Tico trzeszczenie w radiu
-
---ciach--
Jeszcze jedno: mam3
kable przy antenie, jeden to ten główny antenowy co idzie do radia drugi cienki
czarny o długości podobnej do tego antenowego i jeszcze jeden, jest to plecionka
taka jakby do masy długości ok 10cm, i moje pytanie takie: po co 2x masa? czarny do
masy mam dać i tą plecionkę? Nie kapuje...Jaka to antena? Kupiłeś na allegro?Możesz dać linka?
Być może cienki czarny długi, trzeba podłączyć pod zasilanie (+), a plecionka do masy. -
No i tak,
Jest to prawdopodobnie antena ze wzmacniaczem sygnału, czyli jeden przewód do plusa (przy radiu), a drugi do masy (dowolnie).
-
Przed chwilą przeczytałem instrukcje montażu i okazało się ze ten czarny kabelek to tak na prawdę jest czerwony (nie wiem dlaczego pisze czerwony skoro on jest czarny!) i trzeba go podłączyć pod +12 bo antena ma wzmacniacz, zmyliło mnie to, że jest czarny, a tą plecionkę pod masę np ze światełka nad lusterkiem.
Takie coś:
http://www.sklepantena.pl/samochodowe_anteny_osprzet/antena_samochodowa_wewnetrzna_sunker_w1 -
Przed chwilą
przeczytałem instrukcje montażuPo montażu czytasz instrukcję
i okazało się ze ten czarny kabelek to tak na prawdę
jest czerwony (nie wiem dlaczego pisze czerwony skoro on jest
czarny!) i trzeba go podłączyć pod +12 bo antena ma wzmacniaczTak jak myślałem
, zmyliło mnie to, że
jest czarny, a tą plecionkę pod masę np ze światełka nad lusterkiem.Podłączaj i zobaczymy czy działa
-
Po montażu czytasz
instrukcjęNa początku montaż wydawał mi się trywialny, jak bym wiedział, że czarny kabel to czerwony kabel to już bym to zrobił
Jutro się za to zabiorę bo już ciemno i nic nie widać, pozdro -
Na początku montaż
wydawał mi się trywialny, jak bym wiedział, że czarny kabel to czerwony kabel to już
bym to zrobiłInstrukcje są masowo kopiowane, a jeden producent da czerwony kabelek, inny czary.
I potem wychodzi, wiadomo jakJutro się za to
zabiorę bo już ciemno i nic nie widać, pozdro -
Podłączyłem wszystkie kabelki, przykleiłem antenę pod lusterkiem, jest o niebo lepiej niż przedtem ale bardzo często szumi, chwilami jest muzyka, chwilami szum, pomimo podłączenia pod +12. Wiecie o co kaman?
-
Podłączyłem
wszystkie kabelki, przykleiłem antenę pod lusterkiem, jest o niebo lepiej niż
przedtem ale bardzo często szumi, chwilami jest muzyka, chwilami szum, pomimo
podłączenia pod +12. Wiecie o co kaman?Antena szumi jak stoisz, czy jak się poruszasz autem?
Sprawdź masę, ew. zrób swoją masę specjalnie pod antenę. -
Szumi zależnie gdzie stanę i zależnie gdzie jadę, stanę tutaj jest ok a za 5m dalej już lekki szum, a jak jadę to raz sygnał mocny i głośny, raz szum a raz cichutko gra.
Masę (czyli tą plecionkę) podłączyłem pod czarny kabel od światełka w lusterku (bo on ma ok 10cm i tam mi dostał). -
Szumi zależnie gdzie stanę i zależnie gdzie jadę, stanę tutaj jest ok a za 5m dalej już lekki szum,
a jak jadę to raz sygnał mocny i głośny, raz szum a raz cichutko gra.
Masę (czyli tą plecionkę) podłączyłem pod czarny kabel od światełka w lusterku (bo on ma ok 10cm i tam mi dostał).Powiem tak, z antenami takimi jak w/w gdzieś na obrazku, są dwie opcje 1) Gra 2) Nie
Część tych anten działa na zasadzie kierunkowej (wiadomo jak to działa), problemem może być ZBIERANIE (nie to miejsce montażu), MASA (dlatego ja stosuje oddzielną masę bezpośrednio do karoserii auta na takie rzeczy) lub ZAKŁÓCENIA na 12+.
Jeżeli masz dostęp do jakiegoś akumulatorka 12V lub akumulatora sprawdź, czy na podłączeniu z pominięciem wszystkiego, są takie same efekty.
No i takie anteny najlepiej zbierają jak są zamontowane 'nad' lusterkiem wstecznym.
-
Przylacze sie do dyskusji, bo mam podobny problem od niedawna. Radio szumi juz po pierwszym przekreceniu kluczyka (i tym samym uruchomieniem swiatel do jazdy dziennej LED). Po odpaleniu jest to samo, zaklocenia nawet sie nasilaja. Wymienilem antene na nowa i brak poprawy. Mam wrazenie, ze problem powstal po instalacji swiatel LED, ze to wlasnie one powoduja zaklocenia.
Czy filtr do radia (na zasilaniu) moze rozwiazac problem?
-
Przylacze sie do [ciach] (na zasilaniu) moze rozwiazac problem?
Jeżeli jest to filtr (nie tylko z nazwy) to tak, a jeżeli nie to - nie
Jeżeli z anteną było wcześniej ok to, sprawdź +12 i masę (własną), w przypadku gdy na zew. +12 nie będzie trzasków itd, poprowadź własne przewody.
Jeżeli trzaski będą, sprawdź antenę, może być tak, że antena idzie gdzieś razem z kablami +12, a przewodami płynie wyższe napięcie niż było (lub pojawiły się jakieś zakłócenia)
stąd te zakłócenia; Na to może pomóc nawet owinięcie jej allu folią spożywczą (anteny oczywiście).Sprawa jest tj, pow. opisana - sprawdź z oddzielnym +12 i własną masą - a dowiesz się wszystkiego
-
Część tych anten
działa na zasadzie kierunkowej (wiadomo jak to działa), problemem może być ZBIERANIE
(nie to miejsce montażu), MASA (dlatego ja stosuje oddzielną masę bezpośrednio do
karoserii auta na takie rzeczy) lub ZAKŁÓCENIA na 12+.Masa jest podpięta pod metalową śrubkę wkręcaną do górnej belki nad szybą i ona też trzyma masę tej lampki w lusterku wstecznym, więc jakby nie było jest do karoserii
Jeżeli masz dostęp
do jakiegoś akumulatorka 12V lub akumulatora sprawdź, czy na podłączeniu z
pominięciem wszystkiego, są takie same efekty.Sprawdzę to
No i takie anteny
najlepiej zbierają jak są zamontowane 'nad' lusterkiem wstecznym.Napisałem "za lusterkiem" w sensie jak się patrzy od przodu to za lusterkiem zaraz pod górną belką, jest przyklejona do szyby.
-
Jeżeli jest to
filtr (nie tylko z nazwy) to tak, a jeżeli nie to - nieMusze to sprawdzic
Jeżeli z anteną
było wcześniej ok to, sprawdź +12 i masę (własną), w przypadku gdy na zew. +12 nie
będzie trzasków itd, poprowadź własne przewody.Zapomnialem dodac, ze radio jest zasilane bezposrednio z aku.
Jeżeli trzaski
będą, sprawdź antenę, może być tak, że antena idzie gdzieś razem z kablami +12, a
przewodami płynie wyższe napięcie niż było (lub pojawiły się jakieś zakłócenia)
stąd te zakłócenia;
Na to może pomóc nawet owinięcie jej allu folią spożywczą (anteny oczywiście).Czyli moga byc jakies zaklocenia od instalacji plynace przez kabel antenowy? Te nowe anteny maja za krotkie kable antenowe (nie wiem co producentom dala oszczednosc 30cm kabla, bo tyle wlasnie brakuje) i musialem dokupic przedluzacz A, ze nie mieli krotkich, to kupilem 10-metrowy
-
Czyli moga byc jakies zaklocenia od instalacji plynace przez kabel antenowy?
Te nowe anteny maja za krotkie kable antenowe (nie wiem co producentom dala
oszczednosc 30cm kabla, bo tyle wlasnie brakuje) i musialem dokupic przedluzacz
A, ze nie mieli krotkich,
to kupilem 10-metrowyJeżeli coś sieje, a antena to zbierze to będą zakłócenia.
Wszystkie przewody biegnące razem z przewodem antenowym, mogą powodować zakłócenia.btw.
są również filtry na przewody zasilające.Ja zawsze staram się, jeżeli są problemy, układać własne przewody 12V, robić własną masę
i inne upierdliwe rzeczy, które mnie zawsze wpieniająNp. z ostatnich wynalazków, znajomy w kii, ma antenę w klapie bagażnika z ..
metalowego wieszaka do ubrań (taki z szafy), to ma podpięte do wzmacniacza sygnału,
jeżeli ustawi moc tego czegoś na 100%, żadna taryfa na postoju nie ma radia -
Zawsze jest wyjście,można słuchać MP3:)
Kiedyś też się głowiłem nad takim samym problemem,objawów jest dosłownie parę:
Za blisko od odbiornika idą przewody napięciowe skąpo izolowane.
Złej jakości radio.
Słabo izolowany przewód sygnałowy z obrotomierza który podpina się pod cewkę.
Za dużo odbiorników na wiązce.
Za blisko umieszczone przewody wraz z przewodami dmuchawy.Najlepszym rozwiązaniem i najczęściej który się stosuje jak ktoś chce mieć przyzwoite audio to firmowe świeże przewody do tego wyprodukowane i nówka instalacja.