[moje auto] Subaru Justy mk2
-
dzwiek jak
najbardziej normalny samochod po resecie kompa musi sie dostroić. Ale nie mozna
robic tego byle jak.
1. zdejmujesz
zasilanie i resetujesz kompa
2. odpalasz
samochód najlepiej bez dodawania gazu
3. nic nie ruszasz
czekasz aż zlapie temperature czyli do wlaczenia sie wentylatora chłodnicy
4. wsiadasz w
samochod wyjeżdzasz na ulice i ciagniesz go na 1 do konca obrotościomierza na 2-ce
to samo.
podczas jazdy
samochod moze dziwnie sie zachowywac dlawic sie albo robic jumpy to normalne. Ale
jezeli przepilujesz go porzadnie komputer dostroji sie najlepiej do wskazan z
przeplywomierza. a dodatkowa sprawa musisz przeprowadzic to od zimnego do goracego
nie jezdzac wczesniej dopuki silnik sie nie nagrzeje bo dawke paliwa moze zmieniac
czujnik temp.ja zazwyczaj 1nke odpuszczalem i dopiero na 2jce but. bo i tak jedynke zrywa, chyba ze niekoniecznie trzeba buta na 1 sprzedawac, ja 1 praktycznie byle ruszyc uzywalem wtedy.
-
A są jakieś efekty uboczne "nie wystrojenia" ECM po zdjęciu klemy? Bo wymieniałem akumulator ale nie bawiłem się w "uzbrajanie" kompa i jeździ bez problemu.
Ustawiłem w końcu jałowe. Wystarczyło wyregulować bypass na przepustnicy od razu złapał równiutkie obroty na benie i BLOSie.
Wracając do tematu przepływki to można wstawić większą przepustnicę i zostawić seryjnego AFM? Bo wg mnie to bez sensu. Przepustnica pozwoli by silnik dostał więcej powietrza a przepływka zrobi taki opór że nic po tym.
-
zbyt duza przeplywka to nie jest dobra opcja, kiedys temat byl na forum poruszany.
To juz lepiej bys zrobil jakbys zalozyl jakiegos stand-alone typu MS, wtedy bys przeplywke mogl wywali i odrazu pozbyc sie blosa na rzecz taniego przejscia na sekwencje(bo nie oklamujmy sie blos tez jest zwezka).
No ale do tego MS z jakies 400-500zl trzeba ogarnac instalacje elektryczna, no i kupic kilka gratow do sekwencji, wiec troche ponad 1k zl wyszlo by, ale dolot wolny na benie i na gazie + mozliwosc wlasnego strojenia. jak o strojeniu mowa to odrazu szerokopasmówka z 700zl -
-
Trochę brudna jest.
Nie dba o siebie. Co zrobić
A i nie czepiać się
wyglądu auta miały być tylko zdjęcia kółzderzaki w kolor, dołożyć halogeny, pomalować klapkę wlewu paliwa i malyna
Co te opony takie baloniaste ?
Poza tym fajny sleeper -
Klapka czarna bo dużo innych detali, jak klamki chociażby, też czarne będę malował tylny błotnik to się może i klapka pryśnie
Opony mogłyby być szersze ale muszę znaleźć kogoś kto by się chciał zamienić bo kupować nie chce. Teraz jest 175/60 ale super byłyby 195/55 albo chociaż 185/55. Może ktoś się chce zamienić ?
Halogeny były już zapłacone po czym się okazało że gość, z tego forum tak w ogóle, napisał mi że jednak są rozbite. Kasę wracał blisko miesiąc ale no długa historia.
Tak czy siak w wygląd raczej nie będę inwestował. Mnie się podoba taki niepozorny. Zapieprza fajnie ale skrzynia dostaje cięgi. Trzeba wymienić synchro drugiego biegu. Jak będę miał zdjętą skrzynke to i zamach odchudzę. Teraz jestem na etapie robienia kolektora wydechowego a'la baran. Co z tego wyjdzie- zobaczymy.
-
Opony mogłyby być
szersze ale muszę znaleźć kogoś kto by się chciał zamienić bo kupować nie chce.
Teraz jest 175/60 ale super byłyby 195/55 albo chociaż 185/55. Może ktoś się chce
zamienić ?też balony Szukaj jak coś 195/45R15 jak 14 to są to 185/50
Halogeny były już
zapłacone po czym się okazało że gość, z tego forum tak w ogóle, napisał mi że
jednak są rozbite. Kasę wracał blisko miesiąc ale no długa historia.popytaj innych klubowiczów, zapewne ktoś ma jakieś na zbyciu
Jak będę miał
zdjętą skrzynke to i zamach odchudzę.zamach odchudzać - z czego ?
-
195/55 nie wejdą
-
Jak chcesz to z moich można zlepić kpl no i 1 maja chyba będę leciał w tamte strony w górki
-
Mnie interesuje tylko komplet identycznych opon. Jeśli by były inne na osiach to wisko cały czas by niepotrzebnie się załączało.
-
Miałem na myśli halogeny
-
A widziałeś zamach w justy? Chyba nie bardzo waży dwa razy tyle co to z GTi. Miałem to zrobić przed włożeniem silnika ale czas naglił więc się nie udało. Teraz po wyjęciu skrzyni będzie ku temu okazja.
Co do opon- auto ma zachować jeszcze nieco ze swojej użyteczności więc obręcze o średnicy 15" nie wchodzą w rachubę. I tak już teraz jest bardzo twardo a skok zawieszenia praktycznie żaden. Poza tym wtedy już bym musiał klepać prawdopodobnie nadkola chcąc skręcać.
-
Co do halogenów to mi one w sumie teraz niepotrzebne. Poza tym musiałbym przerabiać dolot powietrza, który umieściłem właśnie we wnęce na prawy halogen. Tak czy siak na chwilę obecną nie rozglądam się nawet za halcami.
-
Co do opon- auto ma
zachować jeszcze nieco ze swojej użyteczności więc obręcze o średnicy 15" nie
wchodzą w rachubę.to jak wsadzisz szerokie balony to nie będzie skręcać w ogóle
I tak już teraz jest bardzo twardo a skok zawieszenia praktycznie
żaden. Poza tym wtedy już bym musiał klepać prawdopodobnie nadkola chcąc skręcać.ja przesiadam się z 14" na 15" przy -40mm ... + rozpórka z tyłu - tak jestem szalony
-
Zauważyłem że stuka mi coś w PT kole podczas pokonywania prawych łuków, tj w chwili kiedy prawe tylne koło jest odciążane czyli jakbyśmy chcieli je odciągnąć poza obrys, wtedy właśnie stuka. Odgłos jest identyczny jakby stukający przegub. Ktoś ma jakieś pomysły?
-
ja przesiadam się z
14" na 15" przy -40mm ... + rozpórka z tyłu - tak jestem szalonyGleba zaczyna się od -60 mm
-
Ja nie wiem o ile te moje są niższe ale skoku to za wiele na nich zawias nie ma. Widziałem zawiasy po -40mm i dalej to sterczało jak terenówka a u mnie to siedzi bardzo nisko. Nie mierzyłem seryjnych sprężyn i tych co mam teraz więc nie mam porównania a szkoda. Swoją drogą może ktoś zmierzy odległość np miski od podłoża i poda to sobie policzę albo jeszcze lepiej środka piasty koła od krawędzi nadkola. Będzie ktoś taki dobry?
A tak trochę nie w temacie; chce ktoś może szyby boczne przód i tył do świstaka? Bo mi leżą a może komuś by się przydały. Mogę je nawet podrzucić gdzieś w okolice b-b nawet.
-
Gleba zaczyna się
od -60 mmto pokaż swoją
-
to pokaż swoją
Tak to wygląda na stalowej 14, ale w planach jest minimum 15
-
Tak to
wygląda na stalowej 14, ale w planach jest minimum 15a Ty chcesz,żeby to auto jechało? sam myślałem o 15 ale stwierdziłem,że wole tą malutką 13 i żeby jakoś to ruszało a nie stało