Swift S1300 czyli budujemy rajdóweczkę... ;)
-
Erde, hamulce masz
zrobione teraz niezgodnie z naszym prawem drogowym. Wiem, że to bzdura ale mogą się
dopieprzyć - zmieniłeś układ krzyżowy na przód-tył. Przy okazji wypadku (odpukać)
można mieć wielkie problemy (pamięta ktoś Ładę bodajże na Karkonoskim? albo na
Wiśle...)Czy ja wiem. Prawo drogowe nic nie mówi, że musi być układ krzyżowy. Niektóre auta seryjnie mają przód-tył i jeżdżą - przepisy tego nie zabraniają. A w homologacji Swifta jest taki układ zaprezentowany więc nie powinno być problemów. Gdyby to było niezgodne z przepisami to 90% rajdówek by nie jeździło...
-
Nawet Polonez miał układ przód/tył
-
Owszem, niektóre samochody tak miały, ale w kodeksie jest zapis, że nie można zmieniać układu na inny, niż taki, z którym samochód opuścił produkcję. Wiem jak wygląda homologacja, spokojnie takie coś by przeszło w zawodach na torze zamkniętym bez dojazdówek, ale nie w imprezie, gdzie poruszasz się jeszcze po drodze publicznej. Ja identyczny temat przerabiałem startując SCS w wyścigach górskich. Kazali mi zmieniać układ przed samymi zawodami, ale wybrnąłem właśnie dzięki homologacji w ręce. Policjant takiego tłumaczenia może nie przyjąć - on ma gdzieś "jakąś homologację FIA". Ja tylko ostrzegam - za to był prokurator.
EDIT:
a i jeszcze w zał. J był zapis mówiący o tym, że układ krzyżowy (jeżeli był), to musi być zachowany. Może coś się w tej materii zmieniło niedawno, gdyż rodziło to oczywiście konflikt z homologacją... -
Owszem, niektóre
samochody tak miały, ale w kodeksie jest zapis, że nie można zmieniać układu na
inny, niż taki, z którym samochód opuścił produkcję.Podaj mi ten zapis Dzięki
Wiem jak wygląda homologacja,
spokojnie takie coś by przeszło w zawodach na torze zamkniętym bez dojazdówek, ale
nie w imprezie, gdzie poruszasz się jeszcze po drodze publicznej.To Toydols by w żadnym rajdzie nie wystartował Podobnie jak 90% innych rajdówek które jeżdżą na dojazdówkach po drogach publicznych w ramach przepisów o ruchu drogowym i są kontrolowane przez komisarzy technicznych.
EDIT:
a i jeszcze w zał.
J był zapis mówiący o tym, że układ krzyżowy (jeżeli był), to musi być zachowany.
Może coś się w tej materii zmieniło niedawno, gdyż rodziło to oczywiście konflikt z
homologacją...Nie kojarzę takiego zapisu. Może był dla N-ki że ma być oryginalny jeśli nie był wymieniony w VO.
-
no więc dotarłem do czegoś takiego:
w grupie N, jeżeli był układ krzyżowy, to taki musi pozostać, w grupie A natomiast ważne jest tylko to, żeby jednym pedałem hamować wszystkimi kołami. nie udało mi się dotrzeć do zapisu w prawie o ruchu drogowym zabraniającym modyfikacji układu hamulcowego - wiele razy o tym słyszałem, a nie udało mi się znaleźć póki co. raz chyba nawet pisano o tym w WRC, jednak konkretnego zapisu nie przytoczono. to tyle póki co, jak znajdę więcej to napiszę... -
no więc dotarłem do
czegoś takiego:
w grupie N, jeżeli
był układ krzyżowy, to taki musi pozostać, w grupie A natomiast ważne jest tylko to,
żeby jednym pedałem hamować wszystkimi kołami. nie udało mi się dotrzeć do zapisu w
prawie o ruchu drogowym zabraniającym modyfikacji układu hamulcowego - wiele razy o
tym słyszałem, a nie udało mi się znaleźć póki co. raz chyba nawet pisano o tym w
WRC, jednak konkretnego zapisu nie przytoczono. to tyle póki co, jak znajdę więcej
to napiszę...Oki, dzięki Też szukałem coś na ten temat ale nie znalazłem jak na razie nic co by mi zabraniało takiego układu jak mam
-
Ja miałem układ hamulcowy zrobiony tak jak Radek. Jeśli chodzi o Ładę na Wiśle to tam była jakaś kombinacja grubsza. A tak w ogóle to nie bardzo ma układ krzyżowy.
-
tak odnośnie hamulców szybkie pytanie mi sie nasunęło
czy ma znaczenie w jakiej kolejności założymy prowadnice zacisku o ile to sie tak nazywa ,jedna ma gumke a druga nie.
na schemacie nr 14,15 -
Nie wiem czy ma jakieś znaczenie, ale znając japońców to pewnie ma. Z rysunku wynika, że ta z plastikiem ma być z tyłu.
-
Nie bardzo bo
musimy naprawić kuku...wymiana wahacza to godzina roboty
nie pogielo nic wiecej ?
bo chyba jeszcze nie spawales -
no tak, Łada seryjnie ma układ p-t, tam chyba poszło o ręczny hydrauliczny. Nie mniej chodziło mi o to, że ingerowanie w układ hamulcowy to poważna sprawa i według mnie to już jest zmiana konstrukcyjna i właśnie jako taka traktują ja diagności i policjanci.
-
wymiana wahacza
to godzina robotyWiem, wahacz już wymieniony...
nie pogielo nic
wiecej ?
bo chyba jeszcze
nie spawalesMocowania wahaczy są ok Ale jeszcze parę rzeczy zostało do sprawdzenia / poprawienia no i zbieżność.
-
Hej
Ja w swoje wachcze od spodu wspawywalem blache i obspawywalem to wszystko po kancie, bardzo to wzmacnialo wachacz. Bardzo ladnie zrobiles przewody hamulcowe, a co do dyskusji na temat krzyza to ile masz wyjsc z pompy w Swifcie? Bo ja mam 3 - 2 na prawy i lewy przod i jeden co szedl do regulatora z ktorego wychodzily 2 przewody na tyl, wiec to nie jest krzyz -
Hej
Ja w swoje wachcze
od spodu wspawywalem blache i obspawywalem to wszystko po kancie, bardzo to
wzmacnialo wachacz. Bardzo ladnie zrobiles przewody hamulcowe, a co do dyskusji na
temat krzyza to ile masz wyjsc z pompy w Swifcie? Bo ja mam 3 - 2 na prawy i
lewy przod i jeden co szedl do regulatora z ktorego wychodzily 2 przewody na tyl,
wiec to nie jest krzyzMasz może jakieś foto takich wzmocnionych wahaczy? Blachę jakiej grubości dawałeś?
Dzięki No wyjścia z pompy też mam 3. Przednia sekcja to prawy i lewy przód, druga sekcja do środka do korektora i potem trójniczkiem na tył
-
Hej
Ja w swoje wachcze
od spodu wspawywalem blache i obspawywalem to wszystko po kancie, bardzo to
wzmacnialo wachacz.Tylko czy w takim wypadku nie połamiesz czasem mocowania wahaczy?? Dużo trudniejsza naprawa i dużo droższa by była chyba
-
Nie połamiesz. Moja rajdówka też miała wzmocnione tylne wahacze.
-
No popatrzyłem sobie pod maskę i rzeczywiście - świstak ma seryjnie układ P-T, więc montując hydraulika nie zmieniamy typu układu. Pozostaje jednak kwestia taka, że dodatkowa pompa w obwodzie to jednak zmiana konstrukcyjna...
-
No popatrzyłem
sobie pod maskę i rzeczywiście - świstak ma seryjnie układ P-T, więc montując
hydraulika nie zmieniamy typu układu. Pozostaje jednak kwestia taka, że dodatkowa
pompa w obwodzie to jednak zmiana konstrukcyjna...Ja nie mam hydraulika ani dodatkowej pompy A czy świstak ma seryjnie P-T to też bym nie był taki pewny - chyba się obwody krzyżują w seryjnym korektorze.
-
Hej
Erde Krzyz jest wtedy gdy z jednej sekcji pompy ida przewody do lewego tylu i prawego przodu, i odwrotnie, a w Swifcie wychodzi jeden przewod z pompy ktory idzie do reduktora i sie rozdziela na 2 tylne kola.
Co do wachacza to nie wiem jak sie tu zamieszcza zdiecia , ale blacha to 1,2 mm, i obspawane na okolo, tylko wywiercona dziura na koncowke stabilizatora i maly odstep od swoznia. Moim problemem nie byly wachacze bo one nie sa takie drogie ale przy okazji wachaczy giely sie tez drazki kierownicze a to kosztuje. Mocowania wachaczy nie pogniesz jesli masz rozporke dolna, ja mam plyte mocowana w tym miejscu, i nigdy nic sie nie stalo. -
Hej
Erde
Krzyz jest wtedy gdy z jednej sekcji pompy ida przewody do lewego tylu i
prawego przodu, i odwrotnie, a w Swifcie wychodzi jeden przewod z pompy ktory idzie
do reduktora i sie rozdziela na 2 tylne kola.Duńczyk, wierz mi, wiem co to jest układ krzyżowy Pytam, bo nie mam teraz pod ręką korektora żeby zobaczyć jak w nim jest przepływ. Jeśli jest tak jak na foto niżej (a chyba jest) to jaki to będzie układ twoim zdaniem?