KATALIZATOR - USUNIECIE KATALIZATORA
-
a nie próbowałeś
zainstalować modulatora oszukującego kompa?
Są cwani
elektornicy co robią takie rzeczy. Po takiej operacji komputer dalej "widzi"
usunięty elementPodobno się tak da. Niemniej jednak gdy ja szukałem magika który zrobi coś podobnego w mojej Corolli to nie znalazłem. Może źle szukałem
-
spróbuj poszukać w firmach zajmujących się usuwaniem filtrów cząstek stałych FAP
Może u nich się uda. Wiem, że z w/w filtrem na bank się tak da, ale jesli się nie myle, to obiło mi się o uszy, że z katalizatorem też tak można -
I po operacji usunięcia wkładu katalizatora.
jak wygladała?-Podrzane palnikiem acetylenowym i odkręcone od spodu 2 sruby na sprezynkach
-uklad wydechowy przesunięty w bok
-wytłuczony młotkiem i przebijakiem (i innymi narzędzami) wkład
-nowa uszczelka i 2 srubyponiewaz nie mam najazdu ani palnika pojechałem do tłumikowca
koszt robocizny (20min) i czesci - 60zł
efekty? praca silnika nieco bardziej glosna na wysokich obrotach
co do osiągów, powiem coś wiecej po regulacji
zdjecie ruin po WTC ponizej
podsumowanie:
zawartosc mozna bez problemu usunąc "od spodu" nie ruszając kosza katalizatora - u mnie te sruby byly bardzo zardzewiałe . I to jest najłatwiejsze wyjscie.
W wielu zakladach nie mieli pojęcia jak wygląda katalizator w tico i po przyjezdzie robili wielkie oczy ile to roboty w wyjęciem.Polecam gorąco wywalenie kata przy przebiegu powyzej 120-150tys.km ,lub jesli mialo miejsce kiedykolwiek tankowanie U95. Katalizator moze byc do niczego rowniez jesli dlugo kreciliscie silnikiem nie mogąc odpalić i zalał się benzyną, lub jesli np. duzo razy odpalaliscie na hol.
Mnie sie to np. zdarzało z powodu problemów z przełączaniem LPG (np.resztki gazu i zalanie gaznika PB)Poza tym ,uszkodzony katalizator w tico potrafi unieruchomic lub zdlawic silnik(posty powyzej). Gruba, zeliwna obudowa katalizatora w tico powoduje ze mozna z nim jezdzic baaardzo dluugo , podczas gdy w innym aucie juz by dawno przerdzewiała puszka.