Przegrzewa się. POMOCY !
-
Może wskaźnik temp.
zaczął źle pokazywać i to może być wina;/ tylko jak to sprawdzić?Zmasuj przy włączonym zapłonie przewód zdjęty z czujnika, albo załóż go na drugi czujnik.
-
Żaden wskaźnik tylko problem z zapowietrzonym układem i tyle.Wiatrak się włącza więc czujnik działa i termiczny włącznik też.Przy jakim przebiegu i dlaczego wymieniałeś tą pompę wodną.U mnie już 150tys ma przejechane i nadal działa.Tak samo z termostatem wymieniłem na jakiś badziew JC i po miesiącu musiałem kupować verneta 88C bo tamten nie domykał się.
-
Sam się dziwię, że
ludzie wymieniają ta oryginalną pompę na jakiś badziew koreański o myślą że lepsza
będzie nowa Jak widzę cały zestaw rozrządu kosztuje coś ok 100zl na allegro. A
sama pompa oryginalna to koszt ponad 60 więc cena = jakość.Masz rację.Teraz tych producentów części narobiło się od groma. Jednak o jakości jakoś zapominają. Teraz tylko kasa się liczy
-
Właśnie wracam z prac nad autem. wyciągnąłem termostat i auto pracuje bez termostatu ale nadal to samo. odkręciłem korek z chłodnicy i tak auto pracowało z 25 minut i po tym czasie na pewno musiał się odpowietrzyć
-
Właśnie wracam z
prac nad autem. wyciągnąłem termostat i auto pracuje bez termostatu ale nadal to
samo. odkręciłem korek z chłodnicy i tak auto pracowało z 25 minut i po tym czasie
na pewno musiał się odpowietrzyćCzy chłodnica się nagrzewa(czy jest krążenie płynu w układzie chłodzenia ?
-
raczej jest krążenie bo chłodnica jest gorąca tak samo jak dolny i górny wąż
-
Czy są jeszcze jakieś inne sposoby odpowietrzania układu chłodzenia?
-
Czy są jeszcze
jakieś inne sposoby odpowietrzania układu chłodzenia?Może coś się stało z uszczelką pod główicę ??
-
Nie zauważylem niepokojących objawów ze strony uszczelki tzn. nie kopci mi ani nie mam oleju w plynie chłodniczym i odwrotnie . Może powodem jest czujnik wskaźnika temp. tylko nie umiem tego czujnika zlokalizować ani też w jaki sposób go sprawdzić czy działa prawidłowo .
-
Czy są jeszcze
jakieś inne sposoby odpowietrzania układu chłodzenia?Mnie nic mądrego nie przychodzi do głowy za wyjątkiem uszczelki pod głowicą
-
Nie zauważylem
niepokojących objawów ze strony uszczelki tzn. nie kopci mi ani nie mam oleju w
plynie chłodniczym i odwrotnie . Może powodem jest czujnik wskaźnika temp. tylko
nie umiem tego czujnika zlokalizować ani też w jaki sposób go sprawdzić czy działa
prawidłowo .Są dwa czujniki tmperatury płynu chłodzącego. Oba znajdują się w kolektorze ssącym.
Jak włożysz rękę pod zawór EGR i przesuniesz ją w kierunku gaźnika , to na pewno trafisz na te czujniki. Na jeden z nich powinna być nasunięta końcówka przewodu, biegnąca do wskaźnika.Oba czujniki są jednakowe.Aby sprawdzić wskażnik wystarczy włączyć zapłon,zdjąć ten przewód i zetknąć go z "masą". Jeżeli wskaźnik jest dobry to powinien wychylić się w prawo . -
Nie umiem znaleźć tego czujnika wskaźnika temp. Właśnie wróciłem od mechanika po rozmowie z nim stwierdził że jak woda się nie będzie gotować to wszystko ok ale jak zacznie się gotować to już jest problem.
-
Nie umiem znaleźć
tego czujnika wskaźnika temp. Właśnie wróciłem od mechanika po rozmowie z nim
stwierdził że jak woda się nie będzie gotować to wszystko ok ale jak zacznie się
gotować to już jest problem.To co to za mechanik ?? Na miejscu nie potrafi usunąć usterki a na odległość będzie łatwiej ??
-
to w dobrym miejscu szukałem . A czy wsaźnik temp. jest podpięty tylko pod jeden z tych czujników czy pod dwa ?
-
to w dobrym miejscu
szukałem . A czy wsaźnik temp. jest podpięty tylko pod jeden z tych czujników czy
pod dwa ?Pod jeden
-
Według prostego rozumowania to na co potrzebny jest ten drugi czujnik jeśli wskaźnik jest podpięty pod jeden czujnik
-
Według prostego
rozumowania to na co potrzebny jest ten drugi czujnik jeśli wskaźnik jest podpięty
pod jeden czujnikDo klimy chyba jak dobrze kojarzę
-
to w dobrym miejscu
szukałem . A czy wsaźnik temp. jest podpięty tylko pod jeden z tych czujników czy
pod dwa ?Tylko pod jeden, bo masz tylko jeden odbiornik. Drugi czujnik był wykorzystywany dla potrzeb klimy.Jak np. jeden czujnik nawali to można sie przełączyć na drugi.
Jak lubisz dłubać , to pod drugi czujnik można podłączyć sygnał dźwiękowy przekroczenia dopuszczalnej temperatury
płynu chłodzącego. -
Jutro podłączę wskaźnik temp. pod ten drugi czujnik i dam wieczorem znać czy coś się zmieniło
-
To ja się podzielę swoją historią która mam nadzieje dzisiaj się zakończyła dotycząca przegrzewania się silnika. A zaczęła się już dawno tamu jak jeszcze były mrozy w tym roku.
Tak wiec od początku.
Za czasów mrozów doszedłem do wniosku ze samochód się wolno nagrzewa (co nie było prawdą). A ze płyn chłodniczy i termostat nie był wymieniany za mojej kadencji. Postanowiłem wymienić jedno i drogie. Po wymianie wszystko cacy przez 4 dni, a nagle temperatura silnika dziwnie szybko zaczęła rosnąć stawiając wskaźnik pionowo i załączając wiatrak prawie przez cały czas.
Szybka rozbiórka efekt pękł nowy termostat tak ze wysuwał się sam czepień,nic nie otwierając.
Nowy termostat poszedł na gwarancje a stary został założony. Niestety po tym zabiegu było dużo lepiej ale nadal silnik potrafił utrzymywać temperaturę taką ze często załączał się wentylator.
Po dobrym miesiącu otrzymałem nowy termostat z gwarancji. po kolejnych 2 (bo mi się zachciało wcześniej wymieniać), wymieniłem kolejny raz termostat zakładając ten co przyszedł z gwarancji.
I znowu zdziwienie bo akurat po tym zabiegu pojechałem w trasę prawie przez cały czas wskazówka była pionowo co łączyło się z tym ze prawie cały czas chodził wentylator.
jako ze wczoraj wróciłem cały dzisiejszy ranek zastanawiałem się co jeszcze może być tu źle. No i wpadłem na pomysł aby wymienić korek od chłodnicy bo jak się mu przyjrzałem miał całą popękaną i postrzępioną gumę. I to chyba był strzał w dziesiątkę. Po raz kolejny przetoczyłem płyn profilaktycznie wymieniłem termostat na ten stary który był na samym początku( jakoś nie wierze w te nowe ) założyłem nowy korek. i stał się cud wszytko w normie. temperatura się trzyma odpowiednio. A już myślałem że to może czujnik temperatury czy bóg wie co jeszcze mogło się zchrzanić.
A tak winą był korek który nie utrzymywał ciśnienia w układzie chłodzenia.Morał: Jak coś dobrze chodzi to tego nie ruszać bo można się nieźle wpakować