Jak odkręcić tłumik w Tico
-
Czy jest jakaś możliwość odkręcenia tłumika środkowego od katalizatora w Tico.
-
Dobry penetrator stosowany codziennie przez kilka dni, obficie pryskać na gwinty śrub łączących rurę z obudową katalizatora. Potem kilka niezbyt mocnych uderzeń młotkiem (przez jakiś trzpień) w łby śrub. Na koniec solidny klucz i odkręcasz.
Tak samo się to robi, jak ze wszystkimi innymi śrubami, zapieczonymi i dawno nieodkręcanymi. -
I lepiej dłużej poczekać, popryskać kilka razy, odprawić inne obrzędy, niż urwać łby tych śrub. Mówię z doświadczenia - co się urobiłem, jak urwałem, to moje...
A jak już odkręcisz, to może najlepiej kup dwie nowe śruby i wymień, nasmaruj pastą przeciw zapiekaniu (taką "miedzianą") - następnym razem będzie lżej.
Powodzenia!
Mat
-
W razie braku penetratora można zakupić butelkę Coca coli - sprawdzałem
-
Tak jak napisał kolega leo "...obficie pryskać gwinty śrub łączących rurę z obudową katalizatora..." Jak ja wymieniałem cały tłumnik środkowy
to stosowałem środek penetrujący "PENETRANT" firmy BiOline, w spray-u 2 razy po 3godziny i odkręciłem bez jakiś większych problemów,
nie używałem żadnego młotka, bo śruby już przeszły swoje, ja używałem do tego klucza grzechotki z przedłużeniem "Proline"
2 razy mocniej pociągnąć i okręcone z drugą trzeba było tylko jeszcze raz popryskać.
Dobre bo polskiej produkcji. Bardzo dobrze penetruje....