Pomoc w lokalizacji usterki (filmy)
-
Witam! Pojawił się bardzo dziwny i nieprzyjemny ... chodzi tak jak chodziło żadych zmian jedynie ten dźwięk. Dodam że w czasie gdy wjechałem na kanał i poszarpałem za półosie i ogólnie potrząsłem dzwięk ucichl. Skojarzyłem że to już drugi raz tak się stało. Kiedyś ucichł po przejechaniu dosłownie kilometra a teraz brzęczało przez kilka dni ale po na kanale już nie słychać. Dodam tylko że mój pracuje w ciężkich warunkach jeździ w rajdach i w dodatku dostał w niedziele dosyć porządnie kilka razy od spodu. Moje typy to albo skrzynia ma dość, może półosie a może to tylko skrzyni? Proszę o waszy typy, zdanie? poniżej wideo z i od spodu.
http://www.youtube.com/watch?v=T2Pk_QQOp-U
http://www.youtube.com/watch?v=q4kVZUa8FQododam jeszcze tylko ze to na pewno nie osłona skrzyni, wydech itd.
-
a sprawdzałeś tłumik ?
-
tak to nie wydech ani żadna osłona
-
Jakby to była skrzynia, to byś po kilku km miał koniec jazdy...
Na luzie i podczas jazdy dzieje się to samo?
-
własnie nie i to jest najgorsze... na luzie na wolnych obrotach nic nie słychać i nie mogę zlokalizować z kanału skąd dobiega ten dźwięk. na wstecznym też cisza. tylko przy przyspieszaniu występuje ten dźwięk. może to połączenie półosi ze skrzynią?
-
własnie nie i to
jest najgorsze... na luzie na wolnych obrotach nic nie słychać i nie mogę
zlokalizować z kanału skąd dobiega ten dźwięk. na wstecznym też cisza.Na luzie przy gazowaniu też cisza?
tylko przy
przyspieszaniu występuje ten dźwięk. może to połączenie półosi ze skrzynią?To by wskazywało właśnie na układ napędowy
-
To spróbuj podjechać gdzieś na podnośnik, gdzie ktoś będzie siedział w samochodzie i przyspieszał w powietrzu zmieniając biegi a Ty stojąc pod samochodem, zobaczysz co jest nie tak..
Chętnie bym Cię zaprosiła do siebie do warsztatu - ty byś się przejechał nowym Hyundaiem a my byśmy Ci bezpłatnie zobaczyli "co w trawie piszczy" - szkoda, że nie mieszkasz w Piotrkowie. -
To
spróbuj podjechać gdzieś na podnośnik, gdzie ktoś będzie siedział w samochodzie i
przyspieszał w powietrzu zmieniając biegi a Ty stojąc pod samochodem, zobaczysz co
jest nie tak..Wystarczy do tego kanał i podniesienie auta z jednej strony na lewarku i "ruszyć", a dzięki mechanizmowi różnicowemu auto nie odjedzie
-
Wystarczy do tego
kanał i podniesienie auta z jednej strony na lewarku i "ruszyć", a dzięki
mechanizmowi różnicowemu auto nie odjedzieMasz rację... człowiek szybko przyzwyczaja się do luksusu
-
wydaje mi się, że to mogą być przeguby napędowe.
Jak podniesiesz auto i będziesz przyśpieszał (a mają to być przeguby) to hałasu nie powinno być, bo przeguby nie będą obciążone, tylko luźno będą się kręcić.
-
przeguby zewnętrzne dopiero wymieniane także stawiałbym chyba na półosie. dźwięk poki co ustał także nic nie zrobię do następnego razu...
-
przeguby
dopiero wymieniane także stawiałbym chyba na półosie. poki co ustał także nic
nie zrobię do następnego razu...Polosie? Ja bym obstawial przeguby wewnetrzne
-
Polosie? Ja bym
obstawial przeguby wewnetrzneTeż bym się skłaniał ku przegubom wewnętrznym
-
dzieki za wszelkie rady i podpowiedz
w porównaniu do innych częsci do tico trochę drogie te przeguby wewnętrzne. jest możliwość w jakiś inny sposób sprawdzenia czy to oby na pewno te przeguby? -
dzieki za wszelkie
rady i podpowiedz
w porównaniu do
innych częsci do tico trochę drogie te przeguby wewnętrzne. jest możliwość w jakiś
inny sposób sprawdzenia czy to oby na pewno te przeguby?Poszukaj na forum, bylo chyba kiedys o objawach. Ze swej strony dodam, ze jak np na mokrej nawierzchni kola kreca sie w miejscu (np przy ruszaniu z jedynki), to slychac wycie. Mozesz z kanalu tez poruszac przegubami i jak beda luzy osiowe - znaczy, ze przeguby kwalifikuja sie do wymiany. Przeguby te sa drogie - ale zwroc uwage na to, jak bardzo sa trwale - kilkanascie lat wytrzymuja. Ja u siebie mam prawie 200 000 przebiegu i na razie wystepuje objaw wycia przy ruszaniu i jest niewielki luz.
BTW - przy zakupie - uwazaj na tanie podrobki na allegro (i nie tylko) - przeguby te sa o wiele tansze, co idzie w parze z ich nedzna jakoscia.
-