Tico wogóle niechce odpalić nawet na pych
-
Witam wszystkich . Od kilku dni mam powazny problem z moim tico.Mianowicie autko niechce odpalić ani z kluczyka ani na pych zaznaczam iż akumulator jest w pełni naładowany , rozrusznik kręci jak wariat, świece oraz przewody są roczne i oczywiście w zbiorniku jest paliwo
Czy ktoś z was może wie co opowiada za taki stan rzeczy? że auto nie odpala nawet na pych?
Bardzo proszę o pomoc gzie szukać przyczyny -
Stawiałbym na uszkodzoną pompę paliwa, która nie podaje paliwa do gaźnika. Sam miałem taka sytuacje z polską pompka paliwa dedykowana do Tico - rozpadł się jeden z zaworków jednokierunkowego działania w środku pompki. Działanie pompy paliwa bardzo łatwo sprawdzić - należny zdjąć przewód wylotowy z króćca pompy i mając kogoś do pomocy poprosić o zakręcenie rozrusznikiem. Jak nic nie wypłynie z pompy to wiadomo co jest do wymiany.
-
Napisz więcej szczegółów jak doszło do usterki - czy po prostu pewnego dnia nie odpalił (mimo ze dzień wcześniej jeździł bezproblemowo), czy może wcześniej były jakieś objawy niedomagania, albo coś przy nim grzebałeś? Standardowo sprawdzasz czy na świecach są iskry, potem czy pompa podaje paliwo i po trzecie ważna rzecz o której często się zapomina - co z powietrzem (czyli czy np. któryś z wężyków od podciśnienia się nie zsunął, dla wątpiących polecam na sprawnym samochodzie odpięcie wężyka od serwa hamulcowego i zobaczenie jak wtedy silnik się zachowuje).
-
Witam wszystkich .
Od kilku dni mam powazny problem z moim tico.Mianowicie autko niechce odpalić ani z
kluczyka ani na pych zaznaczam iż akumulator jest w pełni naładowany.1. Sprawdzić rozrząd - czy pasek nie strzelił.
2. Sprawdzić działanie pompy paliwa - czy na przewodzie wylotowym tryska paliwo po kręceniu rozrusznikiem.
3. Sprawdzić iskrę na świecach plus czyszczenie styków kopułki rozdzielacza i palca.To na początek.
-
Witam miałem w swoim ticolocie ten sam problem. Niby przewody, kopułkę i palec roczne .... a jednak to one zawiniły przeczyść wszystko papierem ściernym i powinien odpalić.