Przyduszanie sie tico na benzynie
-
Szukałem czytałem ale nic nie moge dopasować do moich problemów.
Po pierwsze tico na wolnych obrotach ma obroty w okolicach 1300 . Śrubka od regulacji na biegu jałowym nie reaguje. Obroty nie maleją nie nie wzrastają. Do tego stojąc na światłach musze najpierw go "przegazować zeby ruszył" ponieważ na wolnych obrotach gdy dam szybko gazu zamula go w dół.
Tak jakby nie wiem za dużo powietrza dostawał ? Za mało ? Obroty dopiero spadają jak reguluje śrubką od składu mieszanki. Ale tym sam wole się nie bawić i wróciłem do poprzedniego ustawienia.
Może ktoś z Was miał coś takiego ? Może ktoś powie czy tą śrubkę skręcić może wykręcić .
-
Na PB czy na LPG tak masz?
-
Śrubka od regulacji na biegu jałowym
nie reaguje. -
Cytat:
Szukałem czytałem ale nic nie moge dopasować do moich problemów. Po pierwsze tico na wolnych obrotach ma obroty w okolicach 1300 . Śrubka od regulacji na biegu jałowym nie reaguje. Obroty nie maleją nie nie wzrastają.
Czy taki sam efekt jest, jak silnik jest zimny i odpalisz go, po zapaleniu dasz gazu i też jest mułowaty?
Cytat:
Do tego stojąc na światłach musze najpierw go "przegazować zeby ruszył" ponieważ na wolnych obrotach gdy dam szybko gazu zamula go w dół. Tak jakby nie wiem za dużo powietrza dostawał ? Za mało ?
lub za mało paliwa sprawdż pompke paliwa.
Cytat:
Obroty dopiero spadają jak reguluje śrubką od składu mieszanki. Ale tym sam wole się nie bawić i wróciłem do poprzedniego ustawienia.
Może to Ci pomoże link Walka zi obrotami i to co kolega wyżej napisał...
-
Naklejałeś taśmę na wlocie powietrza przez środek jak niektórzy?
-
Naklejałeś taśmę na wlocie powietrza przez środek jak niektórzy?
A tą taśmę to się nakleja w jakim celu i w jakiej sytuacji? Nakleja się ją jeśli Tico ma instalacje gazową czy jak?
-
A tą taśmę to się
nakleja w jakim celu i w jakiej sytuacji? Nakleja się ją jeśli Tico ma instalacje
gazową czy jak?Dotyczy to zagazowanych Tico.
Przy instalacji gazowej zostaje tylko gumowe kolanko na puszce filtra powietrza.
Taśma z tego co pamiętam ma zmniejszać zawirowania powietrza wpadającego do filtra.
U mnie to się nie sprawdziło -
Witam,
sprawdz sobie zaworek egr. Ja go sobie odłączyłem i zaslepiłem rurke prowadzaca do niego. zrobiłem tak gdy auto miało ok 25kkm, ostatnio ponownie ja podlaczylem, ale auto słabo ruszalo, jakby nie mialo momentu na niskich obrotach. Musiałem gazowac ponad 2 tysiace obr. zeby płynnie ruszyc. W ogole elastycznosc spadla. Odloczylem ten egr ponownie i powiem wam ze u mnie jest lepiej.
Przeczysc tez pvc i rurke doprowadzajaca spaliny do niego.Sebastian
-
Tylko i wyłącznie na PB tak mam.
Na lpg nie ma żadnych zamułowań wciskająć gaz, zbiera się normalnie.
Puszka od powietrza ściągnięta, nic nie pomogło.
Taśma przez środek zaklejona, też nic nie pomogło.Świece nowe, zaworek PCV nowy, filtry wszystkie nowe.
Zawór EGR czyszczony.Jesli chodzi o regulacje obrotów to dzięki za link poczytam i ustawie.
Dodam obrazowo;
Stoje na światłach, zielone próbuje ruszyć przygazówka rusza, wrzucam drugi bieg, najpierw robi Muu zaskakuje jedzie dalej. 3 leciuteńko przymula, a w sumie 4 i 5 bieg już wbijam normalnie bez jakich kolwiek przymuleń. I tak jak mówie na LPG to nie występuje . -
Witam,
sprawdz sobie
zaworek egr. Ja go sobie odłączyłem i zaslepiłem rurke prowadzaca do niego. zrobiłem
tak gdy auto miało ok 25kkm, ostatnio ponownie ja podlaczylem, ale auto słabo
ruszalo, jakby nie mialo momentu na niskich obrotach. Musiałem gazowac ponad 2
tysiace obr. zeby płynnie ruszyc. W ogole elastycznosc spadla. Odloczylem ten egr
ponownie i powiem wam ze u mnie jest lepiej.
Przeczysc tez pvc i
rurke doprowadzajaca spaliny do niego.
Sebastianwiesz u mnie nie chodzi tak jakby o spadek momentu tylko o taki zadławienie się gaźnika na paliwie, bo na lpg tego nie mam a EGR czyszczony był
-
Zdejmij tą taśmę z wlotu powietrza
U mnie ta taśma podobne objawy powodowała -
Dotyczy to zagazowanych Tico.
Przy instalacji gazowej zostaje tylko gumowe kolanko na puszce filtra powietrza.
Taśma z tego co pamiętam ma zmniejszać zawirowania powietrza wpadającego do filtra.
U mnie to się nie sprawdziłoCzyli ogólnie chodziło o to, że na samym kolanku się to stosuje, niezależnie czy to benzyna czy LPG?
-
Czyli ogólnie
chodziło o to, że na samym kolanku się to stosuje, niezależnie czy to benzyna czy
LPG?Chodzi tylko o LPG
-
Kolego miałem ten problem u siebie kilka lat temu po założeniu gazu do auta.
Na LPG ładnie śmigał nie było problemu.
Na benzynie muliło go jak wcisnołem bardziej pedał gazu to obroty spadały i dopiero po 2-3 sekundach zaczeły rosnąć.
Rozwiązaniem problemu okazał się mikser gazu założony na gaźniku.
Miał za małą średnice.
Po wymianie miksera na taki z większą średnicą o 1 cm pięknie śmiga i na PB.
Koszt takiego miksera do Tico z większą średnicą ok. 30 PLN
-
Sorki że skrytykuję Sebastiana ale to nie jest rozwiązanie problemu tylko ominięcie gdzie po jakimś czasie znowu coś się stanie, po czym będziemy musieli znowu z czegoś zrezygnować aby autko chodziło.
A wszystkie przewody podciśnień sprawdzałeś? czy to się dzieje od początku założenia Lpg czy jakiś czas temu było dobrze??
-
Może to też jest rozwiązanie, jakiś czas temu ktoś tu pisał o tym, właśnie o złym doborze miksera.
-
Może to też jest
rozwiązanie, jakiś czas temu ktoś tu pisał o tym, właśnie o złym doborze miksera.Mikser z za małą średnicą, miałem to samo.
-
Może umiałbyś podać dokładnie model miksera jaki teraz masz, może się przydać.
-
Może umiałbyś podać
dokładnie model miksera jaki teraz masz, może się przydać.Jutro zrobie mu fotke i zmierze średnice w środku to wrzuce na wątek potem.
-
Pamietam jak kupiłem swojego Tikacza, stał nieuzywany kilka dobrych lat az pokryl sie pajeczyna, mialem tez problem z dławieniem sie. Jak delikatnie przyspiesalem było ok, jak gwałtownie depłem, silnik przyspieszal np. na III biegu, dochodzil do 60 km/h i zwalnial. Gaz w podłoge a on zwalnia. Pojechalem do ASO, roznie kombinowali, pomoglo (podobno) czyszcenie gaznika. Minelo kilka tysiecy km, kilka razy przegonilem go po autostradzie az wreszcie autko nauczylo sie jezdzic. Teraz ma niespełna 50kkm, i pieknie jezdzi. Aczkolwiek Abarth 500 to nie jest ...
Sebastian
Sebastian