Suzuki Swift GTi - przywracamy go do nowości
-
Jak jest czucie to i technika z czasem przyjdzie
-
Jak jest czucie to
i technika z czasem przyjdzieA u mnie praktycznie lewa noga na hamulcu idzie jak na sprzęgle - do oporu
-
Nie i nigdy się nie
nauczę , jest to po prostu dla mnie niewykonalne , za daleko trzeba tą lewą nogę
ciągnać by hamować ,czucie w hamowaniu lewa nogą jest ale to tylko tylebosh
bo na lewa nozke to sie hamuje prawa
zwlaszcza w swifcie gdzie prawie 1 noga mozna wszystkie pedaly ogarnac
-
To prawda, w ferworze 'walki' na kjs sie zdarzało tylko prawą
-
jako że silnik wciąga olej postanowiłem zmierzyć kompresje.
Silnik od zaklinacza , miał być jak nówka i... jest jak nówka
Na ciepłym silniku każdy gar po 14.3 bara - dodam że mam blosa wiec mógł się nie otworzyć do końca i brakowało troche powietrza ale raczej wynik w normie
na zimnym 14.1
Silnik ma moc , nie dymi , z rana nie puszcza bąka wiec to nadal wina uszczelnienia tego silnika. Strasznie mi moczy prawy wahacz i stabilizator cały , wszystko w oleju włącznie z pompa od wspomagania. Z wałków rorządu nie leci , miska była uszczelniana ale nadal sie poci. Podejrzewam simering na wale , ale żeby aż tak z niego leciało? Bo obudowa rorządu na dole też jest własnie mokra. Latam na valvoline 10w40 , latalem też na 100% orygianlnym motulu 6100 10w10 kupionego w intercarsie za 170zł i było to samo..
G13B ma taka wade konstrukcyjna że leci mu chyba z pod głowicy + uszczelniacz na wale + miska i robi sie sporo. Ale sporo na tyle że wciąga ponad litr od wymiany do wymiany. skrzynia sucha , aparatem nie leci
Silnik jak kupiłem nie brał ani grama oleju i wierze w to co mówil zaklinaczwrc Ale stał kolo 3lat w piwnicy więc uszczelniacze mógł szlak trafić ;/
-
Czy ja wiem mnie tam nigdy olej nie uciekał mimo, że lekko się pociło... Dopiero jak dotknąłem pokrywę zaworów i założyłem na starej uszczelce to zaczęło ubywać + już zmęczony aparat zapłonowy i miedziana podkładka śruby spustowej oleju, ale to nie takie ilości jak u ciebie. Jak dobra uszczelka i poskręcane wszystko odpowiednim momentem żeby ich nie poprzycinać to nic nie powinno ciec, simering na wale może być odkręć skrzynie i wszystko jasne Chcesz mieć wszystko pięknie, ładnie, czysto uszczelnij silnik, zwłaszcza te 3 podstawowe uszczelki wymień.
-
ilosci sa spore bo w lato mialem caly mokry wahacz - CAŁY.. Z czego leci? nikt nie wie bo uszczelniałem silnik który kupiłeś i tak z niego leciało..
Simer od strony skrzyni jest w 90% w dobrym stanie , bo tam jest suchutko . Cyrki są po stronie rorządu.
Dodam że mam odmę puszczoną luźno w atmosferę. Jak zrobi się cieplej to zdejme rozrząd i wymienie ten uszczelniacz na wale + złoże miskę na uszczelkę a nie sylikon .
Na pewno poci się z pod głowicy bo kanały olejowe sa blisko krawędzi. Sprawa musi zostać ogarnięta bo to lekko irytuje zwłaszcza kiedy silnik jest w ładnym stanie i cała reszta auta - no może poza blacharką:P
-
Ale dlaczego Tobie ciągle z tych silników leci, a innym nie leci?
-
bo mam po prostu takiego pecha do nich Nawet wszystkie leca w specyficzny sposób .. Nawet te które kupuje są zarzygane oporowo
edit
no i silnik od zaklinacza miał być funkiel nówka wiec nie chciałem robić sobie dodatkowej roboty i go nie uszczelniłem gdy mialem go na wierzchu , jak widać po 3latach leżakowania wszystko poszło się kochać i silnik sika oliwą aż miło
-
nie ma żadnej wady konstrukcyjnej, u mnie silnik był suchy jak pieprz
-
U mnie też się sączy od strony rozrządu, zmęczona uszczelka, u ciebie po prostu sparciała
-
tylko ubek Ty miałeś robioną generalkę silnika a moje nawet nie miały zdejmowanej pokrywy zaworów ...
I zawsze leciało z pod głowicy bo jak skrzynia mogła być zalana na maxa mimo uszczelniania aparatu i pokrywy zaworów? a ona i tak była mokra - w starym silniku. W tym skrzynie mam suchutką ale za to okolice rorządu to jeden wielki potop
-
zeby nie było za dobrze to dziś otworzyła mi się maska przy 100km\h.. Także gdyby ktoś miał ladna na sprzedaż chetnie kupię
jest teraz ciężko więc muszę sprzedać swoje bardzo fajne felgi 15".. Za to będa ciekawe 14nastki jak sie uda ..
-
Ja mam 8V, ale też co bym nie robił to poci się miska olejowa - już ze 3 razy uszczelniałem (raz uszczelka korkowa, 2 razy silikon termiczny). Na wiosnę 2012 robiłem uszczelniacz wału od strony skrzyni, bo kapało ostro i lało na wydech.
Teraz na wiosnę przed przeglądem będę musiał uszczelnić pokrywę zaworów, a w lato kupię uszczelniacz wału od strony rozrządu, bo podejrzewam, że trochę puszcza i wymienię go razem z rozrządem i pompą wodną, bo jestem pewien, że jeszcze jest oryginalna
-
Ale dlaczego Tobie
ciągle z tych silników leci, a innym nie leci?Bo kolega używa silnika do granic możliwości - zgodnie z przeznaczeniem GTI
-
tylko ubek Ty
miałeś robioną generalkę silnika a moje nawet nie miały zdejmowanej pokrywy zaworów
...
I zawsze leciało z
pod głowicy bo jak skrzynia mogła być zalana na maxa mimo uszczelniania aparatu i
pokrywy zaworów? a ona i tak była mokra - w starym silniku. W tym skrzynie mam
suchutką ale za to okolice rorządu to jeden wielki potopU mnie jak skrzynia była na górze zalana to odpowiedzialny za to był oring aparatu zapłonowego i uszczelniacz wału od strony skrzyni - koło zamachowe ładnie rozrzucało oleum po obudowie skrzyni, aż wyłaził na zewnątrz obudowy i moczył skrzynię. Do tego stopnia, że też podejrzewałem uszczelkę głowicy. Po wymianie wyżej wymienionych sprawców i oczyszczeniu skrzyni problem nie występuje - uszczelka głowicy jest ok.
-
zeby nie było za
dobrze to dziś otworzyła mi się maska przy 100km\h.. Także gdyby ktoś miał ladna na
sprzedaż chetnie kupię
jest teraz ciężko
więc muszę sprzedać swoje bardzo fajne felgi 15".. Za to będa ciekawe 14nastki jak
sie uda ..A szyba przednia cała?
-
no szkoda, plastek a jakie szkody?? pokaz foto maski moze mozna cos z tym zrobic, chyba ze pofalowana cala od uderzenia btw ile za aluski??
-
zeby nie było za
dobrze to dziś otworzyła mi się maska przy 100km\h.. Także gdyby ktoś miał ladna na
sprzedaż chetnie kupię
jest teraz ciężko
więc muszę sprzedać swoje bardzo fajne felgi 15".. Za to będa ciekawe 14nastki jak
sie uda ..A szyba cała ??
-
W moim mk2 silnik nigdy nie był rozkładany a jest suchy, podobnie było w starej rajdówce zanim w ogóle dotknąłem silnika i tak też jest w przyszłej rajdówce.