Zapach paliwa wewnątrz auta
-
Witam wszystkich.
Od jakiegoś czasu odczuwam zapach paliwa w autku. Zapach utrzymuje się stale i bez względu czy tankuje po korek czy mniej. Wydaje mi się że gdzieś wycieka mi paliwo bo szybko ubywa go w baku. Jak sprawdzić gdzie jest przeciek lub jaka jest przyczyna tej dolegliwości. Dodam jeszcze że silnik jest suchy i nigdzie nie widzę pod maską żadnych oznak wycieku.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam Adam. -
Najlepiej byłoby wjechać na kanał i obejrzeć przewody idące wzdłuż auta. Możliwe że gdzieś coś przecieka. Otwórz bagażnik i sprawdź czy w bagażniku nie czuć bardziej, możliwe że w boczku tu gdzie idą rury od wlewu masz jakąś nieszczelność. Obejrzyj również zbiornik paliwa jak będziesz na kanale, po prostu musisz przejrzeć cały układ paliwowy, bo ciężko na odległość dokładnie Ci powiedzieć gdzie masz wyciek
PS. Pozdrawiam swojego imiennika
-
Wydaje mi się że gdzieś wycieka mi paliwo bo szybko
ubywa go w baku. Jak sprawdzić gdzie jest przeciek lub jaka jest przyczyna tej
dolegliwości. Dodam jeszcze że silnik jest suchy i nigdzie nie widzę pod maską
żadnych oznak wycieku.No to, pozostało Ci wejście pod auto i obejrzenie dokładnie wszystkiego, zbiornik, wężyki paliwowe itd. itd.
Poza tym, dobrze by było zacząć używać wyszukiwarki.
O np. taki wątek pierwszy lepszy z wierzchu.
klik -
Jak szybko ubywa paliwa to rano pod samochodem powinno być mokro.
Zaparkój na suchym miejscu i rano sprawdź w którym miejscu jest mokro.
Sprawdź bak w tico lubi przerdzewieć i wtedy szybko cieknie.
Może też byc uszkodzony przewód paliwowy biegnący od baku do gaźnika.
U mnie kiedyś był uszkodzony przewód paliwowy koło opaski przed pompką paliwa na zgięciu.
Wszelkie zgięcia przewodu paliwowego to najsłabsze miejsca gdzie mógł pęknąć wąż.
Latarka i trzeba wszystko sprawdzić.
-
Możliwa jest też korozja górnej części baku. U mnie tak było. Nic nie widziałem, trochę benzyną tylko śmierdziało, aż kiedyś zatankowałem pod sam korek (benzyna była też w wężu lecącym od korka do baku) i po powrocie ze stacji postawiłem auto w garażu. Na drugi dzień zobaczyłem na podłodze dużą plamę po benzynie - okazało się, że góra zbiornika to już "siateczka" i musiałem wymieniać bak.