Pęknięta szyba - odprysk
-
Chcialem sie zapytac czy slyszeliscie o klejeniu szyby zywica?
Wiem, ze jest taka mozliwosc i w sumie bylem zdecydowany na wymiane szyby, bo odprysk jest wielkosci monety 20gr ale jest w formie gwiazdki rozchodzacej sie, a nie zamknietego kółeczka, ze tak to ujme. Ubezpieczyciel doradzil zeby nie patroszyc samochodu, tylko ze 10cm od krawiedzi to da sie to skleic. Widzialem nawet film w internecie. Niestety juz dwie osoby mi mowily, ze to nie ma sensu, ze szybe predzej czy pozniej szlag trafi.
Moze ktos z was cos wie na ten temat?
Chodzi o nowy samochod, ktory ma AC. -
U mnie po tygodniu od wymiany szyby dostałem z kamienia na autostradzie i też miałem taką małą gwiazdkę więc postanowiłem to naprawić w warsztacie i zapłaciłem za to 50zł w Bytomiu koło ośrodka WORD, ważne tylko żeby nie jeździć za długo na tym bo pęknięcie się rozrośnie i jak będzie większe od monety 2zł to nie da się tego naprawić.
Co do trwałości to mnie to trzyma już prawie rok. Katowicach zaś są warsztaty gdzie takie coś naprawiają za 122zł ale dają dożywotnią gwarancje.
-
Wszystko zalezy od tego co to za auto i ile kosztuje szyba nowa z wymianą.W miarę nowym aucie nie opłaca się wymieniać szyby.No chyb,że się opływa w pieniąchy.
Poza tym wycinanie szyby powoduje nieraz przegrzanie okolic i potem korozję dachu, słupków czy podszybia.
Ja dostałem kamykiem w szybe czołową i powstało tak zwane "bawole oczko" o śr.10 mm.Wypełnili mi to taka przezroczystą żywicą i zapolerowali.Po ok.2 latach to wypełnienie troszkę zmieniło barwę na ciemniejsze.Zapłaciłem 120zł zamiast 550zł za wymianę szyby na nową.
Ja raczej zostawiłbym orginalną szybę i naprawiał tego "pajączka".Jeśli nie jest to blisko krawędzi szyby to nic się nie stanie.
Jest w Krakowie trochę firm które to robią.Jedź do nich i pokaż.Oni najlepiej wiedzą czy opłaca się wymienić czy reperować. -
Chodzi o nowy
samochod, ktory ma AC.Jakbyś wymieniał szybę to przed wymianą zrób zdjęcia uszkodzenia.W przyszłości jak będziesz sprzedawał auto to masz dowód dlaczego wymieniono szybę
P.S
Chodzi o i20? -
Tak, chodzi o i20.
W Ticy tez mam odprysk, ale jest on srednicy 5mm, i to takie okragle jest, kilka lat juz jest i jest ok. A to w Hyundaiu jest takie gwiezdziste, ze sie tak wyraze i dla mnie to taka tykajaca bomba. Moze byc latami, a nagle peknie. Kuzyn mial cos takiego, stoi na swiatlach w upale, a tu bach, szyba poszla na pol w Hondzie. No nic, trzeba bedzie jechac zapytac, co o tym sadza. Szczerze to nie wierze, ze mechanik bedzie sie zastanawial co dla mnie lepsze. Rzeczoznawca szczerze stwierdzil, ze On by nie patroszyl takiego nowego auta ale to nasza wola co zrobimy.
Ja juz sie nastawilem na klejenie, bo slyszalem ze to kolo stowy. A dzis dwoch dobrych znajomych mowi, ze tak czy siak ta szyba strzeli. To juz sam nie wiem, a pytam tutaj bo sie duzo ludzi udziela i sie znaja -
Tak, chodzi o i20.
W Ticy tez mam
odprysk, ale jest on srednicy 5mm, i to takie okragle jest, kilka lat juz jest i
jest ok. A to w Hyundaiu jest takie gwiezdziste, ze sie tak wyraze i dla mnie to
taka tykajaca bomba. Moze byc latami, a nagle peknie. Rzeczoznawca szczerze stwierdzil, ze On by nie
patroszyl takiego nowego auta ale to nasza wola co zrobimy.
Ja juz sie
nastawilem na klejenie, bo slyszalem ze to kolo stowy. A dzis dwoch dobrych
znajomych mowi, ze tak czy siak ta szyba strzeli. To juz sam nie wiem, a pytam tutaj
bo sie duzo ludzi udziela i sie znajaKleić można spróbować,ale IMO to tylko na jakiś czas wystarczy.Z czasem "pajęczynka" będzie się rozszerzać.
Na Twoim miejscu zdecydował bym się na próbę klejenia.Uda się to dobrze.Nie uda się to będzie wymiana szybki -
Są firmy co biorą dużo np. w Katowicach 122 zł ale dają dożywotnią gwarancje na tą a w razie reklamacji wymieniają szybę na nową za free. W nowych samochodach się to opłaca w starszych już nie.
-
Nie wiem jak oceni szkode ubezpiecznie, ale kleic, a potem samemu placic za wymiane calej szyby? No nie wiem
-
Nie wiem jak oceni
szkode ubezpiecznie, ale kleic, a potem samemu placic za wymiane calej szyby? No nie
wiemW umowie AC masz zapis że szkody do 500zł nie będą wypłacane?
-
Moim zdaniem w starym samochodzie gdy nie ma się AC to klejenie to jedyna możliwość uratowania szyby a przez to zmniejszenie kosztów naprawy.
Ale w nowszym mającym AC to nie ma co się zastanawiać nad klejeniem a tylko wykorzystać to za co się płaci i wstawiać nową szybę. Po co płacić dodatkowo tę ponad stówkę za klejenie a jak pęknie to znów wydatek i kłopot.