej jest na Ecumasterze i
inaczej na "seryjnym" komputerze.
Za kilka dni
strojenie z Jarkiem z ECU-Tune.pl i zobaczymy co z tego będzieTo Ty jeszcze żyjesz?! Znaczy Swift...
W międzyczasie
poszukiwanie budy do przeszczepu - poszukiwany Swift najlepiej 1.3 w kolorze
czerwonym, srebrnym lub ciemnozielonym - mk5 nie wiem nawet czy trzydrzwiowe takie
wychodziły z silnikiem 1.3 więc raczej mk4.Ciemnozielone chyba rzeczywiście skończyły się na Mk IV.
-
W międzyczasie
poszukiwanie budy do przeszczepu - poszukiwany Swift najlepiej 1.3 w kolorze
czerwonym, srebrnym lub ciemnozielonym - mk5 nie wiem nawet czy trzydrzwiowe takie
wychodziły z silnikiem 1.3 więc raczej mk4.Może nie 1.3 ale wygląda ładnie.
http://otomoto.pl/suzuki-swift-C33480425.html
No i ten dach