Kręci ale nie zapala
-
Myślę że problem wynika z dbałości i składane elementy przy zastosowaniu ich średniej jakości.Tak kolega u góry za tester paluszek lubi sobie popieścić :)(Ja na chłodny poranek też lubię kabel po sylikonie posmyrać:),a tak na serio z tematu wynika że problem lub utrudnienie wynika w lokalizacji z braku odpowiedniego narzędzia czy owa iskra jest,tu masz myślę ze na każdą kieszeń a problem czy to z iskrą,świeca, czy kręceniem sobie aparatem bo może odpali koryguje i niweluje.
http://allegro.pl/lampa-stroboskopowa-zaplon-stroboskop-silnik-i3238737754.html
-
No i problem dziś powrócił Auto odpaliło, pojecham do sklepu, w tym czasie silnik się zagrzał. Dosłownie 5 minut w sklepie, wracam i kręci, ale nie odpali.Poczekałem kolejne 5 minut i odpalił od strzała. Sam już nie wiem co może mu dolegać Ewidentnie problem pojawia się jak silnik jest zagrzany. Posprawdzałem wszystkie przewody podciśnien przy gaźniku i są ok. Może ma ktoś jeszcze jakiś pomysł co nie działa ?
-
Tak - Generator impulsów, zwany szumnie modułem zapłonowym... Jedyny sposób weryfikacji - podmiana z innego sprawnego tico... Ewentualnie dochodzi złomowisko i wydłubanie całego aparatu zapłonowego, lecz tutaj potrzebna jest tzw. gwarancja rozruchowa.
Cenowo drogi interes, po okresie względnej taniości, gdzie ceny spadały nawet do 150 zł, teraz trzeba zapłacić około 300 zł, chyba, że uda się znaleźć taniej...
Uwaga na tańsze podróby!!!
-
Ten będzie ok ? allegro
Generator impulsów wymieniałem 2 lata temu na dokładnie taki choć od innego sprzedawcy. Nie wiem, może to też są jakieś podróbki ? Niby oryginalny miał oznaczenie Mitsubishi. -
Cena ciekawa, swoją drogą pożycz może lepiej od kogoś na podmiankę???
-
Cena ciekawa, swoją
drogą pożycz może lepiej od kogoś na podmiankę???Od czego są spoty, od czego są one, od czego są?
-
Sprawdź czy nie zbiera Ci się wilgoć w kopułce. Nowa kopułka nic nie pomoże jeżeli będzie Ci się tam wilgoć zbierać. Miałem takie same objawy: na zimnym odpalał, 2 km przejechane i już nie chciał. Okazało się że wilgoć się zbierała w kopułce.
Najlepsze że nie były to nawet krople, tylko delikatny nalot z wody, który cięzko było dostrzec bez przypatrzenia się
-
Jak mówisz że problem gdy silnik jest zagrzany,co się zmienia podczas rozruchu(brak dławienia podczas rozruchu[słyszymy sam rozrusznik]):
-jak rozrusznik zakręci to jest lux
-zapłon dostaje nie mniej "wszystkiego" niż przy zgaszeniu silnika-powtykane nie te bezpieczniki co do ilości A w skrzynce niż podaje producent
-pompa zasysa 3 krotnie mniej paliwa
*filtr paliwa może już nie przepuszczać
*drożność,szczelność systemu paliwowego
-ustawienie pływaka w gaźniku
-brak styku wewnątrz cewki lub zewnątrz kopułki na wewnętrznych stykach,uszkodzony kabel wn główny,zła przerwa lub jej brak w aparacie
-połączenia masoweo dziwo ja jeżdżę dalej na oryginale aparatu,module i gaźniku a autko 16letnie z moim przebiegiem 140tys.
-
o dziwo ja jeżdżę
dalej na oryginale aparatu,module i gaźniku a autko 16letnie z moim przebiegiem
140tys.I powinieneś jeszcze trochę pojeździć . Ja mam nalatane 293 tyś i dalej wszystko w oryginale to znaczy gaźnik, aparat oraz moduł.
-
Ja bym wymienił moduł zapłonowy w aparacie zapłonowym.
Lars.
-
Ja bym wymienił
moduł zapłonowy w aparacie zapłonowym.
Lars.Wczoraj podczas jazdy mi zgasł, na poboczu chwilę postałem i odpalił. Od razu też zamówiłem nowy moduł, jak dziś dotrze to zamontuję i napiszę czy pomogło.
-
Z tego co widzę ten moduł to nie tania sprawa,a że sam go miałem może z raz w rękach i nie wnikałem głębiej,nie da się go pierw sprawdzić multimetrem czy jakoś tak i nie wymieniać w ciemno?
-
Wczoraj podczas
jazdy mi zgasł, na poboczu chwilę postałem i odpalił.Miałem tak samo w poprzednim Tico. Trafiło mi się na 4 lata jego użytkowania że sam zgasł w drodze. Ale po chwili odpalał i jeździł nawet rok bez takich numerów.
-
Z tego co widzę ten
moduł to nie tania sprawa,a że sam go miałem może z raz w rękach i nie wnikałem
głębiej,nie da się go pierw sprawdzić multimetrem czy jakoś tak i nie wymieniać w
ciemno?No niestety nie ma nigdzie w żadnej literaturze opisane jak sprawdzić owy moduł
Dziś zamontowałem nowy moduł, troche pojeździłem po mieście i narazie nic niepokojącego się nie dzieje - odpala bez problemu i w czasie jazdy nie gaśnie, ale poczekam jak zrobi się cieplej to będę miał 100% pewności. -
Nie jest napisane, bo ta czynność diagnostyczna jest niestety niewykonalna. Sprawdzić możesz cewkę halla, cewkę zapłonową ale generatora impulsów niestety nie. Jedyna możliwość weryfikacji to podmiana na inny 100% sprawny lub wymiana na nowy.
-
Można spróbować, tylko nie odpalaj na pych lub nie sprawdzaj iskry przy wykręconej świecy i włączonym zapłonie bo to jest często powodem uszkodzenia modułu.
PZDR
-
No i winny na pewno był moduł. Jeżdżę już tydzień i żadnych problemów. Co do aukcji gdzie kupiłem allegro lub też sprzedający ak-parts to nie polecam. Na zdjęciach moduł Mitsubishi, a otrzymałem jakiś zamiennik. Dostali negatywa choć mogłem odesłać i zwrócili by pieniądze, ale auto potrzebne, więc tego nie zrobiłem. Ale przestrzegam innych. Teraz to nie wiem jak długo pochodzi ten moduł
Edit:
Sprawę zgłosiłem do Allegro i aukcja została usunięta, teraz jest aukcja z innym, prawdziwym zdjęciem klik -
Sprawę zgłosiłem do
Allegro i aukcja została usunięta, teraz jest aukcja z innym, prawdziwym zdjęciem
klikTen sprzedający to chyba jakiś klon/dodatkowy pracownik z kimoto (na tą firmę trudno narzekać chyba). Może być to pomyłka, a może już nie mają oryginałów i wpychają ludziom zamienniki jako oryginały. Też bym walnął negatywa - bo odsyłanie odbywa się na koszt własny, o stracie czasu i nerwów nie wspominając... Oby tylko ten zamiennik posłużył jak najdłużej
-
jak ewidentna wina sprzedającego to należy domagać się aby przysłał kuriera na własny koszt
-
jak ewidentna wina
sprzedającego to należy domagać się aby przysłał kuriera na własny kosztPewnie bym tak zrobił, próbując się dogadać