Demontaż/naprawa pedału sprzęgła
-
Robił ktoś?
Jak się za to
zabrać,aby to rozebraćDemontuje się pedał sprzęgła i hamulca jednocześnie - jest to wspólny mechanizm/część.
Jedynie pedał gazu jest osobno.Ale nie pytaj się mnie jak, bo robił mi to mechanik.
Ja jedynie miałem w ręku część zamienną.A co się dzieje?
EDYTA:
Na mój rozum, to odpina się linkę sprzęgła i mechanizm trzymający pedał sprzęgła i hamulca powinien być przykręcony do podłogi.Tak wygląda jako całość:
[img]http://img17.allegroimg.pl/photos/oryginal/19/90/72/25/1990722533[/img]
[img]http://img02.allegroimg.pl/photos/oryginal/20/05/35/71/2005357176[/img]
-
Demontuje się pedał
sprzęgła i hamulca jednocześnie - jest to wspólny mechanizm/część.Z tego co się przyglądałem to jest chyba możliwość odpięcia pedału sprzęgła beż demontażu całości.Pedał sprzęgła jest na tulejce(?) i zabezpieczony pierścieniem w kształcie "C".
Jedynie pedał gazu
jest osobno.Ale nie pytaj się
mnie jak, bo robił mi to mechanik.Ja jedynie miałem w
ręku część zamienną.A co się dzieje?
U znajomej pedał sprzęgła jakość dziwnie wchodzi pod pedał hamulca(skosuje go).
Tyle się dowiedziałem.Nie widziałem tego na oczy
Wygląda mi to na wyskoczone zabezpieczenie (pierścień "C")i częściowo wypadniętą tuleję.EDYTA:
Na mój rozum, to
odpina się linkę sprzęgła i mechanizm trzymający pedał sprzęgła i hamulca powinien
być przykręcony do podłogi.
Tak wygląda jako
całość:
[img]http://img17.allegroimg.pl/photos/oryginal/19/90/72/25/1990722533[/img]
[img]http://img02.allegroimg.pl/photos/oryginal/20/05/35/71/2005357176[/img]Ciężko cokolwiek wypatrzeć
Tutaj jest lepiej...
-
Z tego co się
przyglądałem to jest chyba możliwość odpięcia pedału sprzęgła beż demontażu
całości.Pedał sprzęgła jest na tulejce(?) i zabezpieczony pierścieniem w kształcie
"C".Jak patrzę teraz na fotki, to możesz mieć rację.
U znajomej pedał
sprzęgła jakość dziwnie wchodzi pod pedał hamulca(skosuje go).Miałem to samo u siebie.
Wygląda mi to na
wyskoczone zabezpieczenie (pierścień "C")i częściowo wypadniętą tuleję.Może być.
Ale u mnie pękło gdzieś coś, przy mocowaniu pedału sprzęgła i było tam spawane - objawy identyczne jak u Twojej znajomej...
Po jakimś czasie spaw puścił i został wymieniony cały mechanizm z oboma pedałami.Tak czy inaczej bez wyjęcia fotela kierowcy i wsadzenia tam głowy się nie obejdzie.
Dostęp marny i najlepiej położyć się na plecach. -
Tak czy inaczej bez
wyjęcia fotela kierowcy i wsadzenia tam głowy się nie obejdzie.
Dostęp marny i
najlepiej położyć się na plecach.Bez przesady, musiałbyś być wielki i ważyć pewnie ze 130kg, żeby się nie zmieścić
Ja u siebie przy okazji zabawy z linką sprzęgła demontowałem pedały w celu ich nasmarowania (tuleje) i nie trzeba demontować fotela.
-
Bez przesady,
musiałbyś być wielki i ważyć pewnie ze 130kg, żeby się nie zmieścićWystarczy 95kg, z czego 15kg to brzuch i już jest problem.
-
Może coś więcej powiesz jak się za to zabrać?
-
Może coś więcej
powiesz jak się za to zabrać?A co planujesz zrobić? Wymieniać czy naprawiać? Ja nie spotkałem się z awarią w tamtym miejscu, tylko z piszczeniem (trzeba było nasmarować). Wlazłem tam i wszystko było intuicyjnie rozebrane i złożone - bez żadnych problemów
-
Cytat:
U znajomej pedał sprzęgła jakość dziwnie wchodzi pod pedał hamulca(skosuje go).
Tyle się dowiedziałem.Nie widziałem tego na oczy zdezorientowany
Wygląda mi to na wyskoczone zabezpieczenie (pierścień "C")i częściowo wypadniętą tuleję. hmm -
Z tego co się
przyglądałem to jest chyba możliwość odpięcia pedału sprzęgła beż demontażu
całości.Pedał sprzęgła jest na tulejce(?) i zabezpieczony pierścieniem w kształcie
"C".U znajomej pedał
sprzęgła jakość dziwnie wchodzi pod pedał hamulca(skosuje go).
Tyle się
dowiedziałem.Nie widziałem tego na oczy
Wygląda mi to na
wyskoczone zabezpieczenie (pierścień "C")i częściowo wypadniętą tuleję.
Ciężko cokolwiek
wypatrzeć
Tutaj jest
lepiej...
Wie może ktoś gdzie na śląsku można kupić ten element do którego montuje się pedał sprzęgła.Spawanie odpada za duże pęknięcie.Byłem też na kilku szrotach i o dziwo ten element był w każdym tico pęknięty
-
pytałeś w hurtowni ABC w Katowicach?