[moje auto] Subaru Justy mk2
-
Odkryłeś co to za dźwięki ze skrzyni? ja po zmianie sprzęgła mam to samo.
-
Bo to łożyska są. Łatwo sprawdzić po wysprzęgleniu na jałowych- u mnie zaraz przestaje. Któreś chyba na wałku sprzęgłowym ale pewny nie jestem. Wszystko pewno da się zobaczyć po rozebraniu skrzynki. U mnie jeszcze w grę może wchodzić synchronizator II. biegu bo zgrzyta.
-
U mnie dziwek ten jest nie zależny od wciśniętego sprzęgła. Wiec raczej to nie łożysko, a wszystko zaczęło się po założeniu nowego sprzęgła.
-
ja mam 60mm i jezdze na codzien bez zadnych problemow, nie pekach pchaj wieksza spokojnie all ustawisz.
-
Możesz opisać ten dźwięk?
-
Na seryjnej przepływce? Nie będzie miał za dużo powietrza przy górze?
-
jezdzilem na seryjnej przeplywce teraz mam roztoczonana 48,5mm osobiscie jakos roznicy nie zauwazylem. Jedynie co to ze po zmianie dolotu to po rozlaczeniu akumulatora przez jakies 20km auto chodzi jak na filmiku, potem all wraca do normy.
-
Hmm jest to jakby rzężenie lub brzęczenie. Coś metalicznego, jakby poluzowana nakrętka lub podkładka (co oczywiście na 99,9 nie jest możliwe). Zapomniałem dodać że przy wymianie sprzęgła założyłem z Marcinem też twarde poduszki sinika. Znajomi rajdowcy twierdzą że są to sprężynki na docisku sprzęgła lub łożysko oporowe ma delikatny luz, a w połączeniu z twardymi poduszkami, silnik nie ma jak tłumić swoich wibracji, i udziela się to na takich elementach (u nich było podobnie). Jednak Teodor pomimo że miał bardzo twarde poduchy z poli. to nigdy nie obserwował takiego zachowania. Sam nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Dźwięk raz jest, a raz nie - nie ma reguły.
-
To u mnie jest cały czas ale dobiega ze skrzyni, po wciśnięciu sprzęgła już jest cicho. Też mam poduszki utwardzane.
-
Hmm czyli miałeś przepustnicę 60mm i seryjną (nierozwiercana) przepływkę i nie czuć różnicy pomiędzy tym co było a jest teraz na rozwierconej? Chodzi mi o osiągi. Jeśli nie widać różnicy to dziwna sprawa.
-
dzwiek jak najbardziej normalny samochod po resecie kompa musi sie dostroić. Ale nie mozna robic tego byle jak.
1. zdejmujesz zasilanie i resetujesz kompa
2. odpalasz samochód najlepiej bez dodawania gazu
3. nic nie ruszasz czekasz aż zlapie temperature czyli do wlaczenia sie wentylatora chłodnicy
4. wsiadasz w samochod wyjeżdzasz na ulice i ciagniesz go na 1 do konca obrotościomierza na 2-ce to samo.
podczas jazdy samochod moze dziwnie sie zachowywac dlawic sie albo robic jumpy to normalne. Ale jezeli przepilujesz go porzadnie komputer dostroji sie najlepiej do wskazan z przeplywomierza. a dodatkowa sprawa musisz przeprowadzic to od zimnego do goracego nie jezdzac wczesniej dopuki silnik sie nie nagrzeje bo dawke paliwa moze zmieniac czujnik temp. -
Hmm czyli miałeś
przepustnicę 60mm i seryjną (nierozwiercana) przepływkę i nie czuć różnicy pomiędzy
tym co było a jest teraz na rozwierconej? Chodzi mi o osiągi. Jeśli nie widać
różnicy to dziwna sprawa.roznica napewno jest tylko ja jej niezauwazylem pewnie jet malego rzedu.
-
dzwiek jak
najbardziej normalny samochod po resecie kompa musi sie dostroić. Ale nie mozna
robic tego byle jak.
1. zdejmujesz
zasilanie i resetujesz kompa
2. odpalasz
samochód najlepiej bez dodawania gazu
3. nic nie ruszasz
czekasz aż zlapie temperature czyli do wlaczenia sie wentylatora chłodnicy
4. wsiadasz w
samochod wyjeżdzasz na ulice i ciagniesz go na 1 do konca obrotościomierza na 2-ce
to samo.
podczas jazdy
samochod moze dziwnie sie zachowywac dlawic sie albo robic jumpy to normalne. Ale
jezeli przepilujesz go porzadnie komputer dostroji sie najlepiej do wskazan z
przeplywomierza. a dodatkowa sprawa musisz przeprowadzic to od zimnego do goracego
nie jezdzac wczesniej dopuki silnik sie nie nagrzeje bo dawke paliwa moze zmieniac
czujnik temp.ja zazwyczaj 1nke odpuszczalem i dopiero na 2jce but. bo i tak jedynke zrywa, chyba ze niekoniecznie trzeba buta na 1 sprzedawac, ja 1 praktycznie byle ruszyc uzywalem wtedy.
-
A są jakieś efekty uboczne "nie wystrojenia" ECM po zdjęciu klemy? Bo wymieniałem akumulator ale nie bawiłem się w "uzbrajanie" kompa i jeździ bez problemu.
Ustawiłem w końcu jałowe. Wystarczyło wyregulować bypass na przepustnicy od razu złapał równiutkie obroty na benie i BLOSie.
Wracając do tematu przepływki to można wstawić większą przepustnicę i zostawić seryjnego AFM? Bo wg mnie to bez sensu. Przepustnica pozwoli by silnik dostał więcej powietrza a przepływka zrobi taki opór że nic po tym.
-
zbyt duza przeplywka to nie jest dobra opcja, kiedys temat byl na forum poruszany.
To juz lepiej bys zrobil jakbys zalozyl jakiegos stand-alone typu MS, wtedy bys przeplywke mogl wywali i odrazu pozbyc sie blosa na rzecz taniego przejscia na sekwencje(bo nie oklamujmy sie blos tez jest zwezka).
No ale do tego MS z jakies 400-500zl trzeba ogarnac instalacje elektryczna, no i kupic kilka gratow do sekwencji, wiec troche ponad 1k zl wyszlo by, ale dolot wolny na benie i na gazie + mozliwosc wlasnego strojenia. jak o strojeniu mowa to odrazu szerokopasmówka z 700zl -
-
Trochę brudna jest.
Nie dba o siebie. Co zrobić
A i nie czepiać się
wyglądu auta miały być tylko zdjęcia kółzderzaki w kolor, dołożyć halogeny, pomalować klapkę wlewu paliwa i malyna
Co te opony takie baloniaste ?
Poza tym fajny sleeper -
Klapka czarna bo dużo innych detali, jak klamki chociażby, też czarne będę malował tylny błotnik to się może i klapka pryśnie
Opony mogłyby być szersze ale muszę znaleźć kogoś kto by się chciał zamienić bo kupować nie chce. Teraz jest 175/60 ale super byłyby 195/55 albo chociaż 185/55. Może ktoś się chce zamienić ?
Halogeny były już zapłacone po czym się okazało że gość, z tego forum tak w ogóle, napisał mi że jednak są rozbite. Kasę wracał blisko miesiąc ale no długa historia.
Tak czy siak w wygląd raczej nie będę inwestował. Mnie się podoba taki niepozorny. Zapieprza fajnie ale skrzynia dostaje cięgi. Trzeba wymienić synchro drugiego biegu. Jak będę miał zdjętą skrzynke to i zamach odchudzę. Teraz jestem na etapie robienia kolektora wydechowego a'la baran. Co z tego wyjdzie- zobaczymy.
-
Opony mogłyby być
szersze ale muszę znaleźć kogoś kto by się chciał zamienić bo kupować nie chce.
Teraz jest 175/60 ale super byłyby 195/55 albo chociaż 185/55. Może ktoś się chce
zamienić ?też balony Szukaj jak coś 195/45R15 jak 14 to są to 185/50
Halogeny były już
zapłacone po czym się okazało że gość, z tego forum tak w ogóle, napisał mi że
jednak są rozbite. Kasę wracał blisko miesiąc ale no długa historia.popytaj innych klubowiczów, zapewne ktoś ma jakieś na zbyciu
Jak będę miał
zdjętą skrzynke to i zamach odchudzę.zamach odchudzać - z czego ?
-
195/55 nie wejdą