Dziwny dźwięk silnika (gwizd, pisk)
-
Postaram się
nagrać krótki filmik. Spróbuje też ściągnąć pasek klinowy i zobaczyć co i jak.
A gdyby się okazało
że to łożyska od alternatora, można je nasmarować jakimś smarem??Nie smarowac, tylko wymieniac. Ja to kiedys robilem u siebie. W zakladzie krzykneli 170zl za sama robocizne. Jest troche roboty przy tym
-
Za 170 zł kupisz nowy alternator i samemu można sobie wymienić
-
Za 170 zł kupisz
nowy alternator i samemu można sobie wymienićNagrałeś ten dźwięk?
Odpiąłeś alternator? (pasek klinowy) -
Nagrałeś ten
dźwięk?
Odpiąłeś
alternator? (pasek klinowy)Dzisiaj już niedam rady tego zrobić, ale jutro biorę się za to.
-
Za 170 zł kupisz
nowy alternator i samemu można sobie wymienićNowy nowy? Z tego, co wiem, nowy kosztuje 250-300. Jesli o mnie chodzi, wymienilem na nowy (300zl oryginal) po tym, jak naprawiony padl po 2 miesiacach
A jesli piszac "nowy" miales na mysli inny, uzywany, to od razu powiem, ze to jest loteria. Moze sie trafic szrot wiekszy od tego, ktory sie ma
-
Postaram się nagrać krótki filmik. Spróbuje też ściągnąć pasek klinowy i zobaczyć co i jak.
OK, z chęcią posłucham.
Jeżeli ten dźwięk jest podobny trochę do turbosprężarki, to prawdopodobnie stosunkowo niedawno mógł być wymieniony pasek rozrządu.
To akurat jest normalne, a ten charakterystyczny dźwięk zanika po ok. 2-5kkm od wymiany paska.A gdyby się okazało że to łożyska od alternatora, można je nasmarować jakimś smarem??
Łożysk się nie smaruje tylko wymienia.
O ile łożyska nie są drogie, o tyle może być trochę roboty z wyjęciem, rozebraniem i wymianą samych łożysk w alternatorze. -
Znalazłem taki filmik. Mój dźwięk jest podobny, a nawet powiedział bym że identyczny (trochę głośniejszy).
-
Dźwięk wydaje się być normalny, ewentualnie można sprawdzić poprawność zamocowania puszki powietrza dodatkowego i to powinno być wszystko.
-
Z czego mi wiadomo to to jest normalna praca Tikusia, normalne dźwięki. Moim zdaniem jest wszystko w idealnym porządku
-
Witam kolegów.
Jak zwykle po słuchaniu czegoś w necie za dużo niemożna stwierdzić i wygląda to faktycznie jak normalna praca silniczka jednak być może wiem o co chodzi bo u mnie to się również pojawiło i jest to dosyć wyraźne. Powód wyjaśnił bodajże Sharky.
Odstawiłem autko do mechanika gdyż sam nie byłem w stanie tego zrobić z powodu braku cholera jasna garażu czego bardzo mi brakuje bo wypadło oddanie autka do mechanika jak wyżej napisałem.Powód oddania to wymiana simeringu na wale bo lej nam leciał jak z kranu i przy okazji wymiana paska rozrządu.
Właśnie po odebraniu autka od mecha silnik zaczął wydawać ten właśnie piszczący dźwięk z okolic koła pasowego przy wale.kolega Sharky stwierdził, że zawsze tak jest włąsśnie po wymianie paska. A ja jeszcze raz się zapytam czy oby na pewno???
-
stwierdził, że zawsze tak jest włąsśnie po wymianie paska. A ja jeszcze raz się
zapytam czy oby na pewno???Napinacz nowy?
-
Kolego, to jest normalny dźwięk, po wymianie paska rozrządu nowy pasek tak jakby gwiżdże, ustanie to po ok. 5kkm. Nic na to nie poradzisz, ale to nie jest nic złego.
Ja właśnie tydzień temu zmieniałem pasek i tak samo mi silnik chodzi, efekt prawie jakby turbo było słychać.
-
Kolego, to jest
normalny dźwięk, po wymianie paska rozrządu nowy pasek tak jakby gwiżdże, ustanie to
po ok. 5kkm. Nic na to nie poradzisz, ale to nie jest nic złego.Ale to raczej gwiżdże napinacz
-
Slavo88 nie sprzeczaj się, bo ani Ty ani ja nie słyszeliśmy tego silnika, ale mój właśnie też tak chodzi po zmianie paska tydzień temu, a zmieniałem napinacz, pasek i pompę.
-
A mi tak silnik chodzi cały czas tak jak jest to na filimku(gwizd narastający wraz ze wzrostem obrotów) nie wiem jak owy silnik chodził wcześniej bo go kupiłem rok temu i od razu przed zamontowaniem w moim tico wymieniany był rozrząd,pompa wody i napinacz,gwizd do dzisiaj nie ustał a zrobiłem już ponad 10tys.km,może ma ktoś manuala jak wymienić łożyska w alternatorze to sobie wymienie i zobaczymy czy pomoże.
-
Nie wiem na ile to Ci pomoże, ale Leo coś tu wspomniał na temat łożysk.
-
Narazie w jakiś dzień ściągnę pasek alternatora i zobaczymy czy ten świst będzie dalej dochodził a jeśli będzie to będę zmuszony poszukać jakieś manuala do wymiany łożysk w alternatorze:)