[moje auto] Subaru Justy mk2
-
Zamonciłem wreszcie
ja mysle ze treba zrobic spota
erde, ty, dobryr, moze ktos jeszcze ? -
Taa Damian to na pewno będzie miał czas na spoty
Ale ja to chętnie
-
Taa Damian to na
pewno będzie miał czas na spoty
Ale ja to chętnieno wlasnie patrz tu wypowiedz Damiana i kilka poprzednich
ha i co i co gupio ci gupio ?
-
Jak po 10 lipca to ja też się doczepię
-
W końcu postanowiłem się zabrać za reanimację synchronizatora 2go biegu. Po zdjęciu skrzynki (zresztą bardzo ciężkiej) trzeba było rozebrać ją całą:
Po wyjęciu ataku i wałka głównego:
I rozebraniu ataku:
Udało się w końcu wydostać koło drugiego biegu i kawałek tej upierdliwej blaszki szumnie nazwanej "synchronizatorem":
Teraz skrzynia hula aż miło. Biegi wchodzą bez żadnych problemów a przede wszystkim bez zgrzytów.
Przy okazji odchudziłem zamach o 1.5kg co odczuć można podczas sprintu do 100km/h.
Przy wymianie skrzyni trzeba było rozebrać cześć zawieszenia więc poleciała zbieżność, ale byłem na SKP i już wszystko ustawione.
-
Witam.
Panowie. Jak powszechnie wiadomo hamulce w GTi do najskuteczniejszych nie należą, ale czy ktoś się może zagłębiał już w temat czemu tak jest? Od razu utnę spekulacje- zaciski u mnie pracują swobodnie. Niby nowe tarcze i klocki ale jakoś nie czuć by to hamowało jak należy. Dla przykładu w polo mojego ojca hamulce mimo że tarczowe tylko na przedniej osi, hamują tak że nawet lekkie wciśnięcie pedału skutkuje dosyć konkretnym opóźnieniem na gałki oczne.
Zastanawiałem się czy ktoś może próbował montować większe serwo albo pompę hamulcową, np. z Baleno (http://moto.allegro.pl/listing.php/searc...p;change_view=1). W polo serwo jest zajebiście duże w porównaniu z tym w GTi więc wnioskuje że tutaj może tkwić przyczyna takiej różnicy w skuteczności działania.
Jeśli ktoś się bawił już w zamiany serwa albo ma choć możliwość zmierzenia średnicy, rozstawu śrub itp. serwa w baleno i mógłby wrzucić byłoby super.U mnie żeby zablokować koła na suchym asfalcie trzeba się postarać a nie jeżdżę na jakichś super sportowych miękkich gumach. Hamulce są całe przełożone z GTi, łącznie z gumowymi przewodami oraz korektorem hamowania. Płyn to DOT 5.1 Motula. Układ jest odpowietrzony dobrze bo nic nie puchnie etc.
Nie wiem, może to tylko moje subiektywne odczucie, że mogłoby być lepiej. Pytanie tylko gdzie szukać tego "lepiej"?
-
Witam.
Panowie. Jak
powszechnie wiadomo hamulce w GTi do najskuteczniejszych nie należą, ale czy ktoś
się może zagłębiał już w temat czemu tak jest? Od razu utnę spekulacje- zaciski u
mnie pracują swobodnie. Niby nowe tarcze i klocki ale jakoś nie czuć by to hamowało
jak należy. Dla przykładu w polo mojego ojca hamulce mimo że tarczowe tylko na
przedniej osi, hamują tak że nawet lekkie wciśnięcie pedału skutkuje dosyć
konkretnym opóźnieniem na gałki oczne.
Zastanawiałem się
czy ktoś może próbował montować większe serwo albo pompę hamulcową, np. z Baleno
(http://moto.allegro.pl/listing.php/searc...p;change_view=1).
W polo serwo jest zajebiście duże w porównaniu z tym w GTi więc wnioskuje że tutaj
może tkwić przyczyna takiej różnicy w skuteczności działania.
Jeśli ktoś się
bawił już w zamiany serwa albo ma choć możliwość zmierzenia średnicy, rozstawu śrub
itp. serwa w baleno i mógłby wrzucić byłoby super.
U mnie żeby
zablokować koła na suchym asfalcie trzeba się postarać a nie jeżdżę na jakichś super
sportowych miękkich gumach. Hamulce są całe przełożone z GTi, łącznie z gumowymi
przewodami oraz korektorem hamowania. Płyn to DOT 5.1 Motula. Układ jest
odpowietrzony dobrze bo nic nie puchnie etc.
Nie wiem, może to
tylko moje subiektywne odczucie, że mogłoby być lepiej. Pytanie tylko gdzie szukać
tego "lepiej"?Serwo z Baleno już ktoś montował, były nawet foty. Możesz też wsadzić większe zaciski z CRX-a. Choć wydaje mi się, że przy całkiem sprawnym układzie nie ma problemu z zablokowaniem kół - wymaga to co prawda mocnego depnięcia ale dzięki temu fajnie można dozować siłę hamowania. Ostatnio moje hamulce były naprawdę w kiepskim stanie a slicki Markguma na asfalcie i tak dawałem radę blokować.
-
To ja nie wiem gdzie u mnie tkwi problem, że trzeba się tak starać by blokować. I tak w jakichś sytuacjach trudniejszych koła pracują na granicy poślizgu bo już słychać piski ale żeby całkowicie zablokować to już chyba o kierownicę bym się musiał zaprzeć napęd na 4 łapy może mieć tutaj wpływ? Niby jest wisko więc po zablokowaniu którejś osi nie blokuje wszystkich 4ech kół jak np w starej pandzie 4x4.
-
napęd
na 4 łapy może mieć tutaj wpływ?oczywiscie
Niby jest wisko więc po zablokowaniu którejś osi
nie blokuje wszystkich 4ech kół jak np w starej pandzie 4x4.no wlasnie dlatego ze jest wiskoza masz problem z zablokowaniem kol
bo jesli choc jedno sie bedzie krecic to bedzie podawalo jakas czesc obrotu na inne kola,
przez to walczysz z silnikiem i z napedemjak sie nie boisz to sproboj na duzym placu zahamowac z rozlaczonym napedem
zgaduje ze uda ci sie zablokowac wszystkie
-
-
Mam cały zderzak z
mk2 GS. Nie potrzebuje ktoś?jaki kulur
-
Czerwona góra. Dół- struktura (czarny).
-
Dorwałem wreszcie
halogeny przeciwmgłowe:co za znaczek na atrapie ?
a i przypominam trza sie na spota w beskidzie umowic
-
A taki jedyny jaki jej został informacja że akumulator ładuje 16V
-
A taki jedyny jaki
jej został informacja że akumulator ładuje 16Vnalezy zdjac a na klapie nakleic 1.o
tak jak miau swego czasu jurek
-
cześć, właśnie zacząłem prace nad podobnym projektem z tym że auto będzie służyło na imprezy kjs, superoes itp. itd. na miasto również oczywiście podsyłam linka, co jakiś czas będe odświeżał temat
http://www.klubsuzuki.pl/viewtopic.php?p=285130#285130 -
Jako, że od pewnego czasu obchodziłem się z zamiarem zrobienia sobie rozpórki przednich kielichów poniżej zamieszczam efekty:
Flansze za które dziękuję firmie Euromal, a szczególnie Panu Grzegorzowi za wykonanie oraz Panu Damianowi za udostępnienie tokarki i śrutownicy (bez wazeliny oczywiście w tym miejscu ):
A to efekty dnia dzisiejszego:
Jeszcze tylko pomalować i montować. A właśnie; jaki kolor proponujecie?
-
no ładnie wyszła ta rozpórka
co do koloru to może czerwony ?ps.
podepnij turbo wąż od gazu do blosa hyhyhy -
Spoko, rozpórka była tylko na przymiarkę włożona więc kilka wężyków trzeba było zdemontować Teraz już wszystko wsio podłączone z powrotem na swoje miejsce.
-