Tico '97r - przy odpalaniu zegarek się resetuje
-
Witam,
Mam następujący problem z moim Tico: przy odpalaniu zegarek mi się resetuje, dodam, że akumulator jest nowy (ma 2-3 tygodnie) i już ze 3 razy był podłączany pod prostownik, przewód masy jest dobry. Zegarek jest podłączony pod instalację radiową, lecz radio nie "gubi" ustawień przy odpalaniu. Wcześniej wszystko chodziło cacy, nawet na 4 letnim akumulatorze Varty. Teraz pojawiają się takie cyrki...
Proszę o pomoc -
Witam,
Mam następujący
problem z moim Tico: przy odpalaniu zegarek mi się resetuje, dodam, że akumulator
jest nowy (ma 2-3 tygodnie) i już ze 3 razy był podłączany pod prostownik [...]Aku robi zwarcie.
Jak jest na niego gwarancja to śmigaj z nim do sklepu. -
Proszę o pomoc
A co to za akumulator?
-
Radio nie gubi ustawień przez parę sekund ale zegarek tego nie ma i traci od razu ustawienia. Przynajmniej tak mi się kojarzy, że radio przy odpalaniu gasło przez ułamek sekundy. Musisz chyba gdzie indziej podpiąć zegarek.
Zresztą jak się podpinałem obrotomierz pod kable idące ze stacyjki tak samo to wyglądało. Efekt chwilowego przygasania przy odpalaniu jak na tym filmiku: KLIK
-
A co to za
akumulator?Zapp, dokładne dane spiszę jak do garażu zejdę
Cholera jasna, nówka aku, a takie cyrki robi...
-
Zapp, dokładne dane
spiszę jak do garażu zejdę
Cholera jasna,
nówka aku, a takie cyrki robi...Jak masz jeszcze stary aku, to włóż go i sprawdź czy objawy będą dalej występować.
Ewentualnie jeśli go już nie masz (może oddałeś przy kupnie nowego ), to pożycz aku z innego auta, obojętnie jakiego - aby tylko wlazł na swoje miejsce a Ty go podłączysz na chwilę -
Proszę o pomoc
U mnie jest podobnie- też mam tico z 1997- ale stary akumulator- tyle że zegarek resetuje się kiedy mu sie spodoba- znaczy się nigdy podczas pracy silnika, ale po jego wyłączeniu już i owszem. Podejrzewam ( u siebie ) niedokładne podłączenie i brak styku ( rocznik 1997 nie ma złączki zegarka ) albo defekt zegarka... Chętnie poczytam co inni na to -
U mnie jest
podobnie- też mam tico z 1997- ale stary akumulator- tyle że zegarek resetuje się
kiedy mu sie spodoba- znaczy się nigdy podczas pracy silnika, ale po jego wyłączeniu
już i owszem. Podejrzewam ( u siebie ) niedokładne podłączenie i brak styku (
rocznik 1997 nie ma złączki zegarka ) albo defekt zegarka... Chętnie poczytam co
inni na toNajprawdopodobniej to, co piszesz. Warto przejrzeć połączenia. Też na to stawiałbym w pierwszej chwili.
Defekt zegarka, piszesz? Nikt nie donosił na forum o felernych fabrycznych czasomierzach, byłbyś pierwszy... -
przy odpalaniu zegarek mi się resetuje,
Jak już wykluczysz akumulator, to można by podłączyć zasilanie zegarka przez diodę prostowniczą i dać kondensator podtrzymujący zasilanie przez tą chwilę, kiedy brakuje zasilania (rozruch).